KPSS'de 20 Önemli Madde
Memurlar.Net'in "Memur Adayları İçin KPSS Tercih Rehberi" adıyla hazırlamış olduğu dosya 24 Aralık 2008 tarihi itibariyle Star Gazetesinde yayımlanmaya başlamıştır. 4 gün sürecek olan yazı dizisinde adaylardan gelen sorulara yanıtlar verilmektedir. Ancak bir çok defa önemle belirtilmesine rağmen veya kılavuzda açıklanmasına rağmen tekrar edilen sorular bulunmaktadır.
MEMUR OLANLAR
1- Memur olmasına rağmen KPSS'ye giren ve tercihte bulunan aday, bir memur kadrosuna yerleşmesi durumunda kurumundan muvafakat almalıdır. Kurum muvafakt verse de vermese de bu kişi, yerleşmiş olduğu için, 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) başvuramayacaktır. Memur kişi sözleşmeli pozisyonu tercih ederse muvafakat almasına gerek yoktur. Detaylı bilgi için tıklayın.
ALAN KONTROLÜ YAPILACAK
2- ÖSYM, daha önce memurlar.net'te dile getirilen soruna uygun olarak, 2008/4 KPSS tercih işlemlerinde alan kontrolü yapacaktır. Bu çerçevede, aday, alanına uygun kadroyu seçmediğinde bu seçimi işleme konulmayacaktır.
İHL MEZUNLARI DİKKAT
3- İmam hatip mezunlarının bir kısmı mezun olduğu alanı yanlış işaretlemiştir. Bunlar dilekçe ile ÖSYM'ye 2 Ocak tarihine kadar başvurmalıdır. Bazıları İHL mezunu olmasına rağmen alanını sosyal bilimler olarak işaretlemiştir. Daha önce hazırladığımız detaylı bilgi için tıklayınız.
BİLGİSAYAR SERTİFİKASI
4- Örgün eğitimde bilgisayar dersi almış olan, bilgisayar sertifikası isteyen kadroları tercih edebilecektir. Bu husus kılavuzda açık olarak yazmaktadır. Dersin kaç kredilik olduğu önemli değildir. Daha önce yaptığımız açıklama için tıklayınız.
ŞİFREYİ SINAV MERKEZİ YÖNETİCLİĞİNDEN ALACAKSINIZ
5- KPSS tercih işlemleri için kılavuz almaya, para yatırmaya gerek yoktur. Sadece sınav sırasında almış olduğunuz şifreyi bilmeniz yeterlidir. Şifre KPSS başvurusu sonrasında, başvuru merkezinden aldığınız kayıt formunda yazılıdır. Şifreyi kaybedenler nüfus cüzdanları ile birlikte şahsen her ildeki ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğine gitmelidir.
BELGELERE 5 OCAK'TAN ÖNCE SAHİP OLUN
6- İstenen belgelere (mezuniyet, sertifika, askerlik, ingilizce vs.) 5 Ocak 2009 tarihi itibariyle sahip olmanız gerekmektedir. Aksi halde yerleştirme sonrasında atamanız yapılmaz ve ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz için de, 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) başvuramazsınız.
SINAVDAN SONRAKİ MEZUNİYET, PUANI İPTAL ETMEZ
7- Sonradan ne mezunu olduğunuz önemli değildir. Sınava hangi düzeyden girdiyseniz o düzeyden tercihte bulunmalısınız. Sınavdan sonraki mezuniyetiniz, puanınızı iptal etmez.
ASKERDE OLANLAR VEYA BAKAYA KALANLAR DİKKAT
8- Askerde olanlar veya bakaya kalanlar için önemli bir ayrıntı bulunuyor. Bu kişiler tercih yapabilir. Ama eğer puanları yüksek olduğundan dolayı yerleşirlerse ve askerde olduklarından veya bakaya kaldıklarından dolayı kamu kurumları tarafından atamaları yapılmaz ise, bu kişiler 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) başvuramayacaktır. Bakaya kalanlar http://www.memurlar.net/haber/53302/ adresindeki yazıyı okuyabilir.
İNGİLİZCE ŞARTI İSTEYEN KADROLAR
9- Bazı kadrolar için TOEFL gibi İngilizce şartı istenmektedir. Bu belgeye sahip olmayanlar veya (6) nolu maddede belirtildiği üzere 5 Ocak 2009'dan sonra bu belgeye sahip olacaklar, kendilerini riski atmamalı ve tercih etmemelidir. TOEFL belgesi olmamak birlikte kılavuzun 3,5 maddesinde belirtilen belgelere sahip olanlar da başvuru yapabilir. Başvuru şartında "İngilizce bilmek" gibi genel bir ifade yazılmış ise kılavuzun 3,6 maddesine bakınız.
ÖZÜRLÜLER DİKKAT
10- Özürlüler için ayrı bir sınav bulunmaktadır. Yılda 3 kez yapılmaktadır. Ancak özürlüler de KPSS tercihlerine katılmaktadır. Bir kadro veya pozisyona yerleşen bir özürlü kurum tarafından atanmaz ise bu işleme karşı dava açma hakkı olmasına rağmen, yerleşmiş olduğundan, 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) başvuramayacaktır.
2006 VE 2007 YILI SINAV PUANLARI GEÇERLİ DEĞİL
11- 2006 sınav puanlarının geçerliliği kalmamıştır. 2007 sınavı ise sadece KPSS-A ve öğretmenlik için yapılmıştır. Bu yerleştirme işlemlerinde sadece 2008 KPSS puanları kullanılmaktadır.
2001, 3001 VE 4001 KODLARI
12- Her mezuniyete uygun kadro açılmamıştır. Mezun olduğu bölüme/programa uygun kadro açılmayanlar, öğrenim düzeyine bağlı olarak 2001, 3001, 4001 kodlarından tercihte bulunabilirler.
KAMUDA UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ HİÇ KOLAY DEĞİL
13- Kamuda unvan değişikliği çok zordur. Örneğin bir memurun mühendis olması için kurumun unvan değişikliği sınavı açması gerekmektedir. Sınav ya açılmamakta, ya açılınca adayın mezuniyeti kuruma uymadığından adaya başvuru hakkı verilmemekte ya da aday alan sınavında başarılı olamamaktadır. Öyleki memurlar bile unvan değişikliği sınavı açılmadığı için KPSS'ye girerek unvanları değiştirmeye çalışmaktadır. (1) nolu bölüme bakınız.
ATAMAYI DONDURMA YOK
14- Atamayı dondurma diye bir şey yoktur. ÖSYM tarafından yerleştirilen kişi, kamu kurumunun "Başlama" yazısı sonrasında eğer ikametgahının bulunduğu yerdeki bir kadroya atanmış ise ertesi gün, başka yerdeki kadroya atanmış ise 15 gün içinde göreve başlamalıdır. Eğitim, çalışma gibi bir gerekçe bu süreyi dondurmamaktadır. Bu nedenden dolayı başlayamacak kişi, 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) başvuramayacaktır.
DERECE VE SINIFA TAKILMAYIN
15- Derece ve sınıfın adaylarla ilgili bir yönü yoktur. Kurumların teknik düzenlemesidir. Derece yüksek olunca maaş yüksek olmamaktadır.
ŞU ÜÇ ADRESE BAKIN
16- Size uygun kadrolar için http://www.memurlar.net/kpss.aspx adresini, lisans mezunlarının KPSS'deki branş bazındaki sıralaması için http://www.cevreorman.gov.tr/KPSS.html adresini, yaş hesaplaması için http://www.memurlar.net/haber/11762/ adresini kullanınız.
ÖĞRETMEN OLMAK İSTEYENLER
17- Memur olarak atanacaklar, MEB tarafından yürütülen öğretmen alımlarına artık KPSS puanıyla başvuramayacak. Bu adaylar MEB'in, kurumlar arası nakil için ayıracağı kontenjana, hizmet süresi kıstasına göre başvuracaktır. MEB kadroların yüzde 2 ile 10'u arasında bir kadroyu kurumlar arası nakil için kontenjan olarak ayırmaktadır. (Bu husus sadece memurluğa ilişkindir. Bu nedenle KİT'leri tercih edecek bir aday öğretmen atamasına KPSS puanı ile başvurabilecektir.) Bu konuda isteyen adaylar 2008 yılı öğretmen atamaları kılavuzundaki 4.1.1. maddesine bakabilir.
TÜM NİTELİKLER KARŞILANMALI MI?
18- Nitelikler iki bölüme ayrılmaktadır. a- mezun olunan olunan alan, b- istenen diğer şartlar. Kadrolarda birden fazla mezuniyet var ise birini taşımanız yeterlidir. ancak istenen cinsiyet, askerlik, belge, sertifika gibi tüm şartlara haiz olmanız gerekmektedir. Mezun olunan alanlar lise mezunları için 2000'den, onlisans mezunları için 3000'den, lisans mezunları için ise 4000'den başlamaktadır. İstenen belgeler ise 1101 ve 1103 dışında 6000 ve 7000'li rakamlardır.
MAAŞLAR NE KADAR?
19- Detaylı bilgi için tıklayınız.
KİT ÖZELLEŞİNCE İŞSİZ Mİ KALINIR?
20- KİT'lere sözleşmeli personel olarak atananlar, KİT özelleşse dahi diğer kurumlara nakledilecektir. Detaylı bilgi Star için hazırlanan dosyada vardır.