1 yılda işsiz sayısı 840 bin arttı iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2009 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Ramazan Pektaş, "son bir yıl içerisinde işsiz sayısının 840 bin artarak 3 milyon 275 bine ulaştığını" bildirdi.

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu üyeleri, "işsizlik rakamlarını protesto etmek için" Güvenpark'ta basın açıklaması yaptı.

Pektaş, yaptığı açıklamada, "Türkiye'de son bir yıl içerisinde işsiz sayısının 840 bin artarak 3 milyon 275 bin kişiye ulaştı" dedi. "İşsizlerin yüzde 20'sini işten çıkarılanların, yüzde 8,5'ini de iflas edenlerin oluşturduğunu" savunan Pektaş, "Yetkili ağızlar tarafından önce 'bizi etkilemeyeceği', sonra 'teğet geçeceği', sonra psikolojik olduğu söylenen ve son olarak vatandaşların dürüst olmadığının söylenmesiyle saldırının boyutunun sadece ekonomik değil, aynı zamanda etik değerleri de içerecek bir hal aldığı kamuoyu tarafından görülmüştür" diye konuştu.

Pektaş, "KDV ve ÖTV indirimlerinin üst ve orta gelir düzeyindeki kesimlere geçici yararlar getireceğini, ancak krizin asıl mağdurları olan alt gelir tabakasındakiler ve istihdamın artması için hiçbir fayda sağlamayacağını" savundu.

İşsizlik oranının yüzde 13,6'ya çıkarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını kaydeden Pektaş, iş bulmaktan umudunu kesenleri de ekleyince bu oranın yüzde 22'leri bulduğunu söyledi. TÜİK tarafından verilen bu rakamlara gizli işsizlerin de eklenmesi halinde durumun 'ürkütücü' olduğunu ifade eden Pektaş, şöyle konuştu:

"Halkın sesine kulak veren bir iktidardan beklenen, öncelikli olarak emekten ve halktan yana politikalar izlenerek emekçi kesimin üzerindeki yükün kaldırılmasıdır. Bu doğrultuda, işten çıkarmaların yasaklanması, özel sektöre kaynak aktarmak yerine atıl duran kamu işletmeleri faal hale getirilerek kamu istihdamının artırılması, işsizlik fonunun işsiz kalanlar için artırılarak kullanılması, asgari ücretten vergi alınmaması acilen uygulamaya geçirilmelidir.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin kamu adına yeniden ücretsiz verilmesine başlanması, kredi kartları faizlerinin silinmesi, kamu tarafından alt yapı yatırımlarının başlatılması, çalışanlara iş güvencesi getirilmesi de öncelikli olarak ele alınması gereken konulardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber