Diyarbakır'daki askeri ihale davasında tutuklu kalmadı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2009 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİYARBAKIR'da Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Bölge Başkanı Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç, iki sivil personel ile geçen 28 Temmuz genel milletvekili seçimlerinde Diyarbakır'da CHP'den 2'nci sıra milletvekili adayı olan müteahhit Kamil Akan'ın da aralarında bulunduğu 27 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada 4'ü askeri personel tutuklu 5 sanık da tahliye edildi. Böylece dava kapsamında tutuklu sanık kalmadı.

Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Bölge Başkanı Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç, iki sivil personel ile 22 Temmuz 2008 seçimlerinde Diyarbakır'da CHP'den 2'inci sıra milletvekili adayı olan müteahhit Kamil Akan'ın da aralarında bulunduğu 27 sanıklı davaya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Milli Savunma Bakanlığı Emlak İstimlak Daire Başkanı Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç, İç Tedarik Bölge Başkanlığı Muhasebe Şefi Sedat Yıldız ile müteahhit Rahmetullah Peker, İsmail Atlan ile tutuksuz sanıklar hazır bulundu.

Haklarında, ?suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', ?kamu kurum ve kuruluşlarına ait ihalelere fesat karıştırmak', ?gizli kalması gereken ihale şartnamelerini önceden inceleyip gelen teklifleri birlikte çalıştıkları müteahit firmalara bildirip karşılığında rüşvet almak' suçlarından 25 yıldan 325'er yıla kadar hapisleri istenen sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Sanıklar, yapılan tüm işlemlerin yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. Asker sanıklar, hiçbir şekilde müteahhitlerle anlaşmadıklarını, müteahhit sanıklar tüm evrakın usul ve yasaya uygun biçimde hazırlandığını belirtti.

Kısa bir ara veren mahkeme tutuklu 5 sanığın da cezaevinde bulundukları süre ve mevcut delil durumuna göre tahliyelerine karar verip duruşmayı erteledi. Bu arada Albay Raci Gökçayır, Yarbay Erdinç Sedat Omaç ile askeri personel Dahir Babacan hakkında 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ?görevi kötüye kullanmak'tan ek iddianame hazırlandığı bildirildi.

İddianamede, albay ve yarbayın düşük kırımla ihaleyi kendi adamlarına verdikleri, oturdukları evleri müteahhitlere boyattıkları, uçak ve otel faturalarını müteahhitlere ödettikleri, yaz tatili için mütehahhitlerden para alarak haksız kazanç sağlayıp ihaleye fesat karıştırdıkları öne sürüldü.

Sanıkların telefon görüşmelerinde Milli Savunma Bakanlığı'nın ?Dükkan', Daire Başkanı albayın ?Büyük baba' şifresiyle anıldığını belirtilen iddianamede, İç Tedarik Bölge Başkanlığı Muhasebe Şefi olan Sedat Yıldız'ın müteahhitlere köstebeklik yaptığı, ihalelerle ilgili şartname alan firmaların isim listesini önceden sızdırdığı, ihaleye girmek isteyen firmaların şartname aldığı bilgisini diğer firmalara bildirdiği, Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç ve Sedat Yıldız'ın menfaat temin etmek için ihale bilgilerini kurum içinden müteahhitlere sızdırıp ihalenin kendi yandaşları olan müteahhitlerde kalması için diğer rakip firmalarla açık ve gizli görüşmeler yaptıkları belirtildi.

İddianamede, müteahhitler ile albay ve yarbayın tüm ihaleler öncesinde özellikle fiyatı etkilemek ve düşük kırımla ihaleyi belirli komisyon karşılığında kendi yandaşlarına verdikleri, yüksek meblağdaki ihalelere giren rakip firma yetkililerinden ?çıkma' adı altında para aldıkları yarbayın, 22 Temmuz seçimlerinde CHP'den 2'inci sıra milletvekili adayı olan müteahhit Kamil Akan'ın ihaleyi kazanması için özel çaba harcadığı, Akan'ın ise bu işte ortak çıkarlarının olması nedeniyle yarbaydan özellikle çalışmasını istediğinin belirlendiği öne sürüldü. Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç, aynı kurumda görevli askeri personel Dahir Babacan ve Sedat Yıldız'ın yardımıyla 13 askeri ihaleye fesat karıştırdıkları, müteahhitlerin ise, gizli kalması gereken bilgileri kamu görevlilerinden temin edip aralarında anlaşarak ihalenin objektif rekabet şartlarında yapılmasını engelledikleri ve bizzat teklif edilecek bedelleri kendileri belirledikleri, kendilerine yardımcı olan askeri personele de maddi çıkar sağlayıp ihale ortamında verecekleri teklifleri belirleyerek ihalenin kendilerinde kalmasını sağladıkları kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber