Açıktan Atamalar Konusunda Medyamızda Yer alan Yanlış Haberler
Açıktan Atamalar Konusunda Medyamızda Yer alan Yanlış Haberler
Açıktan atamalar
2002/31 sayılı Genelge ile yeniden açıldı. Herkesin bildiği üzere açıktan atamalar
2002/13 sayılı Genelge ile Mayıs ayında durdurulmuştu. Ancak, yeni Genelge üzerine
büyük gürültüler koparıldı. Medyamız hükümeti siyasi davranmakla ve kadrolaşmayı
açmakla suçladı. Peki bu haberler ne kadar doğrudur?
Açıktan atama, açıktan yani hiçbir görevi olmayan kişilerin devlet kadrolarına atanmasıdır.
Ancak personel sistemimizde son yıllarda yapılan büyük reformlardan haberi olmayan medyamız açıktan atamaların bu tanımı üzerinden yola çıkarak, açıktan atamaların açılmış olmasını büyük bir olay gibi göstermiştir. Fakat durum hiç de böyle değildir. Neden mi?
Bilindiği üzere, 1999 yılında yapılan büyük düzenlemeyle memur kadrolarına yapılacak atamalar merkezi memur sınav şartına bağlanmıştır. Bu güne kadar Devlet Personel Başkanlığı tarafından 5 kez merkezi memur yerleştirmesi yapılmıştır. Son olarak, merkezi memur sınavı 6-7 Temmuz 2002 tarihlerinde ÖSYM tarafından yapılmış olup, önümüzdeki günlerde yeni bir yerleştirme bu kez ÖSYM tarafından yapılacaktır.
Kadrolara yapılacak merkezi memur atamaları sadece genel ve katma bütçeli kurumları değil, aynı zamanda il özel idareleri ve belediyeleri de kapsamaktadır. Bu sebepten dolayı, belediyelerin, açıktan atamaların açılmasından dolayı kadrolaşmaya gideceklerini söylemek doğru değildir.
Ayrıca hey yıl Yatırım ve Finansman Kararnamesinde yapılan düzenlemelerle KİT'deki sözleşmeli personel pozisyonlarına yapılacak atamalar da merkezi sınav kapsamına alınmıştır. Dolaysıyla KİT'lerde de kadrolaşma olmayacaktır.
Diğer taraftan kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçi kadrolarına ise 2001 yılında yapılan merkezi işçi sınavından başarılı olanlar atanabilmektedir. Ancak, Maliye Bakanlığının Bütçe Uygulama Talimatına koymuş olduğu bir hükümden dolayı bu yıl hiç bir işçi ataması yapılmamıştır.
Bu açıklamalardan sonra bir kez daha vurgulayacak olursak, devletteki kadrolara yapılacak olan atamalar bir kaç istisna dışında (İstisnai memuriyet, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre yapılacak alımlar) merkezi sınav şartına bağlanmıştır. Bundan dolayı eski dönemlerde olduğu gibi, artık açıktan atamaların açılması dolaysıyla kadrolaşma olacağını söylemek doğru değildir.
Başbakanlık Genelgesinde de vurgulandığı üzere açıktan atamalar, istihdam fazlası personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aktarımının tamamlanmış olması dolaysıyla açılmıştır.
Sitemizde belirtildiği
üzere, açıktan atamalar sadece daha önce memuriyeti olup da istifa etmiş olan
ve şu an yeniden devlet kadrolarına girmek isteyenler ile 657 sayılı Kanunun
4/B maddesine göre yapılacak atamları kapsamaktadır. Bunlar da öyle "kadrolaşma
oluyor" söylentilerine yol açacak nitelikte değildir.