Hükümetin memura vermeyi düşündüğü zamma ilişkin olarak çeşitli haberler medyada yer almaya devam ediyor
Hükümetin memura vermeyi düşündüğü zamma ilişkin olarak çeşitli haberler medyada yer almaya devam ediyor
Memurlar.NET'in Notu:
Memur konfederasyonları ile Hükümet arasındaki pazarlıklar 15-30 Ağustos tarihlerinde
yapılacaktır. Ancak bu görüşmeler 2004 yılına yöneliktir. Bu nedenle Temmuz
ayında hükümet tarafından memurlara bir zam verilmesi gerekmektedir.
Hükümetin memur maaş zammı konusunda iki aşamalı plan uygulayacağı bildirildi. Hükümetin planına göre, memur maaşlarında temmuz ayında yüzde 7, ekonomik göstergelerde iyileşme sağlandıktan sonra ekim ayında da yüzde 5 oranında artış yapılacak. Hükümetten farklı düşünen AK Parti kurmaylarının ise, emekli aylıklarında olduğu gibi memur maaşlarında da seyyanen artış yapılmasını istediği belirtiliyor.
Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, memur maaş artışları konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Memur maaş zammı konusunda hükümetin alternatif seçenekler üzerinde durduğu belirtiliyor. Hükümetin seçenekleri arasında, maaşlarda temmuz ayında yüzde 7'lik, ekonomik göstergelerin iyileşme yoluna girmesi halinde, ekim ayında da yüzde 5 artış yapılması öngörülüyor. Bilindiği gibi AK Parti Hükümeti, geçici bütçeyle ocak ayında en düşük yüzde 5 olmak üzere kademeli olarak maaş artışı sağlamış, nisanda 2003 bütçesi hazırlanırken memur maaşlarında yüzde 5 daha artış yapılacağı sözü vermişti.
Hükümetin, bu planını yürürlüğe koyması halinde, halen 424 milyon lira olan en düşük memur maaşı temmuzda 453 milyon liraya, ekimde 475 milyon liraya yükselecek. Dolayısıyla memur maaşlarında yılın ikinci yarısında kümülatif yüzde 12 civarında artış sağlanmış olacak.
Bu arada memur konfederasyonu yöneticileriyle görüşen AK Parti merkez yöneticilerinin, yüzdelik artışa karşı oldukları, artışların kademeli ve seyyanen uygulanmasını istedikleri bildirildi. Emekli aylıklarında yapılan seyyanen zammı örnek gösteren AK Parti yöneticilerinin, temmuz ayında alt kademedeki memurlara 100'er milyon lira, üst kademedeki memurlara ise 50'şer milyon lira seyyanen zam istedikleri ifade ediliyor.
Memur maaş zammı konusunda memur konfederasyonları da farklı düşünüyor. Yetkili konfederasyon olan Türkiye Kamu-Sen, Uzlaştırma Kurulu Raporu'nun işlerlik kazandırılmasını istiyor. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, devlet ciddiyetinin sulandırılmaması için Uzlaştırma Kurulu'nun kararının aynen yürürlüğe konmasının gerektiğini savundu. 2003 yılında geçerli olmak üzere Uzlaştırma Kurulu'nun birinci altı ay yüzde 15, ikinci altı ay için ise yüzde 10 memur maaş artışı öngördüğünü belirten Akyıldız, hükümetin birinci altı ay yüzde 5 zam yaptığını hatırlatarak, ?Hükümetten memurun yüzde 20 alacağı var. Hükümet temmuz ayında yüzde 20 zam yaparak Uzlaştırma Kurulu'nun kararlarını uygulasın.? dedi.
Memur-Sen'in yeni Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu ise, konfederasyon olarak yüzdelik
artışlara karşı olduklarını bildirdi. Alt kademedeki memurlara yüksek, üst kademedeki
memurlara düşük seyyanen artış yapılmasını teklif eden Dr. Aksu, ?Hükümet nisanda
söz verdiği halde yüzde 5 enflasyon farkını vermemiştir.? şeklinde konuştu.
Dr. Aksu, ?Teklifimiz, üst kademe memurlara zam verilmesin. Orta kademe ve alt
kademedeki memurlara seyyanen 200 milyon lira zam yapılmasını veya bu konuda
vergi indirimi sağlanmasını acilen bekliyoruz.? dedi.
Habervitrini