Devletin Koruma ve Güvenlik Kadrolarında Bulunanların Hukuki Statüsü ne Olacak?
Kamu kurumj ve kuruluşları daha önce resmi koruma ve güvenlik görevlileri tarafından korunurken, 5188 sayılı Kanun ile özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alma yöntemi oldukça artmıştır. 5188 sayılı Kanun 26 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış olup, bu kanunun geçici birinci maddesi ile kamuda görev yapan resmi koruma ve güvenlik görevlilerine beş yıl süreyle çalışma izni verilmiştir. Bu süre 26 Haziran 2009 tarihi itibariyle sona erecektir. Peki bu halde ne olacaktır? Devamı için başlığa tıklayınız.
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun, 26 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanuna göre artık koruma ve güvenlik görevlisi olarak çalışmak için çalışma izni alınması gerekmektedir. Kanunun ilk çıkışında çalışan personele 5 yıl boyunca çalışma izni verilmiştir.
Yine Kanunun geçici 2. maddesiyle, 26 Haziran 2004 tarihi itibariyle kamuda görev yapan koruma ve güvenlik görevlilerinde "lise mezunu" olma şartının aranmayacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm ile birlikte ilköğretim mezunları görevlerine devam etmiştir.
SÜRE DOLUYOR, NE OLACAK?
Yukarıda belirtildiği üzere çalışma izni 26 Haziran 2009 tarihi itibariyle sona erecektir. Bu konuda yürürlüğe konulmuş olan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin "Yenileme Eğitimi" başlıklı 34. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:
"Özel güvenlik görevlilerinden, beş yıllık çalışma izninin bitmesi üzerine,
çalışma izninin yenilenebilmesi için özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası
istenir. Aynı şekilde, özel güvenlik şirketleri ve özel eğitim kurumlarının
yöneticilerinin yenileme eğitimini alması ve beş yılda bir yenileme eğitimi
sertifikasını Bakanlığa ibraz etmesi zorunludur.
Yenileme eğitimi altmış ders saatinden oluşur. Teorik ve uygulamalı dersler
ilgili eğitim kurumu tarafından, temel eğitim konuları arasından seçilerek
oluşturulur. Dersler, eğitim konularındaki son gelişmeleri ve yargı içtihatlarını
da kapsar. Yenileme eğitiminin yirmi ders saati silah eğitimine ayrılır.
Havalimanı ve deniz limanlarında görevli özel güvenlik görevlilerinin yenileme
eğitimi için uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan diğer hükümler saklıdır.
Yenileme eğitiminden sonra, yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olanlara
özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası düzenlenir. Sınava başvuranlardan
özel güvenlik yenileme eğitimi devam çizelgesi istenir."
Bu hükme göre şuan çalışma olan resmi koruma ve güvenlik görevlileri özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası almalıdır. Yenileme eğitiminden sonra, yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olanlara özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası düzenlenecektir.
Yazılı sınav yönetmeliğin 37. maddesinde, uygulamalı sınav 38. maddesinde, bunların değerlendirilmesi ise 39. maddede düzenlenmiştir. 39. maddeye göre; sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamayan adaylar, yeniden özel eğitim kursuna devam etmeksizin aynı yıl içinde birbirini takip eden üç sınava katılabilecektir. İşte yönetmeliğin bundan sonraki bölümü belirsizdir ve bir döngü gibidir.
Zira 3 sınavdan da başarısız olan veya başarısız sayılan adaylarda tekrar özel eğitim kursuna devam şartı aranmaktadır.Yani bir daha eğitim, sınav, 3 kez s eğitimsiz sınav ve yeniden aynı döngü...
İçişleri Bakanlığının söz konusu bu hususa ilişkin müphemliği açıklığa kavuşturması gerekmektedir.