İŞKUR: İşsizlik Şubat'tan sonra düşmeye başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2009 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel mali krizin ardından tırmanışa geçen işsizlik düşmeye başladı. Müjdeyi veren Türkiye İş Kurumu (İşkur) Genel Müdürü Namık Ata, "Aralık ve Ocak aylarında yüksek oranda işini kaybeden kitleyle karşılaşmıştık. Bu, Şubat ayından itibaren düşmeye başladı. Bu sevindirici bir gelişme tabiî ki." dedi. Ocak ayında 78 bin işini kaybeden vatandaşın Kurum'a başvurduğunu dile getiren Ata, Şubat ayında işsizlik maaşı müracaatının 10 bin kişi azaldığını söyledi. Ata, Mart-Nisan ve sonraki aylarda bu rakamın daha da aşağıya inmesi yönünde sinyaller geldiğine dikkat çekti.

'Ekonomik krizden, önce Türkiye çıkacak' yorumlarını doğrulayan rakamlar istihdamdan gelmeye başladı. Aralık ayında 13,6 oranı ile zirveye çıkan işsizlik rakamlarını CİHAN'a değerlendiren İşkur Genel Müdürü Namık Ata, istihdam konusunda umutlandırıcı mesajlar verdi. Mevsimsel nedenlerle açık iş pozisyonlarının artacağını belirten Ata, yaz mevsimiyle birlikte turizm sektörünün canlanacağını, burada iş gücü ihtiyacı doğacağını belirtti. Ekonomik ortamın iyileşmesi ve uygulamaya geçen kısa çalışma ödeneğinin daha iyi kullanılmasıyla işini kaybedenlerin sayısının giderek azalacağını dile getiren Ata, işsizlere meslek kurslarına katılma çağrısında bulundu.

"İSTİHDAM PAKETİ İŞSİZLİĞİN BÜYÜMESİNİ ÖNLEDİ"

En son açıklanan 13,6'lık işsizlik oranının Kasım, Aralık, Ocak aylarını kapsadığına dikkat çeken Ata, bu üç ayın istihdam açısından en olumsuz, en negatif dönem olduğunu belirtti. Mevsimsel nedenlerle işçi çıkışlarının bu dönemde fazla olduğunu kaydeden Ata, yeni iş bulma imkanının ise yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Ekonomik krizin de etkisiyle Türk ihracatçısının pazarlarının daralması yüzünden istihdamın azaldığını aktaran Ata, geçen yıl çıkarılan istihdam paketiyle işsizliğin daha fazla büyümesinin engellendiğini belirtti.

Ata'ya göre, bütün bu olumsuz tablolar 2008 yılında yürürlüğe giren istihdamı teşvik amacıyla işgücü maliyetlerinin düşürülmesi, 18-29 yaş arasındaki gençler ile kadınların istihdamı halinde sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması bu sorunun büyümesini önledi. Ata, "Aksi takdirde işsizlik daha büyük olurdu. İstihdamı artırmanın yolu düzenli ve istikrarlı büyüme. Açık olan işlere uygun nitelikli eleman yetiştirilmesi. Bunun başka sihirli formülü yok." dedi.

Genç nüfusun fazla olması sebebiyle işsizliği yüzde 9.9'ların altına indirmenin zor olduğunu vurgulayan Ata, "Her yıl çalışma çağına yaklaşık 750 bin kişi giriyor. Aralık ayında 757 bin kişi çalışma çağına gelmiş. Kırdan kente göç edenleri düşündüğümüzde 1 milyona ulaşıyor. Ekonomik büyümemizin yüzde 6-7'lerin üzerinde olması gerekiyor ki yeni gelen gençleri istihdam edebilelim." diye konuştu.

"İŞVERENLER KAYNAKÇI METALCİ ARIYOR"

Krize rağmen iş piyasasının çok dinamik olduğunu, işten ayrılanlar olduğu gibi işverenlerin eleman taleplerinin devam ettiğini kaydeden Ata, kendilerine gelen en fazla talebin metal, makine operatörü, kaynakçı olduğunu belirtti. Kurum olarak 2008 yılında 109 bin yurt içinde, 58 bin işsize de yurt dışında iş bulduklarını vurgulayan Ata, "Ocak'ta, şubat'ta işe yerleştirmeler devam ediyor. Her ay ortalama 3-5 bin eleman yerleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

İŞKUR'DAN İŞSİZLERE 'ALTIN BİLEZİK' ÖNERİLERİ

*Bugünü iyi değerlendirin. Yarın kriz sonrasına kendinizi mesleki vasıf açısından çok iyi hazırlayın.

*Ümitsiz olmaya hiç gerek yok. Kriz ömür boyu sürmeyecek. Mesleki bilginizi geliştirin, kolunuzdaki 'altın bileziklerinizi' arttırın.

*Bilgisayar ve teknolojiyi yakından takip edin. Bu yönde kendinizi geliştirin.

*Kamuda istihdam şansı yakalamak için KPSS'den çok iyi puan almaya çalışın.

*Özel sektör mesleki yeterliliğini kanıtlayan sertifikalı belgeli insanları çalıştırıyor. Hangi meslekte ustaysanız kurslarla belgeleyin.

*İş arama kanallarını en iyi şekilde kullanın. İşkur bunlardan bir tanesi.

*İşsiz olarak İşkur'a kaydolursanız açık işlerden bilgi alabilirsiniz. Mesleki eğitim hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

*Mesleki eğitimler sırasında bütün masrafları biz karşılıyoruz. Katılımcılara asgari ücretin yüzde 60 kadar maaş veriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber