ADSL için sabit hat zorunluluğu kaldırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rekabet Kurulu, ADSL bağlantısı için sabit telefon hattı zorunluluğunun kaldırılmasını istedi. Rekabet Kurulunun 18 Şubat 2009'da aldığı kararlar, Kurumun internet sayfasında yayımlandı.

Buna göre, Kurul, Türk Telekomünikasyon A.Ş tarafından ADSL bağlantısı için sabit telefon hattının zorunlu tutulmasının, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olduğu iddiası üzerine inceleme yaptı. İnceleme sonucunda, Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Ancak, söz konusu şirket tarafından yalın ADSL uygulamasının başlatılması ve şikayet konusu uygulamaya son verilmesini teminen 3 ay içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gerekli başvurunun yapılarak, Rekabet Kurumuna tevsik edilmesi kararlaştırıldı. Bu konuda, Türk Telekomünikasyon A.Ş'ye ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna görüş yazısı gönderilmesi için Başkanlığa yetki verilmesi karara bağlandı.

Rekabet Kurulunun Kasım 1999'da aldığı kararın Danıştay 13. Dairesince iptal edilmesi nedeniyle dosyanın Unilever Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ilgili bölümüne yönelik inceleme gerçekleştirildi.

Unilever Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ?yeniden satış fiyatının belirlendiği? yönündeki tespitler bakımından ihlalin var olduğu kararlaştırıldı.

Para cezasının belirlenmesinde, ihlalin 1998 yılında da devam ediyor olması göz önüne alınarak, 1997 yılı cirosu esas alındı. Ağırlaştırıcı ve hafifletici unsurlar hesaba katıldığında, Unilever Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 1997 yılı cirosunun takdiren binde 2'si oranında olmak üzere 147 bin 323 lira idari para cezasıyla cezalandırılması karara bağlandı.

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME VE TEŞHİS CİHAZLARI PAZARI

Tıbbi görüntüleme ve teşhis cihazları pazarında faaliyet gösteren firmaların bu cihazların teknik servisi pazarında şifre uygulaması ve yedek parça teminindeki davranışlarıyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmedikleri incelemeye alındı.

Tıbbi görüntüleme ve teşhis cihazları pazarında faaliyet gösteren teşebbüsler tarafından uygulanması gereken esaslar şöyle belirlendi:

?- Tıbbi cihazların garanti sürelerinin bitiminden sonra, cihazları satın alan müşterilerin yazılı talepte bulunması veya bu yazılı talepleri müşterilerden alan teknik servislerin yazılı başvuruda bulunması durumunda, cihazlara ilişkin şifrelerin veya bu anlama gelecek her türlü dahili sistemin firmalar tarafından mücbir sebepler haricinde, çalışma günlerinde olmak kaydıyla, 24 saat içinde ücretsiz olarak temin edilmesi,

- Cihaz harici takılan ve anılan cihazlara ilişkin teknik servis verilmesine olanak sağlayan aparatlar/cihazların, müşterilerin yazılı talepte bulunması veya bu yazılı talepleri müşterilerden alan teknik servislerin yazılı başvuruda bulunması durumunda, talep anından itibaren en çok 3 gün içinde müşteriye tesliminin yapılması,

- Bu aparatlara ilişkin kiralama ücretlerinin, ayrımcı olmayacak şekilde ve aparatın maliyetiyle orantılı bir biçimde belirlenmesi,

- Cihazların ilk satımı aşamasında yukarıda yer verilen hususlar konusunda müşterilerin yazılı olarak bilgilendirilmesi,

- Tıbbi cihazların, son 3 yıllık satış verilerine dayanarak, en çok kullanılan 100 yedek parçanın güncel fiyat listelerinin Internet ortamında herkesin ulaşabileceği şekilde ilan edilmesi,

- Müşterilerden ve rakip servis sağlayıcılardan gelen yedek parça fiyat taleplerinin en geç 3 iş günü içinde cevaplandırılması,

- Yedek parça satışında rakip servis sağlayıcılara ve onların müşterilerine yönelik, objektif kriterlere dayanmayan ayrımcı uygulamalar yapılmaması.?

Söz konusu esasların dikkate alınmadığı takdirde teşebbüslere haklarında yasal işlem başlatılacağı konusunda görüş yazısı gönderilmesi için Başkanlığa yetki verilmesi de kararlaştırıldı.

?KENAN EVREN? İSİMLİ MARKET...

Türk Hava Yolları A.O. ve diğer havayolu şirketlerinin internet üzerinden yaptıkları bilet satışlarında düşük fiyat uygulamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettikleri iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verildi.

İlgili kararın İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) tarafından açılan dava sonucu Danıştay 13. Dairesince iptal edilmesi nedeniyle yapılan incelemede, ?Benckiser Temizlik Malzemesi Sanayi ve Ticaret A.Ş, Müflis Sezginler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş İflas İdaresi, Ülker Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, Besler Gıda ve Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş, Marsa Kraft Jacobs Suchard Sabancı Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, Unilever Sanayi ve Ticaret A.Ş ve LeverElida Temizlik ve Kişisel Bakım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından piyasada faaliyet gösteren diğer teşebbüslerin ve toptancıların piyasa dışına çıkarılması iddiasına yönelik bir ihlalin söz konusu olmadığı? kararlaştırıldı.

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş'nin mevcut durumda yüzde 50 hissesine sahip olduğu International Hospital İstanbul A.Ş'nin yüzde 40 oranında hissesini diğer ortak Hospimed Health Corporation Limited'den devralması işleminin, kontrol değişikliğine yol açmaması nedeniyle mevzuata aykırılık tespit edilmedi.

Adana ili Seyhan ilçesindeki faaliyet gösteren ve Mehmet Belük, Muammer Belük ve Hasan Çakır'a ait ?Güzelyalı? ve Mustafa Remzi Durak'a ait ?Kenan Evren? isimli süpermarklerin mevcut kira sözleşmelerinin devri yoluyla CarrefourSa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. tarafından sabit değerleriyle birlikte devralınması işlemine izin verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber