Özince: Mevduat faizinin düşüşü kredi faizlerine de yansıyacaktır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2009 11:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adana - Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, mevduat faizlerinde yaşanan düşüşün, kredi faizlerine henüz yansımadığını, ancak, talepteki artışla birlikte önümüzdeki süreçte mutlaka bunun gözleneceğini bildirdi.

Özince, Adana Ticaret Odası'nın (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "3. Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu"na katılmak üzere geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, global ölçekteki ekonomik sıkıntıların her sektörü olumsuz etkilediğini, ancak, bu dönemde yapılması gereken en önemli işin tedbirli davranmak olduğunu belirtti.

Özince, hükümetin, son krizle birlikte borcunu ödeyemeyip Merkez Bankası'nın kara listesine girenler için son 5 yılı kapsayacak şekilde düzenlemeyi planladığı sicil affı konusunda ise şunları kaydetti:

"TBMM'nin çıkarttığı her türlü kanuna biz harfiyen uyarız, sicil affı da olsa genel af da olsa. Ancak, her ticari müessese kendi değerlendirmesini kendi yapar. Sicil konusuna herkesin kendisinin dikkat etmesi lazım. Bunun çaresi de parlamentoda değil 'ayağını yorganına göre uzat' ata sözümüzdedir.

Bankalar önümüzdeki dönemde muhakkak sicili, mali bünyesi en iyi kuruluşlarla çalışmaya gayret edeceklerdir. Ancak, şu da unutulmamalı ki İş Bankası özelinde, sorunlu hale geldikten sonra Türkiye'nin en önemli firması olmuş çok müşterimiz var. Mühim olan burada mükellefiyetleri zamanında yerine getirmektir. Sicil konusunda sadece bankalar değil tüm ticari taraflar hassas."

Özince, bankaların yıllardır çalıştıkları müşterilerinin bile taleplerini geri çevirdiği, krizi bankaların körüklediği yönündeki eleştirilerle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Önümüzdeki süreç ilişki yönetimi açsısından tüm ticari tarafların çok daha fazla dikkatli olması gereken dönem olacak. Bu nedenle bankalar müşterilerini, müşteriler de bankalarını özenle seçmeli. Bu konularda geleceği düşünmeden yapılacak hareketler bankaların yanı sıra müşterileri de yani reel sektör firmalarını da olumsuz etkileyebilir."

Özince, Türkiye'de mevduatla konut finansmanı arasında büyük fark bulunduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de mevduat çok kısa vadeli, konut finansmanı ise çok uzun vadeli. Bu kısa vadeli mevduat yapısıyla ülkemizde konut finansmanı sürdürülemez. Olsa da bunlar ufak tefek hareketlerdir, ülke genelini etkilemez" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber