Özel güvenlik görevlileri için kanun teklifi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2009 22:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

YAZICIOĞLU'NDAN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, özel güvenlik görevlilerinin her 5 yılda bir eğitim ve ruhsat almalarının çelişki olduğunu belirterek, ?5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 11. ve 14. maddesinde değişiklik yapılmasına? ilişkin TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

BBP Lideri Yazıcıoğlu'nun kanun teklifi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 11. ve 14. maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim gerekçesi ile beraber ekte sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.

Muhsin YAZICIOĞLU

BBP Genel Bşk.

Sivas Milletvekili

GENEL GEREKÇE

5188 sayılı kanunun getirdiği özel güvenlik teşkilatlanması, güvenliğin özelleştirilmesi açısından bir tür yapılanmadır. Bu yapılanma, 5188 sayılı kanundan evvel geçerli olan 2495 sayılı kanunun eksik bıraktığı ve özel güvenlik şirketlerini yasal hale getirmiştir.

Bu tür bir özelleştirmeyi yetki devri olarak görmek isabetli olamaz. Bu, bir tür yetkilendirme olup, yetkinin, devlet kolluğunun bulunmadığı yerde ya da onlarla birlikte kullanımının kendine has bir görünümüdür. Yani, ne tür olursa olsun, güvenliğin sağlanmasından esasen devlet sorumludur ve bu yetki hiçbir suretle bir kimseye ya da zümreye devredilemez. 1982 Anayasamızda bu husus devletin temel amaç ve görevleri içinde sayıldığı gibi, karşılaştırmalı anayasal hükümlerde de bununla ilgili ifadelere veya vurgulara rastlanmaktadır.

5188 sayılı kanun Özel Güvenlik Görevlileri'nin eğitiminin İçişleri Bakanlığı veya özel teşebbüs şeklinde açılan özel güvenlik eğitim kurumlarınca yaptırılabilmesini öngörmüştür. Eğitim için de, koyduğu müfredat çerçevesinde belli bir süre öngörmüştür(m. 14).

Diğer taraftan 5188 sayılı kanunun 11. maddesinde özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe beş yıl süreli çalışma izni verilir. Hükmü yer almaktadır.

Bu durumda Özel Güvenlik Görevlileri'nin çalışma süreleri beş yıl ile sınırlandırılmış olmaktadır.

Beş yılın sonunda ise ilgili kanunun 14. maddesinde yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir hükmü yer almaktadır.

Anlaşılacağı üzere Özel Güvenlik Görevlileri her beş yılda bir yeniden eğitim ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakılmaktadırlar.

İlgili kanunun 24 maddesinde, özel güvenlik görevlilerine çalışma izni verilmesi için iki yüz milyon lira ruhsat harcı alınır ve bu harç mal sandığına yatırılır ifadesi yer almaktadır. Aynı kanunun 25. maddesinde ise 24 üncü maddesinde belirtilen ruhsat harçlarına ilişkin miktarlar her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranına göre artırılır hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 5188 sayılı kanunun 14. maddesinde özel güvenlik eğitimi ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca verilebileceği gibi, Bakanlığın izni ile özel eğitim kurumlarınca da verilebilir hükmü yer almaktadır.

Görüleceği gibi Özel Güvenlik Görevlileri her beş yılda bir çalışma ruhsatı almak için artan miktarlarda hem harç hem de kurs ücreti ödemek zorunda bırakılmaktadır.

Bununla birlikte özel güvenlikle ilgili yüksek öğrenim görmüşlere bile, kanunun, 5 yıl sonrası tekrar eğitim verilmesini öngörmesi izah edilemez bir çelişki olsa gerektir.

Getirilen teklif ile ilgili kanunda her beş yılda bir yeniden eğitim ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılmak suretiyle Özel Güvenlik Görevlilerinin masrafsız, süresiz kolay çalışabilmeleri amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1.- Genel gerekçede açıklanmıştır.

MADDE 2.- Genel gerekçede açıklanmıştır.

MADDE 3.- Yürürlülük Maddesidir.

MADDE 4.- Yürütme Maddesidir.

5188 SAYILI ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUNUN 11.VE 14. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1.- 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 11. maddesinin

A) 1. fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe çalışma izni verilir. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında sadece arşiv araştırması yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır.

B) 3. fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Çalışma izninin iptal edilebilmesi için, güvenlik soruşturmasının olumsuz olması ve çalışma esnasında disiplin suçu işlemiş olması zorunludur.

C) 5. fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Genel kolluk kuvvetinden emekli olanlar ile en az beş yıl fiilen bu görevde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevinden ayrılmış olanlarda, görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.

MADDE 2.- 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 14. maddesinin

A) 1. fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Özel güvenlik temel eğitimi teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmak üzere yüz yirmi ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir. Her beş yılda bir yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olmamak üzere çalışanlara kurumunca verilir. Yenileme eğitimi ücreti kurumca karşılanmak suretiyle içişleri bakanlığından temin edilecek uzmanlar vasıtası ile gerçekleştirilir. Halen bünyesinde güvenlik fakültesi veya meslek yüksek okulu bulunan ve bünyesinde güvenlik bölümleri (fakülte veya meslek yüksek okulu) açabilecek olan üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlarda silah eğitimi hariç özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.

MADDE 3.- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlülüğe girer.

MADDE 4.- Bu kanun hükümleri Bakanlar kurulu yürütür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber