Polis, operasyonlarını neye göre yapıyor?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2009 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, operasyonlarını ihbar ve muhbirlerin bilgilerine göre yapıyor

Emniyet, uyuşturucu tacirlerine yönelik düzenlediği operasyonların yüzde 34'ünü ihbar ve muhbirlerden elde edilen bilgilere göre yapıyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın hazırladığı '2008 yılı uyuşturcu ile mücadele raporu' açıklandı. Rapora göre 2008 yılında gerçekleştirilen eroin operasyonlarının yüzde 29.8'i, kokain operasyonlarının yüzde 41'i, ecstasy operasyonlarının yüzde 24.5'i, afyon operasyonlarının yüzde 55.1'i, captagon operasyonlarının yüzde 26.9'u ve esrar operasyonlarının yüzde 26.8'i ihbar ve muhbirlerden elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi sonucu gerçekleştirildi. Operasyonların yüzde 25'i projeli çalışma, yüzde 37'si arama, yüzde 5'i ise alış-veriş yöntemiyle uygulandı.

Son dönemde, uyuşturucu madde kaçakçılarının uçakların yanı sıra otobüslerde de kurye sistemini uyguladıkları yapılan operasyonlarla ortaya çıktı. Polisin sıkı operasyonları sayesinde 2008 yılında uyuşturucu madde yakalanan toplu taşıma aracı sayısı, 2006 ve 2007 yıllarına göre yüzde 50 oranında azalırken, bunun yerini zula yerlerinin daha çok olduğu TIR veya kamyon gibi araçların aldığı belirtildi.

Ayrıca 2006 ve 2007 yıllarında gerçekleştirilen 170 ayrı uyuşturucu madde operasyonuna ait olay yeri, araçların plakası, markası, rengi, modeli, zula yeri, yakalanan maddenin cinsi, miktarı, yakalandığı ay, saat, şoförün nüfusa kayıtlı olduğu yer, ikameti ve yanında başkasının bulunup bulunmadığı bilgilerin analiz edilmesi suretiyle hazırlanan 'İllegal Uyuşturucu Sevkiyatlarında Kullanılan Araçlara Yönelik Proaktif Mücadele Yöntemleri Projesi" adlı rapor da il KOM birimlerinin yol uygulaması çalışmalarında faydalanmaları amacıyla kullanıma sunuldu.

HAVALİMANLARINDA KAÇAKÇILIK YÜZDE 30 ARTTI

Emniyetin açıkladığı rapora göre havalimanları üzerinden gerçekleştirilen kaçakçılık olaylarında da son yıllarda belirgin bir artış tespit edildi. Bu artış 2008 yılında 2007 yılına göre yüzde 30 arttı. Havalimanlarında gerçekleştirilen operasyonların yüzde 89'u İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirildi.

Bu yakalamalar, görevli personelin planlı, risk analizi içeren ve özverili çalışmalarının sonucunda gerçekleştirildi. Havalimanlarında gerçekleştirilen uyuşturucu madde kaçakçılığı olaylarının önlenebilmesi ve mücadele kapasitesinin arttırılabilmesi için de Türkiye tarafından 2008 yılında MATRA Projesi'ne müracaat edildi.

2008 yılı içerisinde yapılan müzakereler neticesinde; Hollanda makamları tarafından proje kabul edildi. 2009 Ocak ayı itibariyle 2 yıl sürecek projeye başlanılması öngörüldü. 2008 yılında yakalanan kokainin yüzde 67'si havalimanlarından Türkiye'ye sokulmak istenirken ele geçirildi.

Son yıllarda Türkiye üzerinden yurtdışına havayoluyla eroin maddesi kaçakçılığı yaparken yakalanan kuryelerin sayısında da artışlar oldu. Ayrıca ecstasy maddesi kaçakçılığı organizasyonları, Avrupa'dan temin ettikleri ecstasy maddesini genellikle karayoluyla Türkiye'ye getirirken 2008 yılında ülkemize giriş yapan iki ayrı kuryede 80 bin 374 adet ecstasy maddesi yakalandı. Raporda bu organizasyonların kaçakçılık faaliyetlerinde artık havayolunu da kullanmaya başladıklarını gösterdiği kaydedildi.

Öte yandan araştırma, 2007 ve 2008 yıllarında posta ve koli yöntemi ile uyuşturucu madde kaçakçılığınının yüzde 30.1 oranında azaldığını da ortaya koydu. Türkiye'de posta ve koli yöntemi genelde afyon maddesinin uluslararası taşımacılığında kullanılıyor. 2008 yılında yakalanan afyonun yüzde 50'si bu yönteme yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonlarla ele geçirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber