MR merkezlerinde konulan yanlış teşhisler, halkın sağlığını tehdit ediyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Aralık 2008 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı merkezlerde cihazın parasını çıkarmak için fazladan MR filmleri çekiliyor.

Var olan kitlelerin görülememesinin altında ya MR olarak bilinen Manyetik Rezonans cihazlarının yetersizliği ya da filmlere bakan hekimlerin dikkatsizliği yatıyor. Gün içinde kapasitesinin üstünde hasta alan merkezler, doğru teşhiste bulunmakta zorlanıyor.

Kendilerine gelen MR filmlerine tanı koymakta zorlandıklarını belirten radyoloji uzmanı Dr. Mehmet Yörübulut, 10 yıllık cihazlarla MR çekildiğini iddia etti. Cihazların çok çalışmasının da doğruluk oranlarını düşürdüğünü söyleyen Yörübulut, hataların Türkiye'de yüzde 10 oranında görüldüğünü öne sürdü.

GEREKSİZ ÇEKİM YAPILIYOR

Merkezler tarafından alınan cihazların bedelinin çıkarılabilmesi için fazla MR çekildiğini de öne süren Yörübulut, "Tek bir diz filmi istenmesi gerekirken başka bölgeler için de çekim yaptırılıyor" diye konuştu.

Yörübulut şunları söyledi: "Gebe bir hastaya çok farklı tanılar konulmuştu. Beyin damarındaki tıkanıklık ise çok geç fark edilmişti. Daha önceden görülseydi hasta bu kadar eziyete katlanmak durumunda kalmayacaktı. Beyin MR raporunda tıkanıklık olduğu belirlenen bir başka hastada da tümör olduğu tespit edilmişti."

ESKİ CİHAZ YOK

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hakkı Yeşilyurt ise, "10 yaşı aşan hiçbir cihaz hizmet alım ihalelerine giremez" dedi. Yeşilyurt, MR çekimlerinde dengeyi bozucu bir sayının olmadığını, fakat hastaların aşırı hizmet talebinin de karşılanmak gerektiğini vurgulayarak, "Başhekimlikler kendi kontrollerini yapıyor" dedi.

DOKTORA FAZLA YÜK BiNiYOR

Dr. Mehmet Yörübulut, MR cihazlarının 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğini ancak kimsenin buna dikkat etmediğini savundu. Yörübulut, hastanelerin kendi içinde MR birimleri kurduğunu ya da hastalarını kendi anlaştığı merkezlere gönderdiğini söyledi. Yörübulut, "Filmlerde tanıyı koymak için çok zorlanıyoruz. Çünkü çekim iyi değil. Ayrıca, bir radyolog günde 30 taneden fazla MR yazmamalı. Doktorların üzerine çok yük biniyor" açıklamasını yaptı.

İmge YÜCETÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber