2008/4 KPSS Tercih İşlemlerinin Analizi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının açıkladığı verilere göre lisans düzeyinde ilana çıkılan kadroların yüzde 6'sı boş kalmıştır. Bu oldukça yüksek bir rakam olup, bunun oluşmasında en büyük pay PTT'nin ve İlahiyat mezunu adayların tavrıdır. Memurlar.net olarak 2008/4 KPSS Tercih işlemlerinin sonuçları bağlamında bir analiz yayınlıyoruz. Analizi okumak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ocak 2009 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- PTT KADROLARI BOŞ KALMIŞTIR

PTT'nin daha önce 4001 ile aldığı kadrolara bu yerleştirmeler sırasında sadece 12 bölüm mezununun başvurabileceği yönünde yapmış olduğu sınırlama bir çok kadronun boş kalmasına neden olmuştur. Toplanda 147 adet 399'a tabi pozisyon boş kalmıştır. Sadece İstanbulda, açılan 101 kadronun 14'ü doldurulabilmiştir. Yerleştirmedeki bu sonuç PTT Personel Daire Başkanlığının aldığı yanlış kararı göstermektedir.
PTT'nın başvurma hakkı verdiği bölümler şu şekildedir:
4423 - Ekonomi ve Finans lisans programından mezun olmak.
4437 - İşletme Bilgi Yönetimi lisans programından mezun olmak.
4453 - Muhasebe veya Muhasebe Bilgi Sistemleri lisans programından mezun olmak.
4465 - Bankacılık Finans, Bankacılık ve Finans ve Bankacılık ve Finansman lisans programlarının birinden mezun olmak.
4473 - Uluslararası Finans lisans programından mezun olmak.
4485 - Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik lisans programından mezun olmak.
4501 - Yönetim ve Organizasyon lisans programından mezun olmak.
4517 - Finans Matematiği lisans programından mezun olmak.
4523 - Matematik ve İstatistik lisans programından mezun olmak.

Bu sonuç bir kadro için bölüm yazarken en azından bu bölümden sınava giren var mı yok mu, veya giren varsa bile kaç kişi olduğu bilgisinin kamu kurumlarının personel daire başkanlıklarınca araştırması gerektiğini göstermektedir.

2- İLAHİYATÇILAR İMAM HATİP OLMAK İSTEMİYOR

Sadece ilahiyat lisans mezunları değil, "4181 - İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans programından mezun olanlar da" Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamış olduğu imam hatip kadrolarını tercih etmemiştir. Bazı yerlerde 30 puanla dahi imam hatip atanırken bir çok kadro boş kalmıştır. Bu sonuç İlahiyat mezunlarının hala imam hatip kadrolarını tercih etmedeğini göstermektedir. Burada şu hususu hatırlatmak istiyoruz: Bu sonuç bu yıla özgü bir sonuç değildir. 2006 yılında yapılan yerleştirme işlemlerinde de imam hatip kadroları boş kalmıştı.

3- DEVLET PSİKOLOG VE SOSYAL ÇALIŞMACI BULAMADI

Psikoloji, Sosyal çalışmacı kadroları önemli miktarda kadro boş kalmıştır. Bunun en büyük nedeni; Sosyal Hizmet ve Sosyal Hizmetler lisans programları ile Psikoloji lisans programından yeterli miktarda aday mezun olmamasıdır. Bu sonuç 2006 yılında da bu şekildeydi. Yani Devlet 2006 yılından bu yana psikolog, sosyal çalışmacı ve fizyoterapist bulmakta zorlanmaktadır. Sonuçlar nedeniyle;
- Adalet Bakanlığı, SHÇEK ve Emniyet psikolog,
- Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı,
- Cumhuriyet, Gaziosmanpaşa, İnönü Üniversiteleri ile SHÇEK Fizyoterapist,
- SHÇEK, "Eğitimde Psikolojik Hizmetler", "Psikolojik Danışma ve Rehberlik" veya "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" lisans mezunu öğretmen,
bulamamıştır.

Fizyoterapist ilanına çıkan 8 ilden sadece Malatya'daki İnönü Üniversitesi ilana çıktığı beş kadronun 2'sini doldurabilmiştir. Sivas, Tokat, Ağrı, Van gibi illerdeki kadrolar boş kalmıştır.
Psigolog ilanına çıkılan illerden ise Erzurum, Giresun, Kahramanmaraş, Samsun ve Uşak'taki kadrolar doldurulabildi. Kırıklareli'den Van'a 30'u aşkın ildeki tüm kadrolar boş kaldı.

4- SHÇEK ÖĞRETMEN BULAMADI

2008/4 KPSs tercih kılavuzunda, SHÇEK'in öğretmen kadroları yer almaktaydı. Bu kadrolar boş kalmıştır. Zira öğretmen kadroları için "Eğitimde Psikolojik Hizmetler", "Psikolojik Danışma ve Rehberlik" veya "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" lisans mezunu olma şartı getirilmiştir. Bu sonuç 2008/2 öğretmen atamaları sonrasında boş kalan rehber öğretmen atamalarıyla da uyumludur.

Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği lisans programından mezun "Bilgisayar İşletmeni" aranan bu kadro boş kalmıştır. Bu bölüm mezunu adaylar Bilgisayar İşletmeni olmak istememiştir.

5- BOŞ KALAN DİĞER KADROLAR

a- Lisans

İşletme bilgi yönetimi, İnsan Kaynakları yönetimi, Yazılım mühendisliği, Elektronik ve bilgisayar öğretmenliği, Bilgisayar, bilgisayar bilimi, bilgisayar bilimleri, İşletme mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Matematik ve İstatistik, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce) veya Çeviribilim (İngilizce), Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi, Restorasyon, Muhasebe veya Muhasebe Bilgi Sistemleri, Mütercim-Tercümanlık (İng-Fra-Türkçe) gibi bölüm mezunlarını arayan kadrolar, lisanstan düzeyinden tercih yapan 115 bin başvuruya karşın, boş kalmıştır.

b- Önlisans

Adli tıp teknikerliği önlisans programı ve Ön lisans Bilgi işlem önlisans programı mezunlarını arayan kadrolar boş kalmıştır.

c- Lise

Yaşlı hizmetleri veya hasta ve yaşlı hizmetleri bölümü, Raylı sistemler teknolojisi-inşaat, Raylı sistemler teknolojisi-makine, Raylı sistemler teknolojisi-elektrik-elektronik ve Sigortacılık, sigortacılık ve risk yönetimi bölümü mezunlarını arayan kadrolar boş kalmıştır.

6- MATEMATİK VE İSTATİSTİK BÖLÜMÜ MEZUNU YOK

Matematik ve İstatistik lisans programından mezun olma şartını arayan Devlet Malzeme Ofisinin uzman yardımcısı kadrosu boş kalmıştır. Bu kadroların boş kalacağı 26 Aralıkta memurlar.net'ten tarafından açıklanmıştı. Bu sonuç bir kadro için bölüm yazarken en azından bu bölümden sınava giren var mı yok mu, veya giren varsa bile kaç kişi olduğu bilgisinin kamu kurumlarının personel daire başkanlıklarınca araştırması gerektiğini göstermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber