Erdoğan, doğalgaz indirimi ile ilgili muhalefete: Bazı rakamları açıklarsam kaçacak delik ararsınız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, doğalgaz fiyat indirimini begenmeyen muhalefeti eleştirdi: Bazı rakamları açıklarsam kaçacak delik ararsınız

Musa Taşpınar-

ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doğalgaz fiyatlarında yapılan indirimi seçim yatırımı olarak değerlendiren muhalefet partilerine sert çıkarak, "Ben bazı rakamları açıklarsam kaçacak delik ararsınız. Biz, sizin dönemde ne yapıldığını biliyoruz." dedi.

Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, hafta sonu doğalgaz fiyatlarında yüzde 17-18'lik indirimin seçim indirimi olarak değerlendirilmesini eleştirdi. Erdoğan, "Cumartesi günü İstanbul'daki görüşmelerimiz devam ederken bir açıklama yaptık. Doğalgaz fiyatlarında evde yüzde 17, sanayide 18 indirim yaptık dedik. Görüyorum ki bazı siyasetçiler bizim indirimi beğenmemişler. Biz hiç bir zaman halkı aldatmadık. Ne aldatan ne de aldanan olacağız. Bir siyasetçi, geçen sene yüzde 80 zam yapıldı bu yıl indirim yapılıyor diyor. Ben bazı rakamları açıklarsam kaçacak delik ararsınız. Biz sizin dönemde ne yapıldığını biliyoruz. Petrol fiyatlarının nereye tırmandığını biliyoruz. Biz yabancı kaynaklı ürünlerde bize ne kadar yansıyorsa ürüne yansıtırız dedik. Aksi durumda sürekli vatandaşa zam zam yapmak durumunda kalırız. Biz böyle bir durumla karşı karşıya bırakmak istemiyoruz " diye konuştu.

Erdoğan, BOTAŞ'ın göreve geldiklerinde doğalgazdan ortalama yüzde 28 kar ettiğini belirterek, "Kim vardi iktidarda MHP - DSP - ANAP vardı. Halkından yüzde 28 ithal ettiği gazdan kar ediyordu. Bu kar vatandaşın cebinden çıkıyordu. Biz bu oranları indirdik. Bizim dönemimizde 2007 sonuna kadar yüzde 8 oldu. 2008 sonrası ise sadece yüzde 1,5 olarak gerçekleştirdik. Biz milletimizin karşısınıza samimiyetimizle yüreğimizle çıkıyoruz. Herşeyi netliği ile ortaya koyuyoruz. Şartlar iyileşince de milletimize yansıtmaktan çekinmiyoruz. Bu yüzde 18 şartların iyileşmesinin göstergesi. Seçime gidiyoruz diye indir yüzde 50 demeyiz. Bu gemi 71.5 milyon vatandaşın gemisi. Onlar bu gemiyi batırdılar. Bizden öncekileri kastediyorum. Gemi batıyordu sular altında kalacaktı. Hamdolsun gemi yükselmeye başladı. Niye rahatsız oldunuz. Gemi hız almaya başladı bundan mı rahatsız oluyorsunuz. Tüm dünya enerji krizi yaşadı. Rusya ile Urrayna arasındaki kriz. Gaz ihracı durdu AB sıkıntı yaşadı. Bazı ülkelerde olağanüstü hal yaşandı. Hamdolsun bu krizi vatandaşımıza yansıtmadık. Akılcı enerji politikaları ile vatandaş hissetmedi. Biz bunları yapmasaydık biz de enerji krizi yaşıyor olacaktık. Son 6 yıldır enerji noktasında ciddi yatırımlar yaptık. "dedi.

Türkiye'nin 2003-2007 döneminde büyüme oranının yüzde 6.9 olduğunu ve enerji ihtiyacının arttığına işaret eden Erdoğan, 2003-07 arasındaki büyümenin yüzde 6.9 olduğunu, bunun da tabii olarak enerji talebini artırdığını ifade etti. Sadece elektrikte tüketimin yüzde 55 oranında arttığını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Büyümenin getirdiği talep arttı. Yaptığımız yatırımlarla bunu karşıladık. 2002'de doğalgaz hattı uzunluğu, bu Bahçeli'ye itham olunur 4500 kilometreydi, bugün 11000 kilometreyi aştı. Biz göreve geldik 9 ilde doğalgaz vardı. Şimdi 63 ilimiz doğalgaz kullanıyor. Yani doğalgaz kullanımı çağdaşlıksa ki biz böyle inanıyoruz. Bunlar ciddi bir yatırım gerekiyor. Botaş yatırım yapıyor, özel sektör şebeke ağlarını kuruyor. Bakü-Tiflis-Erzurum hattını devreye aldık. Türkiye - Yunanistan hattını biz inşa ettik. Yılda 50 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip Bakü-Tiflis- Ceyhan hattını açtık. Ceyhan uluslararası bir enerji alanı olacak. Şurası da son derece önemli. Son 6 yılda Türkiye uluslararası enerjide önemli aktör haline geldi. Sadece bizde değil, bölgede de enerji konusunda yatırımlar yaptık. Yeraltı kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya başladık. Yenilenebilir enerji yasasını, harita çıkararak yatırımcıların hizmetine sunduk. Daha önce boşa akan sular, daha önce 'su akar Türk bakar'ı değiştirdik. Şimdi 'su akar Türk yapar' diyoruz. Hidroelektrik enerjisine yeni ilaveler var. Rüzgarda ciddi adımlar atılıyor. Türkiye rüzgar enerjisinde 36. sırada, yani Avrupa'da sonuncu sıradaydı. Şimdi 13. sırada, hedef ilk 3-5 arasında yer almak. Eğer sayın siyasiler bunları incelerlerse siyaset yapıyoruz, iktidar ne yapıyor, inceleme fırsatları olursa ülkemiz için hayırlı olacaktır. Böyle kuru sıkı atmakla bir yere varılmaz. Halkım rüzgar gülünü görüyor. Bunları çocuklara oyuncak olsun diye üretmiyoruz. Nükleer enerji santralleri de yapılıyor. Davos'taki görüşmelerimizde bunları ele aldık. Firmanın yöneticileri ile görüştük. Şimdi değerlendirmeler yapılıyor. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber