İmamlar, yardım toplamaktan rahatsız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2009 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din hizmetleri sınıfında görev yapan personel en çok yardım toplama konusunda sıkıntı yaşıyor. Din görevlilerinin toplumsal statüsü de personeli olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, merkez ve taşra teşkilatında çalışan personele yönelik yaptığı 'çalışan memnuniyeti araştırması' ile meslekten duyulan memnuniyet ve personeli olumsuz etkileyen faktörler belirlendi.

Taşra teşkilatı personeline yönelik yapılan araştırmaya toplam 3 bin 119 kişi katıldı. Bunların yüzde 94,8'ini din hizmetleri sınıfı, yüzde 3,9'unu genel idare hizmetleri sınıfı, yüzde 1,3'ünü ise yardımcı hizmetler sınıfı oluşturdu.

Araştırma sonucunda, taşra teşkilatında çalışan din görevlilerinin yüzde 61,9'unun mesleğini yürütmekten 'her zaman' memnun olduğu belirlendi. Çalışmaya katılanların yüzde 26,9'u 'çoğu zaman', yüzde 10'u 'bazen' memnun olduklarını belirtirken; yüzde 1,2'si ise mesleklerinden 'hiçbir zaman' memnun olmadığını ifade etti.

Ankette, en çok 'yardım toplama' konusunda sıkıntı yaşandığı ortaya çıktı.

Din hizmetleri sınıfında görev yapanlar, kendilerini olumsuz etkileyen faktörlerin başında yüzde 54 ile 'yardım toplamayı' ilk sırada gösterdi. Bunu, başkanlık imkanlarının (hac, umre, yurtdışı) kullanılması (yüzde 48), köyde görev yapma (eğitim, sağlık, ulaşım vb) (yüzde 40), lojmanın olmaması veya yetersizliği (yüzde 40), yer değiştirme / nakil (yüzde 40) ve izin kullanmada yaşanan sıkıntılar (yüzde 43) takip etti. Ayrıca personelin büyük bir çoğunluğu, maddi sorunlardan, amirlerinin tutumlarından memnun olmadıklarını ifade etti.

TOPLUMSAL STATÜ PERSONELİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDA

Din görevlilerinin toplumsal statüsü de personeli olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldı. Ankete katılanların yüzde 59'u toplumsal statünün kendilerini 'az' düzeyde olumsuz etkilediğini, yüzde 21'i 'orta' düzeyde olumsuz etkilediğini, yüzde 20'si ise 'çok' düzeyde olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Taşra personeli memnuniyet araştırması sonucunda elde edilen tespitler şu şekilde sıralandı:

"Personelin yüzde 67'si maaşlarını yetersiz buluyor.

Personelden mesleğini isteyerek seçenlerin oranı istemeyerek seçen personele, mesleğini yürütmekten her zaman memnun olanların oranı, diğerlerine göre daha yüksek. Personelin yüzde 32'sinin bu mesleği yürütmesinde en önemli neden mesleğini sevmesi, yüzde 19'unun eğitimine uygun olması, yüzde 18'inin geçimini sağlamak istemesi.

Personelin yüzde 82'si meslekten ayrılmayı düşünmezken, yüzde 18'i ayrılmak istiyor. Ayrılmak isteyenlerin en önemli nedeni ise özlük ve mali hakların yetersiz olması.

Personelin çoğunluğu meslektaşlarını mesleki ahlaki ve bilgi yönünden yeterli ve saygıdeğer olarak değerlendiriyor.

Genel idare sınıfında görev yapan personelin ihtiyaç duydukları hizmet içi eğitimlerin aşında güncel konular, din hizmetleri sınıfında görev yapan personelin ihtiyaç duydukları hizmet içi eğitimlerin başında ise fıkhi konular geliyor.

Personel, kurumsal aidiyet boyutu çerçevesinde çok memnun olduğunu belirtiyor.

Personel, düzenlenen sosyal ve kültürel etkinlikler konusunda memnuniyetsizliğini dile getiriyor.

MERKEZ PERSONELİ ARAŞTIRMASI SONUCU

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın genel idare hizmetleri, sağlık hizmetleri, teknik hizmetler, yardımcı hizmetler ve din hizmetleri sınıfından toplam 362 kişi üzerinde yaptığı Merkez Personeli Araştırması sonucunda öne çıkan bulgular ise şöyle:

"Personelin yüzde 80,3'ü mesleğini yürütmekten memnun olduğunu ifade ederken; yüzde 11'i orta düzeyde memnun olduğunu, yüzde 6,4'ü memnun olmadığını, yüzde 2,21'i ise hiç memnun olmadığını belirtiyor

Erkek personelin kurumsal memnuniyet düzeyleri, kadın personele göre daha yüksek.

Genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan personelin kurumsal aidiyet düzeyi, teknik hizmetler sınıfında görev yapan personele göre daha yüksek.

Mesleki gelişim imkanları boyutu memnuniyetleri, yaş ve hizmet süresine göre farklılık gösteriyor. 26-30 yıl arası kıdeme sahip personelin memnuniyet düzeyi 11-15, 16-20 ve 26-30 yıl hizmet süresine sahip personele göre daha düşük.

61 yaş ve üzeri yaştakiler çalışma koşullarından, 41-50 yaş grubundaki personele göre daha memnunlar.

Personel, sosyal ve kültürel etkinlikleri yetersiz buluyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber