Kanser hastalığı 'şişmanları' seviyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2009 14:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kilo fazlalığı ve aşırı şişmanlığın (obezite) kansere yakalanma riskini artırdığına işaret ederek, "Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, tüm kanserlerin yüzde 30'u kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkili bulunmuştur" dedi.

Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yıl Dünya Kanser Günü'nün ana temasının, "Doğru Besin Bol Hareketle Gülümse Geleceğine" olarak belirlendiğini vurguladı ve herkesi kanserden korunmaya çağırdıklarını söyledi.

Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın kanser riskini önemli ölçüde artırdığını anlatan Kutluk, araştırmalara göre tüm kanser türlerinin yüzde 30'unun, kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkili bulunduğunun altını çizdi. Kutluk, dünya geneline işaretle "Okul çağındaki her 10 çocuktan biri normal kilosunun üzerinde. Bu çocukların 30-45 milyonu şişman" diye vurguladı.

Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de, dünyada 1.6 milyar yetişkinin aşırı kilolu ve bunların en az 400 milyonunun şişman olduğu, 2015'te bu sayının 2.3 milyarı bulacağının ve bunların 700 milyonunun da şişman olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizliğe neden olan bilgisayar oyunları, televizyon karşısında uzun süre hareketsiz oturmanın kilo fazlalığına yol açtığına dikkat çeken Kutluk, "1985'ten 2005'e kadar Çin'deki 7-18 yaş arası öğrencilerde obezite yüzde 1'den yüzde 8.5'e yükseldi. 2002-2007 yıllarında Hindistan'da aşırı kilo ve obezite yüzde 16'dan yüzde 24'e çıktı" diye konuştu.

Kutluk, Türkiye'deki tabloyu, "Ülkemizde şişmanlık, yetişkinlerde yüzde 18?25, çocuklarda ise yüzde 4?9 oranlarında bildirilmiştir" diye özetledi.

Kilo arttıkça kansed riski yükseliyor

Çocukluk çağında kazandırılacak doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin, vücuttaki enerji dengesini sağlayarak, ileri yaşlarda oluşabilecek kanser olasılığını azalttığını vurgulayan Kutluk, "Yutak, karaciğer, pankreas, endometrium, meme ve barsak kanserleri ile aşırı kilo arasında dikkat çekici bir bağlantı bulunmaktadır. Kilo fazlası arttıkça kanser riski de yükselmektedir" dedi.

Kutluk, sağlıklı beslenmenin formülünü, "kalori fazlası olan yiyecek tüketiminin sınırlandırılması, şekerli yiyeceklerden kaçınılması, sebze-meyve ve tahıllardan zengin beslenme alışkanlığı oluşturulması, kırmızı etin az tüketilmesi ve işlenmiş etten uzak durulması, tuzlu ve salamura yiyecek tüketiminin sınırlandırılması, tütün ve alkol kullanılmaması" diye özetledi.

Alınacak önlemlerin sadece kanser değil, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve akıl sağlığı da dahil birçok hastalığın önlemesinde etkili olduğunu vurgulayan Kutluk, çocukların sağlık beslenmesinde anne sütünün önemine dikkat çekti.

Kutluk, anne sütü ile beslenen çocuklarda, yetişkin dönemde şişmanlık oranlarının düşük olduğuna işaret ederek, bu konuda farkındalığın kazandırılmasında aile bireylerinin, toplum liderlerinin, öğretmenlerin rol gösterici olması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber