Yeni vergi paketi ile kredi kartı ile yapılan alışverişlerde verilen makbuzlar 'fiş' yerine kullanılabilecek

Haber Giriş : 15 Haziran 2003 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni vergi paketi ile kredi kartı ile yapılan alışverişlerde verilen makbuzlar 'fiş' yerine kullanılabilecek

KREDİ KARTLARININ FİŞİNİ ATMAYIN!

Maliye yeni vergi paketi üzerinde çalışıyor. Buna göre kredi kartı ile yapılan alışverişlerde verilen makbuzlar 'fiş' yerine kullanılabilecek. 5 milyarın üstü alışverişler de bankacılık sisteminden geçecek.
15 Haziran 2003 Pazar 16:59

Vergi düzenlemelerine bir yenisi daha ekleniyor. 1 Ocak 2004'ten itibaren enflasyon muhasebesine geçme sözü veren hükümet, 3.5 katrilyon liraya ulaşacağı tahmin edilen gelir kaybını telafi etmek için harekete geçti. Daha önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından da gündeme getirilen kayıtdışı ekonomiyi kontrol altına almak üzere bankacılık sistemini devreye alma çalışmalarında alt limit de belirlendi. Edinilen bilgiye göre 5 milyar lirayı aşan nakit ödemelerin banka sisteminden geçmesini zorunlu kılacak düzenlemeler için de düğmeye basıldı. Maliye'nin, üzerinde çalıştığı paketlerde şu önlemeler yer alıyor


* Kredi kartı sözleşmesi, bono ve senetten Damga Vergisi alınmayacak. Vergi yükü nedeniyle kayda alınmayan ve kasalarda saklanan kıymetli evrak bu sayede sisteme girecek.


* Kredi kartı ile alışverişlerde verilen makbuzlar, fiş yerine geçecek. Kredi kartı ile yapılan ve kayda giren alışverişlerin teşviki için vergi (KDV) indirimi getirilecek.


* Bankalara, vergi tahakkuku yapma ve tahsil etme yetkisi verilecek. Böylece mükelleflerin vergi dairelerine gitmeleri önlenecek. Bankalar, Maliye ile oluşturulan veri tabanı sayesinde mükellef bazında vergi borcu hesaplayıp, tahsiline aracılık edecek.


* 800 bin civarındaki 20 yaşın üstündeki otomobillerin sıfır kilometre araç ile yenilenmesi halinde 3.5 milyar liraya kadar ÖTV indirimi yapılacak.


* En az 50 bin aracın yenilenmesi halinde maliye, KDV ve diğer dolaylı vergilerden elde edeceği gelir sayesinde ÖTV indiriminden uğrayacağı kaybı telafi edecek.


* İlaçta KDV indirimi yapılacak. İlaç pazarındaki alımların yüzde 80'inden fazlası kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapıldığı için oluşacak vergi kaybı, bu kuruluşların ödeneklerinden kesinti yapılarak karşılanacak.


DEPREM VERGİLERİ KALICI

Bu arada pakette tartışma yaratacak maddeler de var. Örneğin, 1999 yılındaki depremler sonrasında gündeme getirilen ve geçici olacağı söylenen Özel İşlem ve Özel İletişim Vergileri'nin de artık kalıcı hale dönüştürülmesi planlanıyor.


Son olarak 2002 yılında AK Parti Hükümeti'nin, 2003 yılıyla sınırlı olmak üzere uzattığı ve ''bir defalık'' olarak nitelendirdiği bu iki vergi kaleminin 2004 yılından geçerli olmak üzere devletin olağan vergi gelirleri arasında yer alması bekleniyor.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber