Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
Yönetmelik değişikliği ve değişiklik yapılan yönetmeliğin tam metnine aşağıda yer verilmiştir.
17.6.2003 tarih ve 25141 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Devlet Bakanlığından:
Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 23/11/1999 tarihli ve 23885 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin değişik 5 inci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Diyanet İşleri Başkanlığında ilk defa Devlet memuru olarak atanmak isteyenler 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik esaslarına göre atanırlar"
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 6 ? Bazı görevlere atanmak için gerekli olan belgenin verilebilmesi ve görevini değiştirmek veya yeniden atanmak isteyenlerin seçimi maksadıyla;
a) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 41, 44, 45 ve 46 nolu bentlerindeki görevlere ilk defa atanma talebiyle belge almak üzere Başkanlığa müracaat edenlerden, bu görevleri fiilen ifa edebileceklerin tespiti amacıyla sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakat,
b) Halen görevli olanlardan bu Yönetmelikte sınav şartı bulunan ve görevde yükselme kapsamı dışında olan kadrolara atanma talebinde bulunanların sayısı boş kadro sayısı kadar veya boş kadro sayısından az olması halinde yeterlik; talepte bulunanların sayısının boş kadro sayısından fazla olması halinde ise, yeterlik ve yarışma sınavı,
c) Görevini veya görev yerini değiştirmek veya daha önce görevli olup yeniden atanmak isteyen cami görevlileri için yarışma sınavı,
yapılır."
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının 41 nolu bendinin (b) alt bendi, 44 nolu bendinin (b) alt bendi, 45 nolu bendinin (b) alt bendi ve 46 nolu bendinin (c) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"41-b) Stajyer vaizlik belgesine sahip olmak."
"44-b) Stajyer Kur'an kursu öğreticiliği belgesine sahip olmak."
"45-b) İmam-hatiplik belgesine sahip olmak."
"46-c) Müezzin-kayyımlık belgesine sahip olmak."
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesine aşağıdaki (g) bendi eklenmiştir.
"g) Stajyer vaizlik, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık belgesi,"
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) 9 uncu maddede zikredilen kadrolardan görevde yükselme sınavına tabi olmayanlara ilk defa Devlet memuru olarak, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yerleştirileceklerden stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına atanacakların, bu sınavdan önce Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda ve Başkanlıkça yaptırılacak sözlü ve uygulamalı sınav ile mülâkat sonucu verilecek belgeleri almış olmaları şarttır.
Bu belgeler için Başkanlıkça yaptırılacak sınavlarda, bu Yönetmeliğin sınavlarla ilgili hükümleri uygulanır."
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 32 nci maddesinin (b) bendinin ikinci paragrafı ile aynı maddenin (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Beş veya altıncı sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri, bir ve ikinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıf ilçelere atanırlar. İkinci sınıf ilçelere atanabilmek için daha alt sınıflardaki ilçelerde altı yıl; birinci sınıf ilçelere atanabilmek için ise, daha alt sınıflardaki ilçelerde sekiz yıl ilçe müftülüğü yapmış olmak şarttır."
"d) Aynı grupta ve aynı sınıfta yer alan il müftüleri ile ilçe müftülerinin yer değiştirilmesinde, atanacağı grup veya sınıfta yeterli boş kadro bulunması halinde, Ek-4'deki değerlendirme formuna göre yapılacak puanlamada en fazla puanı alanlar, öncelik sırasına göre üst grup illere veya üst grup illere bağlı atanabileceği sınıflardaki ilçelere atanırlar."
MADDE 7 ? Aynı Yönetmelikte değişiklik yapan ve 13/9/2001 tarihli ve 24522 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in, 7/6/2002 tarihli ve 24778 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile değişiklik 16 ncı maddesindeki "8 inci maddesi 1/5/2004 tarihinde," ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin, 13/9/2001 tarihli ve 24522 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 8 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılmış bulunan üç, dört ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş ve beşinci fıkradan sonraki altı, yedi, sekiz, dokuz, on, onbir ve onikinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
"Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin (d) ve (e) bentlerinde zikredilen kadrolardaki personelin, bu maddenin (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen sebeplerle görevlerinin ve/veya görev yerlerinin değiştirilmesi gereken hallerde, Valiliklerce yapılacak görev veya yer değiştirme işleminden önce, ilgili müftülüklerce, müftülük değerlendirme ve sınav kurulunun istişarî mütalâası alınır ve yapılan işlemin gerekçesi bu mütalâada etraflıca belirtilir.
İl dışına nakli gerekli görülenlerin teklifleri ise, gerekçeleri ile birlikte Başkanlığa gönderilir. Bunların nakilleri de uygun görülmesi halinde Başkanlıkça yapılır.
Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin (d) ve (e) bentlerinde zikredilen kadrolardaki personel ile müftü ve müftülüklerde görevli diğer personelin, bu maddenin (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen sebeplerle Başkanlıkça görev ve/veya görev yerlerinin değiştirilmesi gerekli görülmesi halinde, il içi ve il dışı nakilleri Başkanlıkça her zaman yapılabilir."
MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) İstek üzerine yer değiştirme:
Grup ve sınıf hizmetine tabi olmayan ve bu Yönetmelik kapsamına giren personelden,
1) Atandığı il veya ilçede bir yılını tamamlayanlar il içinde,
2) En son atandığı il veya ilçede altı ayı tamamlamak şartıyla il genelinde iki yılını tamamlayanlar da il dışına,
3) Bu Yönetmelikte yer değiştirmeye tabi olmayan personelden, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (t) bendinde belirtilen lisans üstü eğitimi yapanlar, ilgili yüksek öğretim kurumundan alacağı bir yazı ile bunu belgelendirmeleri halinde,
Yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
İki yılın hesaplanmasında Kur'an kursu öğreticileri için o yılın 30 eylül tarihi esas alınır. Değer unvanlı görevlerde ise, fiilen göreve başladığı tarih esas alınır. Ancak büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde yapılacak yer değişikliğinde süre şartı aranmaz."
MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Atama ve Yer Değiştirme Kurulu ve görevleri
Madde 37 ? Bu Yönetmelik kapsamına giren personelin görev ve/veya görev yerlerinin değiştirilebilmesi için gereken kararları almak üzere, Personel Dairesinin bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısının başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Din Hizmetleri, Din Eğitimi ve Personel Dairesi Başkanlarından oluşan bir Atama ve Yer Değiştirme Kurulu kurulur.
Atama ve Yer Değiştirme Kurulu;
a) Her yıl haziran, temmuz veya ağustos aylarında toplanarak, il müftüleri, il müftü yardımcıları ve ilçe müftülerinden aynı yıl 30 mayıs itibariyle bulunduğu yerde görev süresini tamamlayanların, görevlerini ve/veya görev yerlerini değiştirmesi gerekenlerin,
b) Zarurî boşalmalar sebebiyle yıl içinde il müftülüğü, il müftü yardımcılığı ve ilçe müftülüklerine atanması gerekenlerin,
c) Bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesine göre, hizmet gereği Başkanlık tarafından görevinin ve/veya görev yerinin değiştirilmesi gerekenlerin,
d) Daha önce görevine son verilmiş olanlar ile görev ve/veya görev yeri değiştirilmiş olup da eski görevlerine veya eski görev yerlerine dönmek isteyenlerin,
durumlarını görüşür ve gereken kararları alır.
Atama ve Yer Değiştirme Kurulu kurul üyelerinin yarısından en az bir fazlası ile toplanır ve katılanların çoğunluğu ile karar verir. Eşitlik halinde Kurul Başkanının tarafı çoğunluk sayılır.
Atama ve Yer Değiştirme Kurulunun kararları Başkanın onayı ile yürürlüğe girer.
Atama ve Yer Değiştirme Kurulunun sekreterya görevini Personel Dairesi Başkanlığı yürütür.
Kur'an kursu öğreticileri ile cami görevlileri ve atama ve yer değiştirmesi mahallince yapılan diğer personelin aynı il içinde görev yerlerinin değiştirilmesi ise, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 inci maddesinin (c) bendine göre ilgili müftünün teklifi ve il müftüsünün inhası üzerine Valilikçe yapılır ve Başkanlığa da bilgi verilir.
MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 41 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Görevde yükselme eğitimine alınacaklar, atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını geçemez. Bu eğitime alınacakların tespiti için yapılacak ilân üzerine, ilânda belirtilen tarihe kadar müracaat edenlerin sayısının, boş kadro sayısının iki katından fazla olması halinde, Ek-4'deki değerlendirme formuna göre yapılacak puanlamada en fazla puanı alandan başlamak üzere kadro sayısının (2) katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. İki katından az istekli bulunması halinde ise, durumu uygun olan bütün personelin eğitime katılması sağlanır."
MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 42 ? Görevde yükselme eğitimi sınıfta ders verme şeklinde yapılır.
Görevde yükselme eğitimine alınanlar, bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) ve (f) bentlerindeki ortak ders konularından en az (30), (günde en fazla 7 saat), (g), (h), (ı) ve (j) bentlerindeki konulardan en az (45) saat olmak üzere toplam (75) saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programının tamamına katılmaları şarttır. Bu eğitimi tamamlayanlar görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
Görevde yükselme eğitimi sonucu atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve adedi belirtilerek Başkanlık teşkilatındaki personele eğitim tarihinden en az (1) ay önce, eğitimin yeri ve zamanı ise, eğitime katılacaklara en az (15) gün önce bildirilir.
Daha önce görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olan personelin, aynı veya benzer görev unvanları için düzenlenecek müteakip görevde yükselme sınavına katılabilmeleri için, bu unvanlarla ilgili düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmasına ilişkin bütün usul ve esaslara tabi olmaları gerekir."
MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 50 nci maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
"Ancak Kur'an Kursu Öğreticiliğinden İmam-Hatipliğe naklen atananların yeniden Kur'an Kursu Öğreticiliğine atanmasında tahsil şartı aranmaz."
Yürürlük
MADDE 14 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı bulunduğu
Bakan yürütür.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
SINAV, ATAMA, NAKİL VE GÖREVDE YÜKSELME YÖNETMELİĞİ (*)
(Resmi Gazete Yayın Tarih ve Sayısı: 23.11.1999/23885)
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında bir kadroya
açıktan veya naklen atanacakların niteliklerini belirlemek; sınav konularını,
sınav kurullarının kuruluş ve çalışma usullerini, sınav, nakil ve görevde yükselme
ile ilgili diğer usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatında
ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar ile yeniden atanacaklar ve halen görevde
olup görevini (Teftiş Kurulu Başkanı, Başmüfettiş, Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları
hariç) veya görev yerini değiştirmek isteyenler hakkında uygulanır.
Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri
Hakkında Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen:
a)Başkanlık; Diyanet İşleri Başkanlığını,
b)Başkan; Diyanet İşleri Başkanını,
c)Taşra teşkilatı; Diyanet İşleri Başkanlığı il ve ilçe teşkilatı ile eğitim merkezi müdürlüklerini,
d) Cami görevlileri; imam-hatip ve müezzin-kayyımları,
e) Sınav; ilk defa Devlet memurluğuna atanacaklar ile yeniden atanacaklar ve halen görevde olup görevini veya görev yerini değiştirmek isteyenler için düzenlenecek yeterlik, yarışma, yeterlik ve yarışma sınavlarını,
f) Yeterlik sınavı; bir kadroya atanabilmek için müracaat edenlerin sayısının boş kadro sayısı kadar veya boş kadro sayısından az olması halinde yapılacak yeterliği tespit sınavını,
g) Yarışma sınavı; bir kadroya atanabilmek için, halen aynı veya bir üst görevi yapmakta olan veya daha önce o görevi yapmış bulunan müracaatçıların sayısı boş kadro sayısından fazla olduğu takdirde, bu kadrolar için yapılacak önceliği tespit sınavını,
h) Yeterlik ve yarışma sınavı; bir kadroya atanabilmek için müracaat edenlerin sayısının boş kadro sayısından fazla olması halinde yapılacak yeterlik ve önceliği tespit sınavını,
ı) Sözlü sınav; bir kadroya atanmak isteyenlerin bilgilerini ölçmek maksadı ile sözlü olarak yapılan sınavları,
j) Uygulamalı sınav; bir kadroya atanmak isteyenlerin bilgi ve becerilerinin ölçülmesi maksadıyla yapılan sınavları,
k) Mülakat; bir kadroya atanmak isteyenlerin atanacağı görevin özelliğine göre davranışlarını, konuşma tarzını ve genel durumunu değerlendirmek maksadıyla yapılan karşılıklı konuşmaları,
l) Gruplandırma; illerin Ek 1 sayılı listede belirtilen şekilde gruplandırılmasını,
m) Sınıflandırma; ilçelerin Ek 2 sayılı listede belirtilen şekilde sınıflandırılmasını,
n) Aday memur; ilk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için bu Yönetmelik uyarınca yapılan sınavı kazanarak temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staja tabi tutulmak üzere atananları,
o) Staj; bu Yönetmelikte stajyerlik şartı getirilen kadrolara atanacaklara görevleriyle ilgili olarak yapılan uygulamalı eğitimi,
p) İhtisas kursu; Başkanlıkça ilahiyat alanında uzman eleman yetiştirmek maksadıyla, dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunları için en az iki yıl süreli olarak açılan hizmet içi eğitim kursunu,
r) Görevde yükselme eğitimi; görevde yükselme ile ilgili olarak Başkanlıkça görevin özelliğine göre verilecek hizmet içi eğitimi,
s) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Görevde yükselme sınavı; görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar için Başkanlıkça Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılacak olan yazılı sınavı,
t) Aynı düzeyde görev; bu Yönetmeliğin 39 uncu maddesinde belirtilen gruplardan aynı grupta gösterilen görevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sınavlara Dair Genel Esaslar
Temel esaslar
Madde 5- Sınavlara dair temel esaslar şunlardır:
a)İlk defa Devlet memurluğuna atanacakların, yeterlik veya yeterlik ve yarışma sınavı ile seçilmeleri esastır.
b)Diyanet İşleri Başkanlığında ilk defa Devlet memuru olmak için başvuruda bulunacakların, İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar için Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği esaslarına göre, Devlet Personel Başkanlığınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yaptırılan yazılı sınavı kazanmış olmaları şarttır.
(Mülga: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete)
c) Diyanet İşleri Başkanlığında veya daha önce Diyanet İşleri Başkanlığında iki yıl çalışmış olup, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında halen Devlet memuru olarak görev yapmakta olanların, Başkanlıkta, bu Yönetmeliğin 39 uncu maddesinde zikredilen kadrolara, yükselme suretiyle atanmak istemeleri halinde, haklarında görevde yükselme eğitimi ve sınavları uygulanır; 9 uncu maddede yer alan ve 39 uncu maddede zikredilenlerin dışında kalan kadrolardan sınav şartı bulunanlara atanmak istemeleri halinde ise, Başkanlıkça sadece, atanacağı kadro için öngörülen sınav yapılır.
d)Sınavlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinde belirtilen sınıflar ve bu sınıflara gireceklerde aranması gerekli öğrenim şartları ile bu Yönetmelikte öngörülen özel şartlar göz önünde tutularak düzenlenir.
e) Sınavlarda gizlilik esastır.
f) Sınav sonuçları ilgili sınav kurulunca değerlendirilir.
g) Sınav sonuçları müteakip sınav tarihine kadar geçerlidir.
Hangi hallerde hangi sınavların yapılacağı
Madde 6- Bu Yönetmelikte belirtilen görevlere atanacakların seçimi maksadıyla;
a) İlk defa Devlet memurluğuna girmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavı kazanıp Başkanlığa müracaat edenler ile halen görevli olanlardan bu Yönetmelikte sınav şartı bulunan kadrolara atanma talebinde bulunanların sayısı boş kadro sayısı kadar veya boş kadro sayısından az olması halinde yeterlik; talepte bulunanların sayısının boş kadro sayısından fazla olması halinde ise, yeterlik ve yarışma,
b) Görevini veya görev yerini değiştirmek veya daha önce görevli olup yeniden atanmak isteyen cami görevlileri için yarışma,
sınavı yapılır.
Bir yılda açılacak sınavlar ve sınavları açacak makamlar
Madde 7- İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar ile sınav şartı bulunan kadrolara
naklen atanacaklar için, ihtiyaca göre yılda en çok iki defa; boş kadro adedinin
ikibin veya daha fazla olması halinde yılda dört defaya kadar Başkanlıkça uygun
görülen yer ve zamanlarda sınav açılabilir.
Başkanlık taşra teşkilatına tahsis edilmiş bulunan teknisyen, şoför ve yardımcı hizmetler sınıfındaki kadrolar için ihtiyaca göre yılda iki defayı geçmemek üzere, valilik ve kaymakamlıklarca uygun görülecek zamanlarda sınav yapılır.
Ayrıca yer değiştirmek veya daha önce görevli olup yeniden atanmak isteyen cami görevlileri için müftülüklerce gerekli görüldüğünde her ay başında sınav yapılabilir.
Sınavların ilanı
Madde 8- İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar hakkındaki sınavlara ilişkin
duyurular, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce Kamu Kurum ve Kuruluşlarına
İlk Defa Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Yapılacak Merkezi Sınavla ilgili
usul ve esaslara uygun olarak yapılır.
Halen görevli olanlardan bu Yönetmelikte sınav şartı bulunan kadrolara naklen atanma talebinde bulunanlar için yapılacak sınavlar, başvuru süresinin bitiminden en az 15 gün önce, sınav Başkanlık merkezinde yapılacaksa, Başkanlıkça; taşrada yapılacaksa, valilik veya kaymakamlıklarca uygun görülecek yerlerde ve uygun görülecek vasıtalarla ilân edilir.
Cami görevliliği için yapılacak yarışma sınavları da, sınav tarihinden önce 15 gün süre ile ilgili müftülükte yazılı duyuru yapılmak suretiyle ilan edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Genel ve Özel Şartlar
Bu Yönetmelik kapsamına giren kadrolara atanacaklarda aranan genel ve özel şartlar
Madde 9- (Değişik ilk cümle: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmelik kapsamına giren kadrolara atanacaklarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48 inci maddesinin (A) bendindeki genel şartlar ile atanmalarında dini öğrenim yapmış olma niteliği arananlar için bu genel şartlar yanında ?itikat, ibadet, tavır ve hareketlerinin İslam törelerine uygunluğunun çevresinde bilinir olduğu? şeklinde ortak bir nitelik şartı da aranır. Ayrıca;
1) Başkan olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Sahasında hizmetleriyle tanınmış olmak,
c) (Değişik 18.12.2002 tarih ve 24967 sayılı Resmi Gazete) Başkanlık teşkilatında müftülük veya üstü sayılan görevlerde veya İlahiyat Fakülte/Fakültelerinde öğretim üyesi olarak toplam 10 yıl çalışmış olmak,
d) Kırk yaşını tamamlamış olmak,
2) Başkan Yardımcısı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Başkanlık teşkilatında vaizlik veya üstü sayılan görevlerde toplam on yıl görev yapmış olmak ve bu sürenin en az beş yılını müftülük veya üstü sayılan görevlerde geçirmiş olmak,
3) Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi olarak atanabilmek için, ilgili mevzuat hükümlerine göre seçilmiş olmak,
4) Mushafları İnceleme Kurulu Başkanı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Hafız olmak, (Aşere-takrib ve tayyibe kursunu bitirmiş olmak tercih sebebidir.)
c) Başkanlık teşkilatında eğitim merkezi müdürü, ilçe müftüsü, Başkanlık merkezinde şube müdürü veya üstü sayılan görevlerde fiilen toplam yedi yıl görev yapmış olmak,
5) Mushafları İnceleme Kurulu üyesi olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Hafız olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Aşere, takrib ve tayyibe kursunu bitirmiş olmak,
Ancak, yeterli sayıda aşere, takrib ve tayyibe kursunu bitiren bulunmadığı takdirde, bu kursu bitirmeyenler de atanabilir.
d) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
e) Başkanlık teşkilatında üç yıl görev yapmış olmak,
6) Teftiş Kurulu Başkanı, başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcısı olarak atanabilmek için; 20/8/1993 tarihli ve 93/4772 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü ve 20/12/1993 tarih ve 21794 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde öngörülen şartları taşımak,
7) 1 inci Hukuk Müşaviri ve hukuk müşaviri olarak atanabilmek için;
a) Hukuk fakültesi mezunu olmak,
b) 1 inci Hukuk Müşavirliği için, üç yılı Başkanlık teşkilatında olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hukuk müşavirliği yapmış olmak, hukuk müşavirliği için, mesleğiyle ilgili görevlerde veya hukuk müşavirliği büro hizmetlerinde en az üç yıl çalışmış olmak,
8) Daire başkanı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
Ancak Araştırma Planlama ve Koordinasyon Dairesi ile İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı olarak atanacakların dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmaları yeterlidir.
b) Başkanlık teşkilatında eğitim merkezi müdürü, ilçe müftüsü, Başkanlık merkezinde şube müdürü veya üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış olmak,
9) Başkanlık vaizi olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Başkanlık teşkilatında vaizlik ve üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış olmak,
10) Savunma uzmanı ve sivil savunma uzmanı olarak atanabilmek için, özel mevzuatında belirtilen şartları taşımak,
11) Döner sermaye işletme müdürü olarak atanabilmek için;
a)Dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Şube müdürü, döner sermaye işletme müdür yardımcısı veya üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında üç yıl görev yapmış olmak,
12) Bilgi işlem merkezi müdürü olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Programcı, çözümleyici veya mühendis kadrolarında fiilen toplam beş yıl çalışmış olmak,
c) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
13) Teknik hizmetler müdürü olarak atanabilmek için;
a) Mimarlık veya mühendislik fakültesi mezunu olmak,
b) Mimar veya mühendis kadrolarında fiilen toplam beş yıl çalışmış olmak,
c) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak
14) Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Dini yüksek öğrenimden sonra Başkanlığın çeşitli kademelerinde, din öğretimi yapan müesseselerin mesleki öğretim üyeliği ve öğretmenliğinde veya orta dereceli okulların din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenliğinde fiilen toplam en az beş yıl çalışmış olmak,
c) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
15) Döner sermaye işletme müdür yardımcısı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Şeflik, saymanlık veya üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
16) Şube müdürü olarak atanabilmek için;
a) (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
Ancak, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Dairesi ve İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlıklarına bağlı şube müdürleri ile Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, Vakit Hesaplama Şubesi Müdürü, Hac ve Umre Kurulları Şubesi Müdürü, Sesli ve Görüntülü Yayınlar Şubesi Müdürü, Süreli Yayınlar Şubesi Müdürü, Kadro Şubesi Müdürü, Sicil Şubesi Müdürü, Personel Evrak ve Tahsis Şubesi Müdürü, Terfi ve İntibak Şubesi Müdürü, Personel Sistemlerini Geliştirme Şubesi Müdürü ve Yayınevi Satış Müdürü olarak atanacakların dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmaları yeterlidir.
b) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
c) (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Başkanlık teşkilatında şeflik, saymanlık, uzmanlık veya üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış olmak,
Ancak, Vakit Hesaplama Şubesi Müdürü olarak atanabilmek için bu beş yıllık sürenin en az iki yılını ilgili birimde, Süreli Yayınlar Şubesi Müdürü olarak atanabilmek için bu sürenin en az iki yılını yayınla ilgili görevlerde, Sesli ve Görüntülü Yayınlar Şubesi Müdürü olarak atanabilmek için bu sürenin en az iki yılını sesli ve görüntülü yayınlarla ilgili görevlerde, Kur'an kursu müdürü olarak atanabilmek için ise bu sürenin en az iki yılını Başkanlıkta din eğitimi ve din hizmetleri ile ilgili görevlerde geçirmiş olması şarttır.
Kur'an Kursu Müdürlüğü için hafızlık tercih sebebidir.
d) (Mülga: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete)
17) Programcı ve çözümleyici olarak atanabilmek için;
a) (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,
Ancak programcı olarak atanacakların iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmaları yeterlidir.
b) (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Bilgisayar İşletmeni veya veri hazırlama kontrol işletmeni kadrolarında toplam üç yıl çalışmış olmak,
c) En az iki programlama dilini bilmek,
d) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
e) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
18) APK uzmanı, vakit hesaplama uzmanı ve eğitim uzmanı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Şeflik ve üstü görevlerde toplam dört yıl görev yapmış olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
19) Din hizmetleri uzmanı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Bayan olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Yüksek öğrenimden sonra Başkanlık teşkilatında Kur'an kursu öğreticiliği veya üstü sayılan görevlerde veya orta dereceli okulların din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenliğinde fiilen toplam üç yıl görev yapmış olmak,
20) Ayniyat saymanı ve teberrukat saymanı olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Büro hizmetlerinde en az beş yıl çalışmış olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
21) Şef olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Başkanlık teşkilatında büro hizmetlerinde fiilen en az beş yıl çalışmış olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Başkanlık merkezinde şefliğe yükselebilmek için son üç yıldır Başkanlık merkezinde görevli olmak,
22) Baştabip olarak atanabilmek için;
a) Tıp fakültesi mezunu olmak,
b) Kamu kurum ve kuruluşlarında doktor olarak en az beş yıl çalışmış olmak,
c) (Mülga: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
22/A) (Ek: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Koruma ve güvenlik amiri olarak atanabilmek için;
a) Yükseköğrenim mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
23) Mütercim olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından kamu personeli için yapılan yabancı dil sınavlarında, en az (B) seviyesinde belge almış olmak,
c) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
24) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Kütüphaneci, istatistikçi, astronom, araştırmacı ve benzeri kadrolara atanabilmek için;
a) Meslekleri ile ilgili yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
25) Musahhih olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
c) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
26) Bilgisayar işletmeni olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda üç yıl çalışmış olmak,
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Yapılan sınavda başarılı olmak,
d) Başkanlık teşkilatında iki yıl görev yapmış olmak,
27) Prodüktör ve film yapımcısı olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
c) Mesleğinde en az iki yıl tecrübeli olmak,
28) Spiker olarak atanabilmek için;
a) Yüksek öğrenim mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
Diksiyon sertifikası almış olmak tercih sebebidir.
29) Kameraman olarak atanabilmek için;
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b)Mesleğinde bir yıllık tecrübesi bulunmak,
c)Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
30) Tekniker,teknik ressam, teknisyen ve grafiker olarak atanabilmek için;
a) Meslekleri ile ilgili teknik lise veya iki yıllık teknik yüksekokul mezunu olmak,
b) (Mülga: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
c) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
d) (Mülga: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
31) Memur, mutemet, sekreter, ambar memuru ve satınalma memuru olarak atanabilmek için;
a) En az İmam-Hatip Lisesi mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
32) Santral memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, daktilograf ve koruma ve güvenlik görevlisi olarak atanabilmek için;
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
33) Teknik hizmetler müdürü, baştabip, istatistikçi, tekniker, teknik ressam, teknisyen ve grafiker dışındaki teknik hizmetler ile sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı kadrolarına atanabilmek için;
a) Meslekleri ile ilgili öğrenimi yapmış olmak,
b) Yapılan sözlü ve uygulama sınavı ile mülakatta başarılı olmak,
34) Şoför olarak atanabilmek için;
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) En az (B) sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak,
c) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
35) Yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarına atanabilmek için;
a) Başvuranlar arasında ilköğretim mezunu bulunmadığı takdirde ilkokul mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü sınav ile mülakatta başarılı olmak,
c) Kalorifercilik ve aşçılık için, resmi veya özel kurum veya kuruluşların açtığı kursları bitirerek sertifika almış olmak.
36) İl müftüsü olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Vaizlik ve üstü sayılan görevlerde fiilen toplam on yıl görev yapmış ve bu sürenin en az beş yılını fiilen ilçe müftüsü, il müftü yardımcısı veya eğitim merkezi müdürü olarak geçirmiş olmak,
37) İl müftü yardımcısı olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Vaizlik ve üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış ve bu sürenin en az üç yılını fiilen ilçe müftüsü veya eğitim merkezi müdürü olarak geçirmiş olmak,
c) (Mülga: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete)
38) İlçe müftüsü olarak atanabilmek için;
a) En az dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b)Başkanlıkça açılan ihtisas kursunu başarı ile bitirmiş olmak,
Ancak, doktora yapmış olanlardan halen Diyanet İşleri Başkanlığında görevli olanlarda bu şart aranmaz.
c) (Mülga: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete)
c) Kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen toplam beş yıl görev yapmış ve bu sürenin en az üç yılını Başkanlık teşkilatında geçirmiş olmak, (1)
39) İl vaizi olarak atanabilmek için,
Cezaevi vaizliğinde veya ilçede vaiz olarak fiilen toplam en az üç yıl çalışmış bulunmak,
40) İlçeye vaiz olarak atanabilmek için;
Vaizlikte stajyerliği kaldırılmış bulunmak veya ihtisas kursunu başarıyla bitirmiş olmak,
Ancak, dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olup, master yapmış olanlardan halen Diyanet İşleri Başkanlığında görevli olanlar sözlü sınav ve mülakatla vaiz olarak atanabilirler.
41) Stajyer vaiz olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
42) Murakıp olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
43) Kur'an kursu öğreticisi olarak atanabilmek için;
Kur'an kursu öğreticiliğinde stajyerliği kaldırılmış olmak,
44) Stajyer Kur'an kursu öğreticisi olarak atanabilmek için;
a) Dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
Ancak, imam-hatip lisesi mezunu olmak kaydıyla hafız olanlarda bu şart aranmaz.
b) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
Ancak, Başkanlıkça açılan aşere, takrib ve tayyibe kursunu başarı ile bitirenlerden memuriyet müktesebi olanlar en az imam-hatip lisesi mezunu olmak şartıyla Kur'an kursu öğreticiliğine sınavsız atanabilirler.
----------------------------------------------------------
(1) Bu bendin (d) alt bendinin harfi 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin 2 inci maddesi ile ( c ) olarak teselsül ettirilmiştir.
45) İmam-hatip olarak atanabilmek için;
a) Dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
Ancak başvuranlar arasında yeterli sayıda yüksek öğrenim mezunu bulunmadığı takdirde imam-hatip lisesi mezunu olmak,
b) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
c) İmam-hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak,
46) Müezzin-kayyım olarak atanabilmek için;
a) Lise veya dengi okul mezunu olmak,
Ancak başvuranlar arasında yeterli sayıda lise mezunu bulunmadığı takdirde ilköğretim mezunu olmak,
b) Hafız olmak,
Ancak, imam-hatip lisesi mezunları için bu şart aranmaz.
c) Yapılan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakatta başarılı olmak,
47) Eğitim merkezi müdürü olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
b) Başkanlık teşkilatında vaizlik, eğitim merkezi öğretmenliği veya üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl çalışmış olmak,
c) (Mülga: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete)
48) Eğitim merkezi öğretmeni olarak atanabilmek için;
Öğretmenlikte stajyerliği kaldırılmış olmak,
49) Stajyer eğitim merkezi öğretmeni olarak atanabilmek için;
a) Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak,
Ancak, yüksek öğrenim mezunu olup, aşere takrib ve tayyibe kursunu başarı ile bitirenlerden memuriyet müktesebi olanlar eğitim merkezlerine Kur'an-ı Kerim derslerini okutmak üzere stajyer öğretmen olarak atanabilirler.
b) Yapılan sözlü sınav ve mülakatta başarılı olmak,
Ancak, Başkanlıkça açılan ihtisas kursunu veya aşere takrib ve tayyibe kursunu başarı ile bitirenlerden öğretmenliğe yeterliliği öğretmenler kurulunca belirtilmiş olanlar ile İslami ilimler sahasında doktora yapmış ve memuriyet müktesebi olanlar mülakatla stajyer öğretmen olarak atanabilirler.
Bu maddede belirtilenlerin dışında kalan kadrolara atanabilmek için, atanacağı kadro için gerekli tahsil şartını taşımak ve yapılacak sınavı kazanmış bulunmak,
Bu maddede belirtilen görev ve unvanlardan üç yıl veya daha fazla hizmet şartı bulunanlara atama yapılabilmesi için, son sicil notu olumlu olmak ve son üç yıllık sicil notu ortalaması yetmiş puandan aşağı olmamak,
Gerekir.
Bu maddede belirtilen görev ve unvanlara eş veya daha üst değerde bir sınavı kazanarak bir göreve atanmış olanlar, eş veya alt değerdeki kadrolara sınav şartı aranmaksızın naklen atanabilirler.
Genel ve özel şartların belgelendirilmesi
Madde 10- Bu Yönetmeliğe göre ataması yapılacakların, atanacağı görevin şartlarından
olması halinde;
a) Türk vatandaşı olduklarını ve yaşlarını nüfus hüviyet cüzdanı veya onaylı örneği,
b) Öğrenim durumlarını diploma asılları veya noter tasdikli örnekleri, diplomalarının düzenlenmemiş olması halinde öğrenim durumlarını belirtmek üzere ilgili kurumlarca usulüne göre verilecek ve daha sonra diploma ve örnekleriyle değiştirilecek belgeler,
Öğrenimini yabancı ülkelerde yapmış olanların denklik belgesiyle birlikte diplomaları veya noter tasdikli örnekleri,
c) Hafız olanların hafızlıklarını Başkanlıkça verilmiş olan hafızlık belgesi veya noter tasdikli örneği,
d) Hükümlü veya kamu haklarından mahrum bulunmadıklarını Cumhuriyet Savcılığı veya adli sicil müdürlüklerinden alınacak belge,
e) Askerlik durumlarını belirleyen, terhis belgesi asılları veya askerlik şubelerinden alınacak belgeler,
f) Sağlık durumlarını resmi tek tabip raporu,
ile belgelemeleri gerekir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınavların Uygulanmasına Dair Esaslar
Müracaat
Madde 11- İlk defa Devlet memurluğu için sınava girmek isteyenlerin, ilanı yapan
merciden temin edecekleri Ek 3 deki örneğe uygun düzenlenmiş iş talep formunu,
gerçeğe uygun olarak doldurup, son üç ay içinde çekilmiş vesikalık bir adet
fotoğrafla birlikte en son müracaat tarihi mesai saati bitimine kadar ilanda
belirtilen yere vermeleri yeterlidir.
Müracaatlarda ilgilinin iş talep formundaki beyanı esas olup başkaca hiçbir belge istenmez.
İş talep formlarının incelenmesi
Madde 12- İş talep formları, müracaat süresinin bitiminden itibaren 15 gün içinde
formları alan birimce sözlü sınava girebilmek için gerekli şartların mevcut
olup olmadığı açısından incelenir. Gerekli şartları taşıyanlara fotoğraflı sınava
giriş belgesi verilir. İş talep formundaki soruların bir veya birkaçını cevapsız
bırakanlar ile şartları taşımadığı tespit edilenlere sınava giriş belgesi verilmez
ve durum kendilerine bildirilir.
Sınav kurullarının kuruluş ve görevleri
Madde 13- Başkanlıkça açılan sınavlarda sınavın yeri ve zamanı Başkanlıkça belirlenir
ve sınavı yapacak kurul veya kurullar Personel Dairesi Başkanının teklifi ve
Başkanın onayı ile beş kişiden teşkil olunur.
Müftülüklerde açık bulunan ve ataması valilik veya kaymakamlıklara ait olan kadrolar için açılan yeterlik veya yeterlik ve yarışma sınavları ile il içinde yer değiştirmek isteyen cami görevlileri için yapılacak yarışma sınavları ve naklen atanacaklar için yapılacak mülakat ve uygulama sınavları müftülük değerlendirme ve sınav kurullarınca yapılır. Bu kurullar ilgili müftünün başkanlığında müftü yardımcısı, vaiz, Kur'an kursu müdürü, şube müdürü, murakıp ve Kur'an kursu öğreticileri ile imam-hatip olarak görev yapanlar arasından müftünün teklifi ve mülki amirin onayı ile başkan dahil üç asil ve iki yedek üyeden teşkil olunur ve devamlılık arzeder.
Eğitim Merkezlerinde açık bulunan ve ataması valilik veya kaymakamlıklara ait olan kadrolar için açılan sınavlar ile naklen atanacaklar için yapılacak mülakat ve uygulamalı sınavları yapacak olan kurul, eğitim merkezi müdürünün başkanlığında, eğitim merkezindeki öğretmen ve uzmanlar arasından eğitim merkezi müdürünün teklifi ve mülki amirin onayı ile başkan dahil üç asil ve iki yedek üyeden teşkil olunur.
Sınav kurullarına gerektiğinde atama yapılacak kadronun özelliğine göre başka kuruluşlardan da bir üye alınabilir.
Sınav kurullarında görevlendirilenlerin öğrenim seviyeleri, sınava gireceklerin öğrenim seviyelerinden aşağı olamaz.
(Ek: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Sınavlara sınav kurullarının başkan ve üyelerinin eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.
Söz konusu kurullar sınavları düzenli bir şekilde yapmak, sınav sonuçlarını değerlendirmek ve buna göre bir başarı listesi düzenlemek, gerektiğinde itirazları inceleyip sonuca bağlamakla görevlidir.
Yapılacak sınavlar
Madde 14- Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde zikredilen görevlerden sınav şartı
bulunanlara yapılacak atamalar için, genel mahiyetteki yazılı sınavlardan önce
veya sonra, aşağıdaki esaslara göre aynı maddenin ilgili bentlerinde belirtilen
sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakat veya sözlü sınav ve mülakat yapılır.
a) 9 uncu maddede zikredilen kadrolardan, görevde yükselme sınavına tabi olmayanlara ilk defa Devlet memuru olarak atanacakların, Devlet Personel Başkanlığınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine yaptırılan İlk Defa Devlet Memuru olarak Atanacaklar için Seçme Sınavını (DMS) kazanmış olmaları şarttır. Bu sınavı kazananlardan, sınav başarı puan sıralamasına göre, yürürlükteki mevzuata uygun olarak atama izni alınmış kadro sayısının iki katı kadar aday ve puanı aynı olanlar, anılan maddenin ilgili bentlerinde belirtilen ve Başkanlıkça yapılacak olan sınavlara katılırlar.
b) Halen Başkanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bulunanlar ve sabık görevlilerden, görevde yükselme kapsamında olmayan bir göreve atanmak isteyenler ise, sadece Başkanlıkça yapılacak olan ve anılan maddenin atanacağı kadro ile ilgili bendinde zikredilen sınavlara katılırlar, bunlar için başka sınav yapılmaz.
c) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) 39 uncu maddede zikredilen kadrolara atanmak isteyenler, görevde yükselme usul ve esaslarına tabi olup, bu esasların gerektirdiği sınavlara girerler. Bu durumda olanlar için 9 uncu maddenin ilgili bentlerinde öngörülen sınavlar, görevde yükselme eğitimi sonunda yapılan sınavlar olarak uygulanır.
Sınav konuları ve sorular
Madde 15- Bu yönetmelikte öngörülen kadrolara ilk defa Devlet memuru olarak
veya naklen atanmak üzere;
1) Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlığı, ilçe müftülüğü, vaizlik ve eğitim merkezi öğretmenliği sınavına girenlere;
a) Kur'an-ı Kerim,
b) Arapça,
c) Tefsir,
d) Hadis,
e) Kelam,
f) Fıkıh,
g) Dini ve mesleki genel kültür,
h) Başkanlık ve Devlet memurları ile ilgili mevzuat,
2) Murakıplık sınavına girenlere;
a) Kur'an-ı Kerim,
b) Akaid,
c) Fıkıh (İbadet konuları),
d) Dini ve mesleki genel kültür,
e) Başkanlık, Devlet memurları ve soruşturma usulü ile ilgili mevzuat,
3) Kur'an kursu öğreticiliği ve imam-hatiplik sınavına girenlere;
a) Kur'an-ı Kerim,
b) Akaid,
c) Fıkıh (ibadet konuları),
d) Siyer ve ahlak,
e) Hitabet,
4) Müezzin-kayyımlık için sınava girenlere;
a) Kur'an-ı Kerim,
b) Akaid,
c) Fıkıh (ibadet konuları),
d) Ezan ve ikamet,
konularında sorular sorulur.
Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan kadrolara atanmak için yapılacak sınavlarda, atanacağı kadronun gerektirdiği tahsil şartına uygun olmak üzere sınav kurulunca yukarıda tespit edilenlerden seçilecek konularda sorular sorulur.
Kur'an-ı Kerim, hitabet, ezan ve ikamet ile atanacağı kadronun gerektirdiği teknik bilgi ve beceri konularından sözlü ve uygulamalı; diğerlerinden ise sözlü sınav yapılır.
Kur'an-ı Kerim ile ezan ve ikamet sınavında, sınava girenin okuyuşu, eda ve sedası, nazari ve uygulamalı tecvid bilgisi değerlendirilir. Ayrıca, atanacağı görevin gerektirdiği miktarda Kur'an-ı Kerim'den ezberinin bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
Müftülük sözlü sınavında idari yetenek ve temsil kabiliyeti de dikkate alınır.
Şef kadrolarına atanacaklara idari bilgileri yanında zeka, ifade yeteneği ve davranışlarını belirleyici sorular sorulur.
Teknik hizmetler ile sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı kadrolarına atanacaklar için yapılan mülakat ve uygulamalı sınava girenlere branşları ile ilgili konulardan sorular sorulur ve uygulama yaptırılır.
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, santral memurluğu, daktilograf ve şoför kadrolarına atanacaklar için yapılan uygulamalı sınavlara girenlere branşları ile ilgili uygulama yaptırılır.
Prodüktör, film yapım elemanı, spiker, kameraman, teknisyen ve grafiker kadrolarına atanacaklara meslekleri ile ilgili sorular sorulur.
Aynı görev için sınava girenlere, farklı öğrenim seviyesinde de olsalar, görevin gerektirdiği seviyede sorular sorulur.
Sınavların yürütülmesi
Madde 16- Sınava giriş belgesi olmayanlar sınava alınmazlar. Sınavlar duyurulan
yer ve saatte başlar.
Sınavların sorumluluğu sınavı yapan kurula aittir. Sınavların düzenli bir şekilde yürütülmesinden sınav kurulu başkanı sorumludur.
Tutanaklar
Madde 17- Sınav başlarken, sınavın başlama saatini belirten bir tutanak düzenlenir.
Sınavın bitiminde, bitiş saatini ve sınava girenlerin sayısını gösteren bir tutanak daha düzenlenerek sınavı yapan kurul üyelerince imzalanır.
Değerlendirme
Madde 18- Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi, sınav kurulu tarafından şu esaslara
göre yapılır.
Sözlü sınav ile uygulamalı sınav ve mülakat ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve başarılı sayılmak için her birinden en az 70 puan alınması şarttır.
Uygulamalı sınav ile mülakat sözlü sınavlarla birlikte yapılır.
Sınavlara katılanların nihai puanları yukarıdaki esaslara göre sınav kurulu üyelerinin her birinin sözlü sınavlarla uygulamalı sınav ve mülakatta ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir. Ortalama alınırken yarım ve daha yukarı kesirler tam sayıya tamamlanır, yarımdan az olan kesirler dikkate alınmaz.
Başarı listesi
Madde 19- Sınav kurulunca, değerlendirme sonuçları en yüksek puandan başlamak
üzere sıraya konulur ve bir başarı listesi hazırlanır. Bu sıralamada, puanların
eşit olması halinde mesleki bilgiler puanı fazla olanlara öncelik verilir. İlanda
yer alan boş kadro sayısı kadar asıl, başarılı olan diğerleri de yedek olarak
sınavı kazanmış olurlar. Hazırlanan bu liste sınav kurulu başkanı ve üyeleri
tarafından imzalanır ve sınavı açan makama teslim edilir.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar
Madde 20- Sınava giriş belgesi verilmek suretiyle sınava alınan ve yapılan sınavlar
sonucunda kazananlardan; iş talep formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu
veya formdaki soruların bir veya birkaçını cevapsız bıraktığı tespit edilenlerin
sınavları geçersiz sayılır ve atamaları yapılmaz. Ataması yapılmış olsa dahi
iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar.
Ayrıca gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere sınavı açan makamca o yer Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur.
Sınav sonuçlarının duyurulması
Madde 21- Sınav sonuçları sınavı açan makam tarafından sınavın bitim tarihinden
itibaren en geç 30 gün içinde ilan edilir ve sınava katılanlara bir yazı ile
bildirilir.
Sınavı kazananlardan ataması yapılacakların, tebliğden itibaren en geç 15 gün içinde 10 uncu maddede belirtilen belgelerle birlikte sınavı açan makama müracaat etmeleri istenir.
Cami görevliliği sınavını kazananlar, Başkanlığın belirleyeceği mercie gerekli belgelerle müracaat ederler.
Sınav sonuçlarına itiraz
Madde 22- Sınava katılanlar sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler.
İtirazlar sınav sonuçlarının ilgiliye bildirilmesinden itibaren 10 gün içinde
bir dilekçe ile sınavı açan makama yapılır.
Bu itirazlar, sınav kurulu veya sınavı açan makamca kurulacak bir komisyon tarafından en geç 10 gün içinde incelenir ve sonuç ilgiliye bir yazı ile bildirilir.
Sınavı kazananların atanması
Madde 23- Sınavı kazananlardan bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinde belirtilen
süre içinde müracaat edenlerin atamaları başarı listesindeki sıralamaya göre
yapılır.
Müteakip sınav tarihine kadar emeklilik, ölüm, istifa, kurumlar arası nakil,
memuriyetten çıkarma gibi çeşitli sebeplerle sınav duyurusunda belirtilmemekle
birlikte aynı sınıf, aynı veya benzer unvanlı kadroların boşalması halinde,
bu kadrolara başarı listesindeki sıralamaya göre yedek olarak kazanmış olanlardan
atama yapılabilir.
Sınav belgelerinin saklanması
Madde 24- Sınavlarda başarı göstererek atananların sınavla ilgili belgeleri
özlük dosyalarında muhafaza edilir. Bunun dışında kalan sınavla ilgili diğer
belgeler Başkanlık, müftülük veya eğitim merkezi müdürlüğü arşivlerinde müteakip
sınav tarihine kadar saklanır.
Boş cami görevliliği kadrosuna tek istekli çıkması
Madde 25- Boşalan imam-hatiplik veya müezzin-kayyımlık kadrolarına tek istekli
çıkması halinde il veya ilçe müftülükleri kazanılmış bir hakkı bulunmak şartıyla
isteklinin sınavsız atanmasını teklif edebilir.
Muvafakat alınması (1)
Madde 26- (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Görevli bulundukları
il veya ilçe dışındaki boş kadrolara atanmak isteyenler bağlı bulundukları müftülükten
muvafakat almak zorundadırlar.
Yarışma sınavına alınmayacak cami görevlileri
Madde 27- Adaylığı kaldırılmamış cami görevlileri görevli oldukları müftülük
dışındaki bir cami görevliliği kadrosu için yarışma sınavına kabul edilmezler.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Bu Yönetmelik Kapsamına Giren Bazı Personel İçin
Gruplandırma, Sınıflandırma ve Hizmet Süreleri
İllerin gruplandırılması
Madde 28- İller, İl müftülerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere
sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınarak
altı gruba ayrılmış ve Ek 1 sayılı listede gösterilmiştir.
İlçelerin sınıflandırılması
Madde 29- İlçeler, ilçe müftülerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak
üzere
sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınarak altı sınıfa ayrılmış ve Ek 2 sayılı listede gösterilmiştir.
Gruplandırma ve sınıflandırmanın değiştirilmesi
Madde 30- İl ve ilçelerin sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartları ile
hizmet gereklerinde meydana gelen değişiklikler veya yeni kurulan il ve ilçeler
dikkate alınarak grup ve sınıflarda gerekli değişiklikler Devlet Personel Başkanlığının
görüşü alınarak Başkanlık onayı ile yapılır.
------------------------------------------------------------------
(1) Bu madde başlığı, 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 4 üncü maddesi ile değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
Grup ve sınıflarda hizmet süreleri
Madde 31- Grup ve sınıflardaki hizmet süreleri aşağıda belirtilmiştir.
a) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Gruplarda hizmet süresi; altıncı ve beşinci grup illerde ikişer yıl, 4 üncü grup illerde dört yıl, 3 üncü grup illerde beş yıl, ikinci grup illerde altı yıl, birinci grup illerde yedi yıldır.
b) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Sınıflarda hizmet süresi; altıncı ve beşinci sınıf ilçelerde ikişer yıl, 4 üncü sınıf ilçelerde dört yıl, 3 üncü sınıf ilçelerde beş yıl, ikinci sınıf ilçelerde altı yıl, birinci sınıf ilçelerde yedi yıldır.
Grup ve sınıflar arasında atamalar
Madde 32-(1) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Grup ve
sınıflar arasındaki atamalar aşağıdaki usule göre yapılır.
a) İl müftüleri ile il müftü yardımcıları, illerdeki şube müdürleri ve Kur'an kursu müdürleri, ilk defa altı veya beşinci grupta yer alan illerden birine atanırlar. Ancak bu gruplarda münhal yer bulunmaması halinde, daha sonra bu gruplardaki illere atanmak kaydıyla, üçüncü ve dördüncü grup illere atanabilirler.
(Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Beş veya altıncı grup hizmetlerini tamamlayan il müftüleri bir ve ikinci grup iller hariç diğer grup illere atanırlar. İkinci grup illere atanabilmek için daha alt gruplardan en az iki, birinci grup illere atanabilmek için ise daha alt gruplardan en az üç grup hizmetini tamamlamış olmak şarttır.
(Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Beş veya altıncı grup hizmetini tamamlayan il müftü yardımcıları bir ve ikinci grup iller hariç diğer grup illere atanırlar. İkinci grup illere atanabilmek için daha alt gruplardaki illerde toplam en az dört yıl, birinci grup illere atanabilmek için ise toplam en az altı yıl il müftü yardımcılığı veya ilçe müftülüğü yapmış olmaları şarttır.
Beş veya altıncı grup hizmetini tamamlayan il şube müdürleri ile Kur'an kursu müdürleri durumlarına uygun diğer gruplardaki illere atanırlar.
b) (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) İlçe müftüleri ilk defa altı veya beşinci grupta yer alan illerin bir ve ikinci sınıf ilçeleri hariç diğer sınıf ilçelerine atanırlar. Altı veya beşinci sınıf ilçelere atananlar en az iki, dört veya üçüncü sınıf ilçelere atananlar ise en az üç yıl çalışmadıkça yer değiştirme talebinde bulunamazlar.
Beş veya altıncı sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri, bir ve ikinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıf ilçelere atanırlar. İkinci sınıf ilçelere atanabilmek için daha alt sınıflardan en az üç; birinci sınıf ilçelere atanabilmek için ise, daha alt sınıflardan en az dört sınıf hizmetini tamamlamış olmak şarttır.
c) Beş ve altıncı grup veya sınıf il ve ilçelere atanan müftü, müftü yardımcısı ve müdürler bu yerlerdeki görevleri süresince bu Yönetmeliğin 35 inci maddesinin (a) bendinin 1 ve 2 no'lu alt bentlerinde yer alan hükümlerden yararlanamazlar.
d) Grup ve sınıflar arası atamalarda, atanacağı grup veya sınıfta yeterli boş kadro bulunmaması halinde, öğrenim düzeyi yüksek olanlar, öğrenim düzeyi eşit ise, hizmet süresi fazla olanlar, hizmet süresi eşit ise, son sicil notu olumlu olmak şartıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması yüksek olanlar, sicil notu da eşit ise, disiplin cezası almamış olanlar, öncelikli olarak üst grup veya sınıflardaki il veya ilçelere atanırlar.
--------------------------------------------------------------------
(1) Bu madde numarası, 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 7 nci maddesi ile değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
ALTINCI BÖLÜM
Atama ve Yer Değiştirme Usul ve Esasları
Atama
Madde 33- (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren personelin ataması aşağıda belirtilen
usule göre yapılır.
a) Atama usulü 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanun ile 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Kanun ve 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı Kanunda düzenlenmiş olan personel bu kanunlardaki hükümlere göre,
b) Başkan yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Mushafları İnceleme Kurulu Başkanı, daire başkanları, hukuk müşavirleri ve müfettişler, Başkanın teklifi üzerine Bakan onayı ile,
c) Başkanlık vaizleri, Mushafları İnceleme Kurulu üyeleri, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanları, döner sermaye işletme müdürü ve yardımcıları, şube müdürleri ve Baştabip, Personel Dairesi Başkanının teklifi üzerine Başkan onayı ile,
d) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmeliğin 35 inci maddesindeki sebeplere binaen iller arası nakledilecek Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım, memur, mutemet, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve daktilograf kadrolarında bulunan personel, ilçelerde kaymakamlıkların teklifi ve il müftüsünün inhası, ilçede bulunan eğitim merkezlerinde kaymakamlıkların inhası illerde ise, il müftüsü veya eğitim merkezi müdürünün inhası üzerine valiliklerce; bu personelin göreve ilk defa tayin edilmesi veya bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesi gereğince görev yaptıkları il dışına nakilleri halinde Personel Dairesi Başkanının inhası üzerine Başkanlıkça,
e) Taşra teşkilatındaki şoför ile teknik ve yardımcı hizmetler sınıfındaki kadrolara ilk defa veya naklen atanacaklar, ilgili müftü veya eğitim merkezi müdürünün teklifi üzerine valilik veya kaymakamlıklarca; bu personel, hizmet gereği olarak görev yaptıkları il dışına Personel Dairesi Başkanının inhası üzerine Başkanlıkça,
f) (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Ücreti köy bütçesi, dernekler veya vakıflarca ödenen cami görevlileri, ilgili müftünün teklifi üzerine valilikçe,
g) Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan personel, Personel Dairesi Başkanının teklifi üzerine Başkanlıkça,
atanır.
Stajyer vaizler il müftülükleri emrine atanırlar. Stajyerliği kaldırılan vaizler Başkanlığın uygun göreceği ilçelere, bayan vaizler ise, il veya ilçelere atanabilirler.
Taşra teşkilatı personelinden bazılarının atamaları ve diğer işlemleri Başkanlıkça gerekli görüldüğünde mahalline devredilebilir.
Hizmet gereği yer değiştirme
Madde 34- Hizmet gereği yer değiştirme, aşağıdaki sebeplerle yapılır;
a) Hizmet için gerekli sayıda veya nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması veya ihtiyaç fazlası eleman bulunduğunun tespit edilmesi,
b) Teftiş veya soruşturma sonunda veya mahallen gösterilecek idari lüzum ve zaruretler sebebiyle personelin görevinin veya görev yerinin değiştirilmesinde zorunluluk bulunması, ----------------------------------------------------------------
(1) Bu madde numarası, 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 6 ncı maddesi ile değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
c) Bulunduğu görevde çeşitli sebeplerle başarılı olamayanlara başka görevlerde deneme imkanı verilmesi,
d) Personelin iki yıl üst üste olumsuz sicil almış olması,
e) Çeşitli sebeplerle görevinin veya görev yerinin ortadan kalkması.
İl ve ilçe müftülerinin yukarıdaki (b) ve (d) bentlerinde belirtilen gerekçelerle görev yerlerinin değiştirilmesi halinde grup ve sınıf şartı aranmaz.
(Mülga: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
(Mülga: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
(Mülga: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin (d) ve (e) bentlerinde zikredilen kadrolardaki personelin, bu maddenin (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen gerekçelerle ve herhangi bir süreye bağlı olmaksızın görevlerinin veya görev yerlerinin değiştirilmesi gereken hallerde, Valiliklerce yapılacak yer değiştirme işleminden önce, ilgili müftülüklerce, müftülük değerlendirme ve sınav kurulunun istişarî mütalaası alınır. Yapılan işlemin gerekçesi müftülüklerin teklif yazılarında etraflıca belirtilir.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) İl dışına nakli gerekli görülenlerin teklifleri ise, gerekçeleri ile birlikte Başkanlığa gönderilir. Bunların nakilleri de uygun görülmesi halinde Başkanlıkça yapılır.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolardan il müftü yardımcıları ve vaizler görev yaptıkları il veya ilçede; il merkezlerinde veya büyük şehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde görevli Kur'an kursu öğreticileri ile imam hatipler de görev yaptıkları il merkezinde veya büyük şehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinin birinde on yıldan fazla görev yapamazlar. Ancak bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan Kur'an kursu öğreticisi ve imam hatipler için bu süre onbeş yıl olarak uygulanır.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) İl müftü yardımcıları ile vaizlerden bulunduğu yerdeki azamî görev süresini dolduranların yer değişiklikleri Başkanlıkça yapılır.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bulunduğu yerdeki azamî görev süresini dolduran Kur'an kursu öğreticileri ile imam hatiplerin yer değiştirmelerine esas olmak üzere, illerde, il müftüsünün başkanlığında ilçe müftülerinin tamamından oluşan bir Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu kurulur.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu komisyon, her yıl Haziran ayında toplanarak, 30 Mayıs itibariyle görev süresini tamamlayan Kur'an kursu öğreticileri ile imam hatiplerin öğrenimi, hafızlığı ve diğer meslekî durumlarını nazar-ı dikkate alarak değerlendirir. Ayrıca Kur'an kurslarının öğrenci sayısı ve bina durumları ile camilerin büyüklüğü, cemaatinin çokluğu ve özelliği, tarihî eser olup olmaması gibi kıstasları da göz önünde bulundurarak bu görevlilerin yeni görev yerlerini belirler. Komisyonca nakli kararlaştırılanların il içi nakilleri valiliklerce en geç Ağustos ayı sonuna kadar yapılır ve valilik onayı ile komisyon kararının örneği Başkanlığa gönderilir.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin (d) ve (e) bentlerinde zikredilen kadrolardaki personel ile müftü yardımcısı ve vaizlerin bu maddenin (a) , (b), (c), (d) ve (e) bentleri gereğince Başkanlıkça görev yerlerinin değiştirilmesi gerekli görülmesi halinde, il içi ve il dışı nakilleri, on ve onbeş yıllık süre şartı aranmaksızın Başkanlıkça her zaman yapılabilir.
İstek üzerine yer değiştirme
Madde 35- İstek üzerine yer değiştirme, mazeret sebebi ile istek veya karşılıklı
yer değiştirme talepleri üzerine yapılan yer değiştirmelerdir.
a) Mazeret sebebiyle yer değiştirme:
Aşağıda belirtilen mazeretlerin belgelendirilmesi halinde, grup ve sınıf hizmetine tabi olan veya olmayan personelin görev yaptığı yerdeki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan da memurun isteği üzerine ve aşağıdaki öncelik sırasına göre yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.
1) Sağlık durumu: Sağlık sebebiyle memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için bulunduğu yerde kalmasının kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağı tam teşekküllü bir Devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir.
2) Eş durumu: Eş durumu sebebiyle memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarından birinde memur veya sürekli işçi statüsünde çalıştığını görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi gerekir.
Müftü, müftü yardımcısı, vaiz ve müdürlerin eş durumu mazeretleri sebebiyle nakil isteğinde bulunabilmeleri için eşlerinin aynı seviyede veya daha üst bir görevde bulunmaları şarttır.
3) Genel hayatı etkileyen doğal afetlere maruz kalanlar ile görev yerinde can güvenliğinin bulunmadığını belgelendirenlerin yer değiştirmeleri de herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilir.
b) İstek üzerine yer değiştirme:
1) Grup ve sınıf hizmetine tabi olmayan ve bu Yönetmelik kapsamına giren personelden, atandığı il veya ilçede bir yılını tamamlayanlar il içine,
2) En son atandığı il veya ilçede altı ayı tamamlamak şartıyla il genelinde iki yılını tamamlayanlar da il dışına,
yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
İki yılın hesaplanmasında Kur'an kursu öğreticileri için o yılın 30 eylül tarihi esas alınır. Diğer unvanlı görevlerde ise fiilen göreve başladığı tarih esas alınır. Ancak büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde yapılacak yer değişikliğinde süre şartı aranmaz.
c) Karşılıklı yer değiştirme:
Aynı sınıftaki personelin karşılıklı yer değiştirme istekleri, merkezde birim amirlerinin, taşrada müftü veya eğitim merkezi müdürlerinin muvafakatı ve atamaya yetkili
amirin uygun görmesi ile yerine getirilir.
(Ek: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmelik kapsamına giren personelin üst görevlere atanmalarında bu maddenin (b) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde zikredilen süreler dikkate alınmaz.
Yer değiştirme zamanı
Madde 36- Müftü, müftü yardımcısı, vaiz, şube müdürü, Kur'an kursu müdürü ve
öğreticileri ile murakıpların hizmet gereği, mazeret ve karşılıklı yer değiştirme
dışındaki istekleri üzerine yerlerinin değiştirilmesi, ilgililerin mart ayı
sonuna kadar müracaat etmeleri şartıyla 1 haziran-30 eylül tarihleri arasında
yapılır. Diğer görevliler için bu tarih şartı aranmaz.
Kur'an kursu öğreticileri ile cami görevlileri ve atama ve yer değiştirmesi mahallince yapılan personelin yer değiştirmelerinde usul
Madde 37- Kur'an Kursu Öğreticileri ile Cami Görevlileri ve atama ve yer değiştirmesi mahallince yapılan personelin aynı il içinde görev yerlerinin değiştirilmesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 inci maddenin (c) bendine göre ilgili müftünün teklifi ve il müftüsünün inhası üzerine valilikçe yapılır. Bunlardan Kur'an kursu öğreticileri ile cami görevlilerinin il onayları tescil için Başkanlığa gönderilir.
Mecburi hizmetlilerin görevden ayrılmaları
Madde 38- Başkanlığa karşı mecburi hizmetle yükümlü olanlar, mecburi hizmetlerinin
başka kurumlara devri kabul edilmeden veya taahhüt ettikleri tazminatları ödemeden
görevlerinden ayrıldıkları takdirde haklarında ilgili mevzuata göre işlem yapılır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Görevde Yükselme Usul ve Esasları
Görevde yükselmeye tabi personel
Madde 39- Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde tadat edilen kadro unvanlarından müdür, il müftü yardımcısı ve bu düzeydeki kadrolar ile daha alt görevlere ait kadrolar arasında bulunan ve aşağıda beş grup halinde zikredilen kadrolara atanacaklar, görevde yükselme eğitim programına ve sınava tabidirler. Bu kadroların dışındaki kadrolara atanacaklar için ise, görevde yükselme usul ve esasları uygulanmaz.
(Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Zikredilen 9 uncu maddenin bu personel ile ilgili bentlerinde söz konusu edilen sınavlar, görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar için, Başkanlıkça Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılacak olan yazılı sınavlardır. Bu sınavı kazananlar, başarı listesindeki sıralamaya göre, başvuruda bulunduğu kadroya atanırlar.
Görevde yükselmeye tabi kadrolar beş grup halinde şu şekilde tasnif edilmiştir:
1 inci grup: Bilgisayar işletmeni, teknik ressam, teknisyen ve grafiker,
2 nci grup: (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Programcı, tekniker, ayniyat saymanı, teberrükat saymanı, musahhih, şef ve koruma ve güvenlik amiri
3 üncü grup: Din hizmetleri uzmanı, APK uzmanı, vakit hesaplama uzmanı, eğitim uzmanı ve çözümleyici,
4 üncü grup: Döner sermaye işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı, şube müdürü, Kur'an kursu müdürü ve yayınevi satış müdürü,
(Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete)
5 inci grup: İl müftü yardımcısı, eğitim merkezi müdürü ve ilçe müftüsü.
Gruplar arası ve grup içi geçişler
Madde 40- Bu beş grupta bulunan personelin, alt gruplardaki kadrolardan üst gruplardaki kadrolara geçişlerinde, bu Yönetmelikte öngörülen diğer şartların taşınması kaydıyla, görevde yükselme usul ve esasları uygulanır.
(Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu gruplardan aynı grupta bulunan kadrolar arasındaki geçişler ile üst gruptan alt gruplardaki kadrolara geçişlerde, görevde yükselme usul ve esasları uygulanmaz ve geçilecek kadro için bu Yönetmelikte öngörülen diğer şartların taşınması kaydıyla sınavsız atama yapılabilir. Bu Yönetmeliğin Başkanlık merkez kuruluşunda müdürlük yapanlarla ilgili 44 üncü maddesi hükmü saklıdır.
Görevde yükselme sınav kurulu ve görevleri (1)
Madde 41- (Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Görevde yükselme eğitimi ve bu konu ile ilgili diğer işlemleri yürütmek üzere Başkanlıkta bir ?görevde yükselme sınav kurulu? teşkil edilir. Bu sınav kurulu Başkanın görevlendireceği kişinin başkanlığında, Personel Dairesi Başkanlığı ile Din Eğitimi Dairesi Başkanlığı temsilcileri ve Başkanlıkça uygun görülecek iki kişiden olmak üzere beş kişiden oluşur.
----------------------------------------------------------------
(1) Bu madde başlığı, 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 11 inci maddesi ile değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
Görevde yükselme sınav kurulunu teşkil eden üyeler, görevde yükselme sınavına alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar.
Görevde yükselme sınavına bu sınav kurulunun başkan ve üyelerinin, eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhrî hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.
Görevde yükselme sınav kurulu, Başkanlıkça yapılacak eğitime ilişkin görevde yükselme sınavında sorulacak soruların bilgi kaynağının hazırlanması, sınav sonuçlarının ilânı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin diğer işleri yürütür.
Görevde yükselme eğitimine alınacaklar, atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını geçemez. Bu eğitime alınacakların tespiti için yapılacak ilân üzerine, ilânda belirtilen tarihe kadar müracaat edenlerin sayısı, boş kadro sayısının iki katından fazla olursa, öğrenim düzeyi yüksek olanlar, öğrenim düzeyi eşit ise, hizmet süresi fazla olanlar, hizmet süresi eşit ise, son sicil notu olumlu ve son üç yıllık sicil notu ortalaması yetmiş puandan aşağı olmamak şartı ile bu üç yıllık sicil notu ortalaması yüksek olanlar, sicil notu da eşit olursa disiplin cezası almamış olanlar, bunda da eşitlik halinde kur'a usulüyle seçilir ve eğitime alınır.
Eğitim sonu yapılan sınavın sonuçları, sınavın sonuçlandığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içerisinde ilân edilir ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.?
Görevde yükselme eğitiminin şekli ve süresi
Madde 42- Görevde yükselme eğitimi sınıfta ders verme şeklinde yapılır.
(Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Görevde yükselme eğitimine alınanlar en az 75 saat olmak üzere düzenlenecek görevde yükselme eğitim programının tamamına katılmaları şarttır. Bu eğitimi tamamlayanlar görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
Görevde yükselme eğitiminin konuları ve ağırlıkları
Madde 43- Görevde yükselme eğitiminin konuları şunlardır:
a) T.C. Anayasası,
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve ödevler,
3) Devletin temel organları,
b) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal güvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat,
e) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
f) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,
g) Kur'an-ı Kerim,
h) Akaid,
ı) Fıkıh, (ibadet konuları)
j) Dini ve mesleki genel kültür.
Görevde yükselme eğitimi için hazırlanacak programlarda, (g) ila (j) (dahil) bendi arasında belirtilen konuların ağırlığı yüzde altmıştır.
Atanmalarında dini öğrenim şartı bulunmayan unvanlara yükselmek için yapılacak eğitimin mesleki konuları, o unvanın gerektirdiği tahsil şartı ve düzeyine göre tespit edilir.
Yapılacak sınavlarda da bu ağırlıklara göre sorular hazırlanır. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. Mesleki konularda en az 40 puan almak şartıyla 70 puan alanlar başarılı sayılır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Merkez kuruluşunda çalışan bazı personelin müftülük, müftü yardımcılığı, vaizlik ve eğitim merkezi müdürlüklerine atanması
Madde 44- Dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış ve Başkanlık merkez kuruluşunda
aşağıdaki görevlerde en az iki yıl çalışmış olmak şartı ile;
a) Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlığı, daire başkanlığı ve dengi veya daha üstü görevlerde bulunanlar, il müftülüğü veya eğitim merkezi müdürlüklerine,
b) Müdürlük, Mushafları İnceleme Kurulu üyeliği ve dengi veya daha üstü görevlerde bulunanlar il müftü yardımcılığı, il vaizliği veya ilçe müftülüklerine,
bu Yönetmelikte belirtilen diğer şart ve nitelikler ile grup ve sınıf şartı aranmaksızın atanabilirler.
Yurtdışında sürekli görevde geçirilen süreler
Madde 45- Yurt dışındaki sürekli görevinden dönen müftüler, yurt içinde tekrar
müftülüğe atanmaları halinde, ayrıldıkları grup veya sınıftaki hizmetlerini
tamamlamamış iseler bu grup veya sınıftaki il veya ilçelere atanırlar.
Yurt dışında geçirilen süreler, birinci grup veya sınıf il veya ilçelerde, artan süreler ise bir alt grup veya sınıfta geçirilmiş sayılır.
Aynı grup ve sınıflarda fazla geçirilen süreler
Madde 46- Aynı grup veya sınıf il veya ilçelerdeki hizmet süresini doldurdukları
halde, herhangi bir sebeple üst grup veya sınıfa atanamayanların geçirdikleri
fazla süreler, atanabilecekleri grup veya sınıf hizmetinden sayılır. (Değişik
ikinci cümle: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Ancak il müftüleri
atandıkları ilde, ilçe müftüleri de atandıkları ilçede ve Büyükşehir statüsündeki
illerin merkez ilçelerinde toplam on yıldan fazla görev yapamazlar.
Grup veya sınıf hizmetlerinden sayılmayacak süreler
Madde 47- Askerlikte geçen süreler, aylıksız izin süreleri, bilgi ve görgüyü
artırmak maksadıyla yurt dışında geçen süreler ve geçici görevlendirmeler, (yurt
dışında din görevlisi olarak geçirilen uzun süreli görevlendirmeler dahil) bulunduğu
grup ve sınıf hizmetine sayılmaz.
İl ve ilçelere vaiz atanmasında kıstaslar
Madde 48- (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) İl ve ilçelere
en az bir vaiz atanması esastır. Ayrıca coğrafi bölgelerin Başkanlığın uygun
göreceği bir iline, Başkanlıkça tespit edilecek sayıda bölge vaizleri atanabilir.
Merkez nüfusu 25-50 bin arasında olan il ve ilçelere ikinci bir vaiz atanabilir.
Bundan sonraki her 40 bin nüfus için bir vaiz daha atanabilir. Bu atamalarda
illere ve nüfusu fazla olan ilçelere öncelik verilir.
Büyükşehir statüsünde olan illere yapılacak vaiz atamalarının il müftülüklerine atanması esastır. Bu statüdeki vaizlerin merkez ilçelere planlamaları il müftülüğünce yapılır. Bu vaizlerin atanmasında il vaizliklerine atanacaklarda aranan şartlar aranır.
Müftü ve müftü yardımcılarının atanamayacağı hizmet yerleri
Madde 49- İl müftüleri ve yardımcıları ile ilçe müftüleri;
a) Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu veya doğduğu veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il merkezine veya ilçeye,
b) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettiği il merkezine veya ilçeye,
atanamazlar.
(Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Ancak, son genel nüfus sayımına göre ekli 1 sayılı listede IV, V ve VI ıncı grup kapsamında belirtilen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe merkezlerinden nüfusu 50.000'i aşan, diğer il veya ilçe merkezlerinden nüfusu 100.000'i aşan yerlere yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.
Yönetmeliğin yürürlük tarihinde veya daha önce görevde olanlar
Madde 50- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Yönetmelikte sayılan görevlere atanmış ve halen görevi başında bulunan personelin müktesep hakları saklıdır.
Daha önce bu Yönetmelikte sayılan görevlere atanmış olup, herhangi bir sebeple görevinden ayrılmış olanlar da, bu Yönetmelikte öngörülen tahsil şartını taşımak kaydıyla diğer şartlar aranmaksızın eski görevlerine atanabilirler.
(Değişik: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan il müftüleri ile il müftü yardımcıları ve il vaizlerinin görev yaptıkları ildeki görev süresi, ilçe müftüleri ile ilçe vaizlerinin de görev yaptıkları ilçede ve büyük şehir statüsündeki illerin merkez ilçelerindeki görev süresi on yılı geçenler, grup ve sınıf sıralaması ile diğer hususlara bakılmaksızın daha önce görev yapmadıkları grup ve sınıflardaki il ve ilçelere veya başka yerlere bir yıl içinde atanırlar.
(Ek: 13/9/2001 tarih ve 24522 sayılı Resmi Gazete) 18/04/1999 tarihinde görevde bulunan ve 39 uncu maddede beş grup halinde zikredilen görevde yükselme esaslarına tabi unvanlara atanacak olan personelden iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer şartlara sahip oldukları takdirde, 39 uncu maddenin uygulanması bakımından kendi branşı ile ilgili dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.?
Yönetmeliğin uygulanmayacağı haller
Madde 51- 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi hükümlerine göre yapılacak ilk atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Hüküm bulunmayan haller
Madde 52- Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
Madde 53- 1/3/1993 tarihli ve 21511 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet
İşleri Başkanlığı Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ek ve değişiklikleriyle
birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yürürlükte bulunan hükümlere
göre ilanı yapılmış olan ilçe müftülüğü sınavları, o hükümlere göre yapılır
ve sonuçlandırılır.
Yürürlük
Madde 54- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 55- Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı bulunduğu
Bakan yürütür.
13/9/2001 tarihli ve 24522 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin Geçici Maddesi ile 16 ncı maddesi:
Geçici Madde- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan sınavlar için bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz. Bu sınavlar, sınavın açıldığı tarihte yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.
Yürürlük
Madde 16- (Değişik: 7/6/2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki imam-hatip ve müezzin-kayyımlarla ilgili hüküm, bu personelin dosyalarının taşra teşkilatına devri işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, 8 inci maddesi 1/5/2004 tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.(1)
-------------------------------------------------------------
(1) Bu maddedeki ?11 inci? ifadesi, 02.10.2001 tarih ve 24541 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan düzeltme ile ?6 ncı? şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.