Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü: Yolsuzluk yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mart 2009 16:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBESİNİN İDDİASI

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesince, Kocaeli Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık hakkında, giyim yardımı ihalesine fesat karıştırdığı ve görevini kötüye kullandığı iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.


KOCAELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN BASIN AÇIKLAMASI

Basından takip edildiği üzere Kocaeli Türk Sağlık Sen Başkanı Ömer Çeker tarafından şahsım ve Müdürlüğümüz aleyhine gerçeğe aykırı ve asılsız iddialarda bulunduğu anlaşılmaktadır. İlave olarak 11/03/2009 tarihli Anadolu Ajansının haberinden de anlaşıldığı üzere bu kişi tarafından asılsız ve iftira niteliğindeki iddialarını tekrarlamıştır. Bahse konu iftiralar Müdürlüğümüzün 20/05/2008 tarihli personelimiz için düzenlenen yazlık giyim kuşam ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıdır.

Oysaki bahsi geçen ihale ile ilgili; 4734 Sayılı ihale kanunun 19. maddesince ( AÇIK İHALE) gerçekleştirilmiştir. İhaleye üç firma katılmış, bu firmalardan biri evrak eksikliğinden dolayı elenmiştir. Kalan iki firmanın evrakları tam olarak değerlendirilmiş ve fiyatları katılımcılar huzurunda açıklanmıştır. Bu iki firma arasında yaklaşık 20.000 TL'lik bir fiyat farkı bulunmaktadır. Konu ihale komisyonunca değerlendirilerek en uygun fiyatı veren firma üzerinde ihale bırakılmıştır. Tüm bu süreç kamuoyunun ve katılımcıların huzurunda ve tam bir şeffaflık içinde yürütülmüştür. Unutulmamalıdır ki bu süreçler içerisinde ihaleye katılan rakip firmaların da bir itirazı olmamıştır.

Diğer taraftan idaremizce şeffaflığa ve kamuoyu denetimine verilen önem gereği ihale komisyonuna Türk Sağlık Sen dahil İlimizde faaliyet gösteren SES ve Memur SEN Sendikaları da mecbur olunmadığı halde davet edilmiştir. Türk Sağlık Sen dışındaki diğer iki sendika bu davete icabet etmiş ve gerekli katılımı sağlamıştır.

Bugün üyelerinin hakkını savunduğu bahisle çeşitli ortamlarda iftiralar atmakta olan ve gerçeğe aykırı beyanlarda bulunan Ömer Çeker'in bahsi geçen ihaleye katılmama niyetini dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki fesat karıştırıldığı iddia edilen ihaleye idaremizce bu kişi de resmi olarak davet edilmiştir.

İhale Süreci ile ilgili ayrıntılar aşağıdadır:

İdarenin ihale komisyonunu 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun altıncı maddesinde belirtilen (MADDE 6. - İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dâhil olmak üzere görevlendirir.) şartlara uygun olarak oluşturduğu, yine aynı kanunun beşinci maddesinde (MADDE 5. - İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.) temel ilkeler başlıklı maddesinde belirtilen kamuoyu denetimini sağlamak üzere, ilde sağlık alanında faaliyet göstermekte olan gazete haberi ile müşteki konumunda olan Türk Sağlık Sen dahil SES ve Sağlık Sen Sendikalarını da ihale komisyonuna davet ettiği, bu davete Türk Sağlık Sen'in iştirak etmediği, diğer iki sendikanın ise bu davete icabet ettiği anlaşılmıştır.

Oluşturulan ihale komisyonunun evrak incelemesinde uygun bulunan iki firmaya ait şahit numunelerinin fiziki incelemesini ayrıntılı olarak yaptığı, bu incelemeler neticesinde isteklilerce getirilmiş şahit numunelerin şartnameyi karşıladığı kararının oybirliği ile alındığı.

İdarenin muayene kabul komisyonunu Sağlık Grup Başkanlıklarında İdari Mali İşler Birimleri'nde görevli her grup başkanlığından bir personel olacak şekilde oluşturduğu, buradaki amacın alımı yapılan malların çeşitliliği ve çokluğu sebebi ile denetimi yapan personel sayısının arttırılması ayrıca oluşabilecek hatalarda gerekli değişimin hızlı bir şekilde yapılması olduğu,

Muayene Kabul Komisyonu'nda görevli bu personelin teslim edilen mallar arasından örnekleme yolu ile seçtikleri ve her numuneyi kapsayacak şekilde seçilen bu örnekleri belirlenen günde toplanarak hem teknik şartname ile hem de ilgili firma tarafından ihale esnasında teslim edilen şahit numune ile kıyasladıkları, malların yapılan fiziki incelemesi ile teknik şartnameyi karşıladığı ve şahit numunelerle aynı olduğu kanaatine varılarak durumu imza altına aldıkları,

Malların personele dağıtımını takiben toplam 8216 parça maldan çeşitli sebeplerden uygun bulunmayan 252 parça malın İlgili firma ile idare arasında imzalanmış olan sözleşmenin ilgili maddelerince idarece ilgili firmaya ücretsiz ve bedelsiz olarak değiştirildiği,

İdare ile ilgili firma arasında imzalanan sözleşmenin 10. Maddesinde sözleşmenin süresinin 12 ay olduğu, sözleşmenin 13. Maddesinde laboratuar analizinin ne şekilde yapılacağının yazılı olduğu, yine aynı sözleşmenin ilgili maddeleri gereği hatalı teslim edilen mallarda uygulanacak yöntemin açıklandığı ve idare lehine imza ile garanti altına alındığı, zaten idare ile firma arasında yapılmış olan yazışmalarda laboratuar analizleri ile hatalı olduğu ispatlanan malların firma tarafından ücretsiz ve ivedilikle değiştirileceğinin kabul ve beyan etmiştir.

Söz konusu habere konu olan malların teknik şartnameye fiziksel inceleme ile uygun olduğu kanaatine varılmış olsa da olası kamu zararının önüne geçmek, doğmuş tereddütleri gidermek için yeteri kadar numunenin akredite bir laboratuarlarda inceletilmiş ve bu sonuçlar doğrultusunda değiştirilmesi gereken malların tespiti ve gereği için çalışmalar devam etmektedir.

Yukarıda da ayrıntılı olarak ifade edildiği üzere tüm bu ihale ve muayene kabul işlemleri hem katılımcı firmaların, hem diğer sendikaların ve hem de kamuoyunun huzurunda gerçekleştirilmiştir. İdaremizin davetine icabet etmeyerek görevden kaçan Ömer ÇEKER'in daha sonra art niyetli bir şekilde bu iftiraları süreç devam ederken şahsıma ve idaremize yöneltmesinin hangi amaçlara matuf olduğu anlaşılamamıştır. Bahse konuya ilişkin yasal haklarım mahfuzdur. Kamuoyuna arz olunur.

Dr. Hasan AYDINLIK

KOCAELİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber