Rizelilere ilk doğalgaz faturası şoku

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2009 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)

DOĞALGAZA dört ay önce kavuşunca horonla kutlama yapan Rizeliler, ilk doğalgaz faturaları ile şaşkına döndü. Yüksek rakamlı faturalar Rizelileri isyan ettirdi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğalgaza kavuşan ilk il olan Rize'de, 4 ay önce gaz verme töreni düzenlenmiş, Rizeliler, doğalgaz kullanacak olmanın sevincini horon teperek yaşamıştı. 6 Eylül tarihinde kentte ulaşan doğalgaz Kasım ayı sonunda konutlara verilmiş, ilk etapta 2 bin 500 kişi abone olup doğalgazla ısınmaya başlamıştı.

Ancak Rizelilerin doğalgaz sevinci, gelen ilk faturalar ile adeta şoka dönüştü. 410 lira doğalgaz faturasını görünce şaşkına döndüğünü anlatan Yakup Yılmaz, ?Derecesini düşük tutmamıza rağmen çok yüksek fatura geldi. Şaşırdık kaldık. Akşamdan bazı petekleri kapatmıştım. Ama yine de 410 lira fatura geldi. Komşuma 586 lira gelmiş. Evde çocuk olduğu için sürekli yakmışlar? diye dert yandı. 480 lira fatura gelen emekli Asiye Sarıhasan ise, ?Bu faturayı nasıl ödeyeceğim? Devlet büyükleri yüksek maaş alıyor, ben az alıyorum. Ama ekmeği ikimizde aynı fiyata alıyoruz? dedi. 586 liralık fatura gelen Ahmet Sarıhasan da, ?Az bile geldi. Yüzde 40 daha zam yapsınlar faturalara. Olacak iş mi? Mecburen sobaya döneceğiz? diye yakındı.

Bu arada doğalgaz faturasının yüksekliğinden yakınan kişilerin yüksek derecede doğalgaz tüketmesinden dolayı evlerinin adeta saunayı andırdığı gözlendi.

Karadeniz Doğalgaz Bölge Müdürü Recep Ünveren de, ortalama fatura tutarının 200 ila 250 TL arasında olduğunu söyledi. Ünveren, ?Bunun üstünde ve altında olan faturalar da var. Bina yapısı, ısınma alışkanlıkları, ısı yalıtımı ile doğalgazda ilk kullanıcı tanışmasının bunda etkisi var. Yüksek fatura gelen konutlarda izolasyon eksikliği, evlerin büyüklükleri, bu faturalarda etkin oluyor. En büyük etken Doğu Karadeniz'de ağır kış şartlarının yaşanıyor olmasıdır. Yılbaşı tatili, kar nedeniyle okulların tatil edilmesi sonrası insanlar büyük vakitlerini evlerinde geçirdi. Bu sebepten doğalgaz tüketiminde artış oldu? dedi. Ünveren, ?Rizelilere tavsiyemiz, sıcaklık derecesinin sağlıklı insan bünyesinin kaldırabildiği oran olan 22 derecede tutulmasıdır. Bunun üstündeki sıcaklık insan sağlığı açısından faydalı değildir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber