İLKSAN'ın ucuz konut projesine yolsuzluk imajı nedeniyle ilgi yok

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 06:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adı yolsuzlukla anılan kurum ve kuruluşlar yeni girişimlerinde halkın katılımını sağlamakta zorlanıyor.

11 yıl önce arazi yolsuzluğuyla gündeme gelen İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı da bugünlerde güven bunalımının sonuçlarını yaşıyor. İLKSAN, Ankara Sincan'daki boş arazisini değerlendirmek için 2 bin 788 dairelik bir toplu konut projesi hazırladı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin yapıp satacağı konutlarda öncelik öğretmenlere tanındı. Daire bedelinin 14 milyar peşin, kalanın 350 milyon liralık taksitlerle ödenmesi öngörüldü. Taksit ödemelerinin bir yıl sonra başlaması, hak sahiplerinin ara ödeme yapmadan 2006 yılının başında dairelerine kavuşması vaat edildi.

Cazip koşullardaki projeye 5 binden fazla başvuru bekleniyordu. Ancak rakam sadece 380 kişide kaldı. Müracaatların bu kadar düşük çıkması yetkilileri endişelendirdi. Öğretmenlere müjde olarak sunulan toplu konut projesine başvurular 7 Aralık'ta bitiyor. Kampanya sonuna kadar yeterli sayıla ulaşılamaması halinde sürenin uzatılması düşünülüyor. TOKİ'nin diğer projeleri ?yok satarken' bu kampanyaya ilgi gösterilmemesine ?İLKSAN'ın geçmişteki yolsuzluk imajının büyük etkisi olduğu ileri sürüldü.

İLKSAN'ın adının yolsuzlukla anılmasına, sandığın 1993'te İstanbul'da imar izni olmayan araziyi fahiş fiyata alması neden oldu. Aracı şirket, İLKSAN'ın çekleriyle 120 milyar liraya aldığı araziyi yine kuruma 346 milyara sattı. Aradaki farkın komisyon olarak paylaşıldığı ortaya çıktı. Söz konusu arazide de ilkokul öğretmenlerine sosyal konut yapılması planlanıyordu. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine büyük bir tartışma yaşandı. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ?Verdimse ben verdim.? dedi ve bu söz siyasi literatürde yerini aldı. Olayla ilgili yapılan yargılamada sandık yöneticileri ve arsayı satan kişi hapis cezası aldı.

Öğretmenlerin dışında konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar da müracaat edebiliyor. Hak sahibi olmada sınıf öğretmenleri ve diğer öğretmenlere öncelik veriliyor. Boş kontenjen kalması halinde vatandaşların müracaatları değerlendiriliyor. Şimdiye kadar müracaat edenlerin yüzde 95'ini de sınıf öğretmenleri oluşturuyor. Konutlara başvurunun bu kadar düşük çıkması yetkilileri endişelendirdi. Kampanya sonuna kadar yeterli başvuru çıkmaması halinde sürenin uzatılması düşünülüyor. TOKİ'nin kendi yaptırdığı konutlara ise kontenjandan 10-20 kat fazla başvuru oluyor.

İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Harun Yenice, başvurunun bu kadar düşük olmasının kendilerini de şaşırttığını, ancak 7 Aralık'a kadar kontenjanın üzerinde başvuru beklediklerini belirtiyor. Ev sahibi olmayan öğretmenleri 'şartları çok uygun olan' konutlara başvuruya davet eden Yenice, ?İLKSAN geçmişteki gibi değil. Artık şeffaf, üye merkezli, aldıkları tüm kararları herkese açan bir yönetim anlayışı var. Ayrıca konutları biz değil devletin resmi bir kurumu olan TOKİ yapacak. Biz sadece aracıyız.? diyor.

Başvuru azlığını 'duyuru eksikliğine' bağlayan Yenice, ?Herkes, 'bütün sınıf öğretmenleri başvurur bize yer kalmaz' diye düşünerek başvuru yapmıyor. Branş öğretmenlerinin ve evi olmayan tüm vatandaşların başvurusunu kabul ediyoruz.? diye konuşuyor.

Sincan Yenikent'te yapılacak konutların temeli bu yılın sonunda atılacak ve konutlar Ocak 2006'da hak sahiplerine teslim edilecek. Yüzde 25 peşinat (ortalama 14 milyar) yatırıldıktan sonra bir yıl süreyle taksit ödemesi yapılmayacak. İlk taksit (ortalama 350 milyon) Ocak 2006'dan itibaren alınmaya başlanacak. Toplam bedeli 53 ile 58 milyar lira arasında değişen konutların taksitleri her yıl ocak ve temmuz aylarında memur maaş artışı oranına göre artacak, ara ödeme olmayacak. Ödeme 10 yılda (120 ay) tamamlanacak. Konutların büyük çoğunluğu (2 bin 460'ı) net 100 metrekare büyüklükte olacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacak başvuru sırasında İLKSAN üyelerinden 500, diğer öğretmen ve vatandaşlardan 750 milyon lira ücret alınacak. Konut çıkmayanların bu ücretleri, faizsiz olarak 30 gün içinde iade edilecek.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise öğretmen maaşlarındaki yetersizlik ve İLKSAN'ın geçmişteki olumsuz imajının öğretmenlerin konutlar için başvurusunu azalttığını belirtiyor. ?Devlete olan güvenin bile zaman zaman sarsıldığı dikkate alındığında İLKSAN'ın geçmiş yıllarda adının yolsuzlukla birlikte anılması ona olan güveni azaltır.? düşüncesinde olan Özcan, ?Güven sorunu yaşayanlar bilsinler ki, bugünkü İLKSAN'da geçmişteki anlayış kesinlikle yok. Biz sendika olarak konut projesinin İLKSAN ayağına kefiliz.? diyor.

İLKSAN'ın, 2002 yılında 81 ilde görev yapan 2 bin 430 üyeyle yüzyüze görüşerek yaptığı bir ankette, üyelerin kamuoyundaki 'olumsuz imaj'dan çok rahatsız oldukları belirlenmişti. Üyelerin yüzde 95'i İLKSAN'ın kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini belirtirken, buna sebep olarak, 'kamuoyunda İLKSAN'a yönelik olumsuz önyargılar' (yüzde 40) olmasını göstermişti. Üyeler ayrıca İLKSAN'ın kendisini yeterince anlatamadığını (yüzde 30), 'İLKSAN'la kamuoyu arasında koordinasyon eksikliği' (yüzde 27) bulunduğunu belirtmişti, üyelerin yüzde 86'sı da İLKSAN'ın mevcut idari yapısından memnun olmadığını dile getirmişti.

Öğretmenlerin yüzde 70'inin evi yok

İLKSAN'ın 5 bin 841 öğretmen üzerinde yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yüzde 70'inin evi bulunmuyor. Konutta ısınma tercihini merkezi sistem yerine kat kaloriferinden yana (yüzde 68) kullanan öğretmenler, konutların 3 (yüzde 41) veya 6 katlı (yüzde 47) olmasını istiyor. Öğretmenlerin yarısı 300 milyon lira, yüzde 18'i ise 350-400 milyon liralık taksidi ödeyebileceğini belirtirken, peşinat tutarının yüzde 25 değil, yüzde 20 olmasını (yüzde 77'si) istiyor. Öğretmenler konut bedelinin 55 milyar lira (yüzde 68) olmasını uygun bulurken, 90-110 metrekarelik (yüzde 73) evde oturmak istiyor. Ankete katılanların yüzde 56'sı ise Sincan Yenikent'te konut sahibi olabileceğini belirtiyor. Öğretmenlerin bin 196'sı İstanbul'da, 668'i İzmir'de, 149'u Ankara'da ev sahibi olmak istiyor. Öğretmenlerin yüzde 39'u 4 kişilik, yüzde 27'si ise 3 kişilik bir aileye sahip.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber