AİHM'den Türkiye'ye ?vicdani ret' uyarısı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mart 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

GÜVEN ÖZALP Brüksel

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, vicdani ret bağlamında askere gitmek istemeyen bir kişi hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 2006'da alınan kararı uygulamadığı gerekçesiyle Türkiye'yi uyardı

Askere gitmeyi reddetmesi nedeniyle birçok kez hapis cezasına çarptırılan Osman Murat Ülke'yle ilgili kararın uygulanmasını isteyen komite, bu konuda Türkiye'yi ikinci kez uyaran bir ara karar aldı.

AİHM'nin 2006'da Ülke'yle ilgili olarak aldığı kararda, davacının vicdani ret gerekçesiyle askere gitmeyi reddetmesi üzerine birden fazla tutuklama cezasıyla karşı karşıya kalması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ?işkence ve kötü muameleyi? yasaklayan 3. maddesine aykırı bulunmuş ve Türkiye tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. AİHM, vicdani gerekçelerle askere gitmeyi reddedenler hakkında ne tür bir hukuki işlem yapılacağını belirleyen mevcut yasal çerçevenin de yetersiz olduğuna hükmetmişti. Kararda, 2007'de yapılan ilk uyarıya rağmen Türkiye'nin, Ülke'ye yönelik insan hakları ihlalinin giderilmesi yönünde somut adım atmadığına dikkat çekildi. Ankara'dan bir an önce kararın gereklerini yerine getirmesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber