Tapu ve Kadastro Genel Müdürü: Yolsuzluğu önlemek için tüm dairelerde kameralı sisteme geçtik

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2009 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği operasyonda aralarında Sincan Tapu Müdürü ve müdür yardımcılarının da bulunduğu 9'u tapu çalışanı toplam 15 kişinin gözaltına alınması, tapu dairelerindeki yolsuzluğu birkez daha gündeme taşıdı. Bu tür olayların olmaması için her türlü önlemi aldıklarını dile getiren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, bütün il ve büyük ilçelerde kameralı sisteme geçildiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Adlı, tapu işlemlerinin devletin güvencesi altında olduğunu belirtti. "Yapılan yanlış bir işlemden dolayı vatandaş zarar görmüşse bu yanlış işi yapan memur kimse buna rucu eder. Aradan 100 yıl dahi geçse bir memurun yanlışlığı tespit edildiği zaman bu memur hayatta olmasa dahi onun mirasçılarından tanzim edilir." diyen Adlı, memurların böyle bir sorumluluğu bilerek sahtecilik ve yanlış iş yapmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Türkiye'de gayrimenkul hareketlerinin çok fazla olduğunu anlatan Adlı, "Bu hareketlilikten dolayı özellikle gayrimenkul rantının yüksek olduğu il, ilçe ve bölgelerde ciddi anlamda yoğunluk yaşanmaktadır. Bu yoğunluktan dolayı vatandaş işlerini öne aldırmak için bir takım sıkıntılar söz konusu olmaktadır. Aracılar kullanmaktadır. Toplumdaki yapı belli, bundan dolayı art niyetli insanlar çıkabiliyor, her toplumda çıkabildiği gibi. Bizde de istisnada olsa bu tür artniyetli insanlardan dolayı kurum maalesef sıkıntılar yaşamaktadır. Bizde 17 bin insan çalışmakta. Bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıdaki insanların kuruma verdiği zarardan dolayı kurumun tamamını bu şekilde görmek, algılamak doğru değil. Biz buna rağmen bu tür olayların olmaması için her türlü önlemi alıyoruz. Mesela ön başvuru sistemi diye bir sistem uyguluyoruz. Gün içerisinde eksiksiz olarak evrakını teslim eden vatandaşın işlemi o gün tamamlanıyor. Bütün il merkezleri ve büyük ilçelerin tamamında kamera sistemi kurduk. Hem güvenlik açısından hem de sahtecilik, vurgun, kapkaç olayları yaşanmasın diye. Bu tür sistemlerle önlem alıyoruz. Sürekli eleman takviyesi yapıyoruz. Eğitimle insanlarımızı bilgilendiriyoruz. Otomosyon sistemini faaliyete geçirdik. Tüm il merkezleri ve büyük ilçelerin tamamında otomosyona geçmiş durumda. İşlemler çok daha süratli bir şekilde yapılmaya başlandı. Tüm bu önlemlere rağmen maalesef az sayıdada olsa bir takım olumsuzluklar olmaktadır. Mevzuat çerçevesinde bir düzenleme getirmek suretiyle bazı imkanlarımızı mekansal sorunlarımızı gidermek, nitelikli eleman sorununu gidermek suretiyle zaman içerisinde bu olumsuzlukları minimize edeceğiz." dedi.

Kurumsal bir de proje geliştirildiğini ve ihalesinin yapıldığını dile getiren Adlı, "A'dan Z'ye bir müdürlüğümüz nasıl olmalı, bürokrasiyi nasıl azaltabiliriz' şeklinde de bir çalışmamız var. Bu çalışmalar tamamlandığında da bu tür olumsuzluklar bitecektir." diye konuştu.

Toplumun birçok kesiminde bu sıkıntıların mevcut olduğuna dikkat çeken Adlı, bu işi sadece memura mal etmenin yanlış olduğunu belirterek memuru bu işe teşvik eden, bu tür olumsuzluklara sevk edenin vatandaş olduğunu söyledi. Bunun bir ahlaki sorun olduğunu kaydeden Adlı, öncelikle bu ahlaki sorunun toplumsal anlamda giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Yapılan hizmetleri kamuoyuna yeterince ifade edemediklerini anlatan Adlı, vatandaşlardan "Tapu Sicil Müdürlüklerine aracı kullanmadan taleplerde bulunmalarını, olumsuzluklar olduğu takdirde bütün müdürlüklerde numaraları belli olan 'Alo Tapu' sistemine gerekli şikayetlerde bulunup olumsuzluklara anında müdahale etme noktasında" kendilerine bize yardımcı olmalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber