Dernekler Kanunu'nun kısmi iptali için dava açıldı

Haber Giriş : 30 Kasım 2004 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 2 hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 10. maddesinin 1. fıkrasındaki "siyasi partiler" ile 13. maddesinin 1. fıkrasındaki "üye sayısının 100 kişiden çok olması şartıyla" ifadelerinin iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini kaydetti.

Yasada, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek ve tüzelkişilerden maddi yardım alan derneklerin, dolaylı olarak bu yardımı siyasi partilere aktarmalarını engelleyen bir hüküm bulunduğunu belirten Koç, bu durumun Anayasa'nın 69 ile 2. maddesiyle bağdaştırılamayacağını söyledi. Koç, "Çünkü böyle bir düzenleme, demokratik siyasi yaşamın vazgeçilmez öğeleri olan siyasi partilerin baskı ve engellerden uzak kalmalarını sağlamaya yönelik kurulma ve çalışma özgürlüğünü, Anayasa ve bu alanı düzenleyen yasalarla yapılan sınırlamaların ötesine taşımak anlamına gelecektir" dedi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber