'Mucit hemşire' patent aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2009 15:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başhemşiresi Özlem Bekteş, stoma pansumanlarını kolaylaştırıcı bir aparat geliştirerek patentini aldı.

UÜ Tıp Fakültesi'nde 11 yıldır görev yapan ve "Stomakit" adlı aparatı geliştiren Özlem Bekteş (34), yaptığı yazılı açıklamada, 2001 yılında Gazi Üniversitesi'nde stoma bakım hemşireliği konusunda eğitim aldığını ve o tarihten sonra görevli olduğu bölüme gelen tüm stoma hastalarıyla bizzat ilgilendiğini ve hastaların yaşadığı problemleri gözlemlediğini ifade etti.

Aparatın, bazı hastalıklar nedeniyle ameliyat olan, idrar ve ya dışkısını vücutta karın bölgesine yapılan bir kanaldan, vücuda yerleştirilen bir torbaya biriktirerek atmak zorunda kalan hastalarda kullanıldığını anlatan Bekteş, klinik ortamda uygulayıcıların ve ev ortamında da hastaların stoma bakımlarını kolaylaştıran bu aparatın, bakım ve pansumanların güvenli, ucuz, sağlıklı ve enfeksiyondan uzak bir şekilde uygulanmasını sağladığını ifade etti.

Aparatı hem hastaların hem de sağlık personelinin işini kolaylaştıracak, daha sağlıklı ve standart bir yöntem arayışına girmesi sonucu bir mühendislik firmasının da desteğini alarak şekillendirdiğini belirten Bekteş, basit ve fonksiyonel olan bu aparatın işe yaraması üzerine yurt içi ve yurt dışı patentlerini aldığını bildirdi.

Bekteş, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) tarafından bu yıl üçüncüsünü düzenlenen "Tıbbi Cihaz Proje Yarışması"na, "Stomakit" ile katıldığını ve birinci olarak 10 bin TL para ödülüne layık görüldüğünü bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber