Avukatlıkla birleşebilecek işler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2009 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukatlık Kanunu'nun ilgili maddesi, hukuk alanındaki doçent ve profesörler dışında kalan akademisyenlerin, üniversitede çalışırken aynı zamanda avukatlık yapamayacağını söylüyor.

Ancak İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Demirbulak, kanuna aykırı olarak iki mesleği bir arada yürütüyor. Ekonomi alanı profesörü olan Demirbulak'ın istifa etmeden veya emekli olmadan, ikinci bir üniversiteyi bitirerek lisans diplomasıyla elde ettiği avukatlığı yapması kanuna aykırı. Avukatlık yapması bile illegal olan bir ismin, İstanbul Barosu yönetiminde olması tartışma konusu oldu.

Yürürlükteki Avukatlık Kanunu'nun 11. maddesi maaşlı çalışanlar diyerek akademisyenlik ile avukatlık mesleğinin aynı anda icrasını yasaklıyor. Ancak kanunun 12. maddesinin b bendi 'hukuk alanındaki profesörler ve doçentler' diyerek, hukukçu öğretim üyelerini istisnai şekilde yasak kapsamı dışına çıkarıyor.

Prof. Dr. Selçuk Demirbulak, 1949 doğumlu. Mülkiye mezunu. Doktoraları iktisatla ilgili olan Demirbulak, yıllar sonra özel bir üniversitenin hukuk fakültesinden lisans diploması aldı. Ardından staj yapıp İstanbul Barosu'na üye olarak kaydoldu. Halen İstanbul Barosu üyesi avukatlık ofisi sahibi bir avukat ve baroda başkan yardımcısı. Aynı zamanda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ekonomi-Maliye Bölümü Ekonomi Anabilim Dalı Başkanı öğretim üyesi. Avukatlık Kanunu'na aykırı olarak akademisyenlik görevini yürütürken, aynı anda avukatlık yapıyor. Kanunun 12. maddesinin kapsamına giriyormuş gibi iki mesleği birden icra ediyor. İstisna kapsamına girmediği için kanun gereği Demirbulak'ın barodan üye kaydının silinmesi gerekiyor. Demirbulak, iki mesleği aynı anda icra etmesinin kanunlara uygun olduğunu savunuyor.

İstisna Demirbulak'ı kapsamıyor

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyithan Deliduman, ancak hukuk alanındaki doçent ve profesörlerin, üniversitelerden izin almak kaydıyla yarı zamanlı olarak avukatlık ile öğretim üyeliğini aynı anda icra edebileceğini anlatıyor. Doç. Dr. Deliduman, "Kanun, hukuk fakültesi öğretim üyelerine değil, hukuk alanındaki doçent ve profesörlere istisna getiriyor. Ekonomi alanındaki bir profesör hukuk fakültesi öğretim üyesi olsa bile kanundaki istisna kapsamına girmez." açıklamasında bulunuyor. Hukuk fakültelerinde görevli hukuk alanı uzmanı yardımcı doçentlerin avukatlık yapmasının bile Avukatlık Kanunu uyarınca yasak olduğunu belirten Deliduman, "Kanun ya üniversite ya avukatlık diyor. Avukatlık hakkı olan, avukat olan birisi dahi iki mesleği aynı anda icra edemiyor." şeklinde konuşuyor.

İbrahim Balta


1136 SAILI AVUKATLIK KANUNU

Avukatlıkla birleşemiyen işler:
Madde 11 - Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.

Avukatlıkla birleşebilen işler:
Madde 12 - (Değişik: 22/1/1986 - 3256/3 md.)
Aşağıda, sayılan işler 11 inci madde hükmü dışındadır:
a) Milletvekilliği, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği,
b) (Değişik : 2/5/2001 - 4667/9 md.) Hukuk alanında profesör ve doçentlik,
c) Özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık,
d) Hakemlik, tasfiye memurluğu, yargı mercilerinin veya adli bir dairenin verdiği herhangi bir görev veya hizmet,
e) Kamu iktisadi Teşebbüsleri Hakkında 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede başka iş veya hizmetle uğraşmaları yasaklanmamış bulunmak şartıyla; bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren İktisadi Devlet Teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve iktisadi Devlet Teşekkülleri ile Kamu İktisadi kuruluşları dışında kalıp sermayesi Devlete ve diğer kamu tüzelkişilerine ait bulunan kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği, denetçiliği,
f) Anonim, limited, kooperatif şirketlerin ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık,
g) Hayri, ilmi ve siyasi kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği,
h) Gazete ve dergi sahipliği veya bunların yayım müdürlüğü,
Milletvekilleri hakkında, 3069 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği ile Bağdaşmayan İşler Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.
(Değişik : 2/5/2001 - 4667/9 md.) (e) bendinde gösterilenlerin, Hazinenin, belediye ve özel idarelerin, il ve belediyelerin yönetimi ve denetimi altında bulunan daire ve kurumların, köy tüzel kişiliklerinin ve kamunun hissedar olduğu şirket ve kuruluşların aleyhinde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin de bağlı bulundukları tüzel kişilerin ve yüksek öğretimde görevli profesör ve doçentlerin yüksek öğretim kurum ve kuruluşları aleyhindeki dava ve işleri takip etmeleri yasaktır.
Bu yasak, avukatların ortaklarını ve yanlarında çalıştırdıkları avukatları da kapsar.
Bir kadroya bağlı olarak aylık veya ücreti Devlet, il veya belediye bütçelerinden yahut Devlet, il veya belediyelerin yönetimi ve denetimi altındaki daire ve müessese yahut şirketlerden verilen müşavir ve avukatlar, yalnız bu daire, müessese ve şirketlere ait işlerde avukatlık yapabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber