Bakan Çelik: Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı tamamen kaldırılmalı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2009 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Salim UZUN/ANTALYA, (DHA)

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOÖBP) kaldırılması gerektiğini belirtti, ?Türkiye genelinde bu kararın uygulanması eşitsizliği giderir? dedi.

Bakan Çelik, YÖK Genel Kurulu'nun 2009 için ÖSS'de hiçbir değişiklik yapılmaması kararına ilişkin ise ?YÖK'ün aldığı karar tatmin etmemiştir? dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye Özel Okullar Birliği'nce Kremlin Palace Otel'de düzenlenen 'Türkiye'nin 2023 Eğitim Vizyonu' sempozyumuna katıldı. Sempozyum arasında gazetecilerle biraraya gelen Bakan Çelik, soruları yanıtladı. Bakan Çelik, ?YÖK Genel Kurulu'nun üniversiteye giriş sistemiyle ilgili aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna, ?YÖK'ün aldığı karar tatmin etmemiştir. Beni de, Milli Eğitim Bakanlığı'nı da, öğrencileri de, öğretmenleri de tatmin etmemiştir. Çünkü, beklentilerin çok altında kalan bir karar alınmıştır? yanıtını verdi. 2010 yılı için getirilen değişikliği ise olumlu bulduğunu kaydeden Çelik, ?En azından bu yıl için bazı beklentiler vardı ama beklentilerin hiçbiri gerçekleşmeyince bu bir hayal kırıklığı oluşturdu? dedi.

Bakan Çelik, ÖSS'ye girişte Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OÖBP) değiştirilmesine yönelik bazı haberlerin basında yer aldığını hatırlatarak, ?Bizim, bakanlık olarak yaptığımız öneri OÖBP'nin düşürülmesi değildir. OÖBP'yi düşürmek cinnettir. Bu, okulları gereksiz hale getirir? dedi. Bazı YÖK üyeleriyle görüştüğünü kaydeden Çelik, şöyle dedi:

?Onlar da kesinlikle gündemlerinde OÖBP'yi düşürme olmadığını, AOÖBP'yi düşürmekten söz ettiklerini söylüyor. Siz diyelim ki çok başarılısınız, iyi bir okuldasınız. Okulun genel seviyesi başarısız öğrenciyi olumlu etkiler. Siz çok başarılı bir öğrencisiniz, genel seviyesi düşük olan bir lisede okuyorsunuz, o okuldaki başarısızlık sizi olumsuz etkiler. Peki bu adil bir şey mi, değil. Çünkü öğrenciler grup halinde yarışmıyor. Öğrenciler bireysel olarak giriyor. Bu açıdan AOÖBP'nin azaltılması bir tarafa, kaldırılması gerekir. AOÖBP kaldırıldığı zaman bütün Türkiye'de bunu uyguladığınız zaman bu, eşitsizliği giderir. Türkiye'de meslek okulu meselesi konuşulunca art niyetli çevreler bunu imam hatip meselesi olarak sundu. Bu, meslek okullarının kan kaybetmesine yol açtı. Ben bununla karıştırılmasın diye uzun zamandan beri 'sektörel mesleki eğitim' diyorum. Bu, imam hatibi kapsamaz.?

YÖK'ün 2009 yılında sınav sayısını, içeriğini, yöntemini değiştirmesi halinde bunun çocukları şoke edeceğini, perişan edeceğini belirten Çelik, bu değişikliğin kademeli yapılmasını doğru bulduğunu kaydetti.

Bakan Çelik, daha sonra Akdeniz Üniversitesi'ne geçerek, Rektör İsrafil Kurtcephe'yi ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber