Baykal'ın iktidar hedefi, 2011

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2009 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baykal: "Bundan sonraki seçimlerde iktidara geldiğimizde hesap soracağız"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye'de 500 işçinin üzerinde işçi çalıştıran 350 tane büyük fabrika var, bunların yarısı kapanmıştır. Diğer yarısı da kapasiteyi düşürdü'' dedi.

Deniz Baykal, partisinin Eski Garaj mevkisinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, iktidarın uyguladığı ekonomik politikaları eleştirdi. Tütünün tüm Türkiye'de bitirildiğini iddia eden Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sigara tüketimi bitti mi? Hayır sigara devam ediyor, ama hangi tütünü içiyoruz, dışarıdan getirilen ithal tütünü içiyoruz. Kendi çiftçimizin tütününü yasakladık çiftçimizi mağdur ettik. Sadece tütün ekilebilecek o kıraç topraklardan para kazanılması şansını kaldırdık. Dışarıdan tütün ithal ediyoruz, onunla sigara yapıyoruz. O sigarayı vatandaşımıza satıyoruz. Pamuğu Yunanistan'dan ithal ediyoruz. Yurt dışından pamuk ithal ediyoruz. Türkiye'deki pamuk ekimini karlı olmaktan çıkardık onu da inişe geçirdik. Pamuk ta ekilmez hale geldi. Narenciye ne oldu. Narenciye dalında kaldı. Eken pişman toplayan pişman.''

Sözlerini, ''Tarımda dünyada en ileriye gitmiş ülkelerin arasındaydık'' şeklinde sürdüren Baykal, ''Kendi kendimize yetiyorduk şimdi dışarıdan tarım ürünü ithal ederek ayakta kalabiliyoruz. Çiftçiliği cezalandırdık, çiftçiliği geri plana ittik. Türkiye ekonomisini böyle kurtaracağımızı zannettik. Türkiye mısırını da ithal ediyor, buğdayını da ithal ediyor. Pamuğunu da meyvesini de ithal ediyor. Türkiye'nin böyle bir noktaya gelmesi iyi olmuştur diyebilir miyiz? Bunun doğru bir politika olduğunu söylemek mümkün mü? Dünyada kalkınmış ülkeler tarımına destek vermiyorlar mı sahip çıkmıyorlar mı? Çiftçilerini desteklemiyorlar mı?'' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sanayideki 10 tezgahtan 4 tanesinin çalışmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:

''Tezgah kurulmuş tezgahı kurmak için para harcanmış. borç alınmış döviz bulunmuş. Satın alınmış, getirilmiş monte edilmiş o fabrika çalışacak diye işçi tutulmuş. Ustabaşı mühendis tutulmuş çalışıyor. Şimdi birden bire, 10 tezgahtan 4 tanesi kapandı. 4 tezgahtan geçimini sağlayan insan işsiz. Mühendis işçi işsiz. O fabrikalara para yatırmış iş adamı o borcu nasıl ödeyeceğim diye kıvranıyor. Faizi üzerine geliyor... Bunun doğru bir politika olarak söylemek mümkün mü? 2008 kasımı 2009 kasımı, 1 yılda Türkiyede 1 milyon insan işini kaybetti. İşsizlik en temel sorun haline geldi. Yeni gençlerimize iş vermek bir yana işini bulmuş, fabrikasını bulmuş işini kurmuş olan insanlar işini kaybetme noktasına geldi.''

"2011'DE İKTİDARIZ"

Baykal, Erdoğan'ın "Sen benim aldığım oyu bırak, kendi oyuna bak. Bir kere de kendine bir hedef koy, iktidara geleceğini söyle ama yok, yapamazsın." sözlerine karşılık, 2011'de iktidara geleceklerini ifade etti.

Bundan sonraki seçimlerde milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıracaklarını söyleyen Deniz Baykan, "Kimse bu iktidara güvenmesin, kanunlara güvensin. Tunceli hedefini neden koydu diye düşünüyorum. Herhalde İstanbul'da Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir fırtına gibi estiğini gördü, Kamer Genç'e de haddini bildirmek istedi.Başbakan diyor ki 400-500 buzdolabu dağıtarak seçim adaleti bozulur mu? Peki kaç adet buzdolabı dağıtarak seçim adaleti dağıtılır. Bunların hesabını bir sonraki seçimde iktidara geldiğimizde soracağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber