Sağlık Bakanlığından Ankara'nın hava kalitesine ilişkin açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2009 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ankara'nın hava kalitesi ile ilgili her türlü bilginin en şeffaf biçimde medya ve bilim çevreleri ile paylaşıldığı ifade edilerek, yetkili kurumun görüşü alınmadan yapılan ve hiçbir bilimsel desteği olmayan açıklamalara halkın itibar etmemesi istendi.

Açıklamada, "Ankara'nın hava kalitesi ile ilgili yazılı ve görsel basında halkı tedirgin edecek yanlış bilgilendirmeler yer aldığının üzülerek takip edildiği" vurgulanarak, buna bazı bilim adamlarının da alet edildiği belirtildi.

Ankara'nın hava kalitesinin 1970 yılından beri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından ölçüldüğüne dikkatin çekildiği açıklamada, 2007 yılına kadar yarı otomatik cihazlarla, 6 istasyonda 3 parametrede yapılan ölçümlerin, 2007 Ekim ayından itibaren tam otomatik cihazlarla, 8 istasyonda 7 hava kalite parametresi ve 6 meteorolojik parametre olarak yapılmaya başlandığı kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"1970 yılından beri yapılan ölçümlerde kömür yakılmasına bağlı en önemli gösterge olan kükürtdioksit oranı yıllık 220 mikrogram/metreküp değerinden, bugün 18 mikrogram/metreküp değerine düşmüştür. Bu değer, AB standardı olan 50 mikrogramın ve uyarı eşik değeri olan 400 mikrogramın çok altındadır. 2008 yılı ortalama kükürtdioksit değeri son 38 yılın en düşük değeridir.

Toplumun en hassas olduğu konulardan biri olan sağlık ile ilgili haberlerde, halkın doğru bilgilendirilmesi açısından medyayı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber