Cumhuriyet'in haberi doğru çıkmadı, Heron'lar geliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ocak 2009 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Savunma Bakanı Vecdi Gönül, alımı yılan hikayesine dönen İsrail yapımı insansız uçak 'Heron'larla ilgili önemli açıklama yaptı. Gönül, ''İlk parti Heron'lar Nisan ayında Türkiye'ye geliyor'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze operasyonu nedeniyle İsrail'e yaptığı sert eleştirilerin ardından, Türk kamuoyunda ?Acaba Türkiye, bu eleştirileri somut alana da taşıyacak mı? İsrail'e karşı herhangi bir yaptırım uygulanacak mı?? tartışması başlamıştı.

Herkesin ilk aklına gelen konu ise, Türkiye'nin İsrail'den, PKK ile mücadelede kullanmak için alacağı Heron insansız uçaklarından ?vazgeçilmesi olasılığı? olmuştu.

Ancak Türkiye'nin İsrail'e eleştirisini, en azından ikili ilişkilere yansıtmayacağının işareti Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den geldi.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Gönül dün resmen, İsrail'le yapılan Heron alımı anlaşmasının uygulanacağını açıkladı.

Gönül, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İsrail'den ilk parti iki Heron'un zaten teslim edilmiş olduğunu, kalanların ise Nisan ayında geleceğini söyledi.

?TSK'NIN KULLANIM AMACINA UYGUN MU? SORUSU DA YANIT BULDU

Gönül'un bu açıklaması, dolaylı yoldan İsrail'e ?ambargo yok? güvencesi verilmesinin yanısında, bir başka mesaj daha içeriyor;

Milli Savunma Bakanı bu açıklaması ile, deneme uçuşları süren Heron'ların ?güvenli ve TSK'nın amaçlarına uygun? bulunduğunu da resmen açıklamış oldu.

Daha önce İsrail'den alınan ilk parti Heron'ların kullanımı konusunda sorunlar yaşandığı, bu uçakların ?Türkiye'nin ihtiyaçlarına yanıt verecek kapasitede olmadığı? yolunda haberler çıkmıştı.

Hatta Heron'lardan biri düşmüş, İsrail yerine yeni bir uçak göndermek zorunda kalmıştı.

Yine birkaç ay önce, ikinci Heron'un da deneme uçuşu sırasında düştüğüne ilişkin gazetelere yansıyan haberler de, yine bizzat Milli Savunma Bakanı Gönül tarafından yalanlanmıştı. Gönül, düşen uçağın Heron değil, yine İsrail'den kiralanan başka tip bir insansız araç olduğunu vurgulamıştı.

Kısacası, Türkiye Heron'ları kullanmaya kararlı.

Uçakları inceleyen teknik heyet de olumlu rapor vermiş olmalı ki, Milli Savunma Bakanı, anlaşma kapsamında alınacak diğer Heron'ların da Nisan'da geleceğini açıkladı.

Türk Hava Kuvvetleri adına 2004 yılında ihaleye çıkan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) 10 adet insansız hava aracı alacağını açıklamıştı. İhaleyi ASELSAN'ın 120 kilo ağırlığındaki ASLEFLİR300 gözlem podu ile uçmayı kabul eden İsrail İUP konsorsiyumu kazandı.

Heron'ların iki tanesi daha önce Türkiye'ye gönderilmişti. Kalan 8 Heron'un da Nisan'da gönderilmesi kesinlik kazandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber