2008/4 ile yerleşen adaylar ne yapmalı?
Adaylar nereye başvurmalı?
ÖSYM yerleştirmesi ile bir kamu kurumuna yerleşen adayların, hemen illere gitmemesi
gerekmektedir. Adaylar öncelikle kamu kurumlarının genel merkez teşkilatlarının
personel birimlerine başvurmalıdır. Örneğin;
- üniversiteye atanmış ise üniversitenin personel daire başkanlığına,
- Diyanet İşleri Başkanlığına atanmış ise Ankara'daki Diyanet İşleri Başkanlığı
Personel Daire Başkanlığına,
- Bayındırlık ve İskan Bakanlığının bir il teşkilatına atanmış ise Ankara'daki
Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Personel genel müdürlüğüne,
başvurması ve telefonla öğrendiği belgeleri hazırlayıp ulaştırması gerekmektedir.
Yerleşen adaylar hangi belgeleri hazırlamalı mı?
Hangi belgelerin hazırlanacağına dair genel bir mevzuat düzenlemesi bulunmamaktadır. Her kamu kurumu atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre atamaya dair belgeler isteyecektir. Bu belgelerin neler olduğu kamu kurumlarının personel birimlerince adaylara bildirilecektir. Belgeler bir kaç gün içinde kamu kurumlarının internet sitesinde yer alacaktır. (Genel olarak, sabıka, ikametgah, 6 adet renkli fotoğraf, mal bildirimi ve kılavuzda istenen sertifka ve belgeler talep edilecektir)
Kaç gün içerisinde başvuru yapılmalı?
Tüm kamu kurumları için tespit edilmiş ortak bir süre yoktur. Her kamu kurumu bu konuda kendi internet sitesinde bir açıklama yapacaktır. Adayların bu açıklamaları takip etmesi gerekmektedir.
İstenen belgelere hangi tarih itibariyle sahip olunmalı?
KPSS kılavuzunda yazdığı gibi tercih kılavuzunda yer alan tüm belgelere (askerlik, mezuniyet, sertifika vb.) ÖSYM'ye tercihlerin internet üzerinden girildiği gün itibariyle sahip olunmalıdır. Bir örnek verecek olursak, şoförlük için ehliyet belgesi istenmektedir. Bu belgeye en son 6 Ocak 2009 tarihi itibariyle sahip olunması gerekmektedir. KPSS tercih kılavuzunda yer alan açıklama bu şekildedir.
Atama süreci nasıl işleyecektir?
Yerleştirmesi çıkan bir adayın öncelikle kamu kurumunun merkez teşkilatındaki personel birimine başvurarak istenen belgeleri öğrenmesi gerekmektedir. İstenen belgeler temin edilip kamu kurumuna verildikten sonra, kamu kurumunca atama onayı hazırlanacak ve yerleştirmesi yapılan adayın ataması yapılacaktır. Ataması yapılmasının akabinde kamu kurumunca ilgiliye tebligat yapılacaktır. Bu tebligatın adayın eline ulaşmasının akabinde, aday eğer aynı ildeki bir yere atanmış ise ertesi gün, başka bir yerdeki kadroya atanmış ise 15 gün içinde göreve başlaması gerekmektedir. Göreve başlamayan aday çekilmiş sayılacaktır.
Yerleşen aday atamasını dondurabilir mi?
657 sayılı Kanunda atamanın dondurulmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Eğitim veya eş durumu gibi nedenler bir mazaret değildir. Aday göreve başlamak zorundadır.
Askerde olan adaylar ne yapacaktır?
Kamu kurumları askerde olan adaylar için özel bir süre tespit etmemektedir. Bu nedenle de, belirlemiş olduğu süre içinde göreve başlamayan adayların atamasını iptal etmektedirler. Ancak mahkeme kararları bu noktada adaylar lehinedir. Bu konuda dava açan adaylar, açtıkları davaları kazanacaktır. Konuya dair özel kategori için tıklayınız.