450 komiserin, AİHM'deki davalarını geri çekme şartı
Salih Hamurcu
SAKARYA- Anayasa Mahkemesi'nin Emniyet Müdürü olmak isteyen 750 komiserin önünü kapatan yasayı iptal etmesinin ardından meclise yeni yasal düzenleme yapılması için verilen 1 yıllık süre 8 Nisan'da sona eriyor. Davayı AİHM'e taşıyan 450 komiser, yasal düzenleme yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile Başbakanlık İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu.
Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM)'nün 2001 yılında açtığı komiser yardımcılığı sınavını kazanan 4 yıllık fakülte mezunu 750 polis memuru, sınavı kazandıktan sonra kursa giderek 'A' grubu emniyet amiri' sıfatıyla emniyet müdürü olma hakkı kazandı. Polis memurları, kurs devam ettiği dönemde çıkartılan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokuldu. Karar üzerine 450 komiser kararın düzeltilmesi için bulundukları illerde idare mahkemelerine dava açtı. İki yerel mahkeme, kanun maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle davayı Yüksek Mahkeme'ye taşıdı. Yüksek mahkeme de komiserler lehine karar verdi. Ancak Danıştay 12. Dairesi, Yüksek Mahkeme'nin kararında polislerin B grubundan A grubu polis amirliğine geçişleri için bir gerekçe göstermediğini belirterek kararı dikkate almadı. Danıştay'a karar düzeltme için başvuran komiserler olumsuz cevap alınca davayı AİHM'e taşıdı. Komiserler, AİHM'de Türkiye aleyhine her bir komiser için 100 bin Euro'luk tazminat davası açtı. Komiserler son olarak TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na yeni bir yasal düzenleme yapılması için başvuruda bulundu.
Davacı 450 komiserin avukatı Serkan Güçlü, polis amiri olmak isteyen komiserlerin önünü kapatan yasayı iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin yasal düzenleme yapılması amacıyla meclise verdiği 1 yıllık sürenin 8 Nisan'da dolacağını söyledi. Gerekli yasal düzenlemenin yapılmaması durumunda ortaya bir kanuni boşluğun çıkacağını kaydeden Güçlü, "Anayasa Mahkemesi polis amiri olmak isteyen komiserlerin önünü kapatan yasayı iptal etti. Anayasa Mahkemesi iptal kararını verdikten sonra yasama organına yasal düzenleme yapılması amacıyla 1 yıl süre verdi. Süre, kararın geçen yıl 8 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından başladı. Ancak bu sürede hiçbir düzenleme yapılmadı. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği süre 8 nisan günü doluyor. Eğer düzenleme yapılmazsa kanuni bir boşluk ortaya çıkacak. Anayasa Mahkemesi iptal etmiş olacak. Meclis ise yeni yasama yapmamış olacak. Bu da karışıklığa neden olacak." dedi.
Komiserlerin gerekli yasal düzenlemenin yapılması amacıyla TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile Başbakanlık İnsan Hakları Komisyonu'na başvurduğunu ifade eden Güçlü, şunları söyledi: "Davacı konumda olan komiserler meclise başvurarak yasal düzenleme yapılmasını istedi. Haziran ayına kadar 450 komiser davayı AİHM'e taşımış olacak. Türkiye AİHM'de ağır tazminatlarla karşı karşıya kalabilir. Eğer yasal düzenleme yapılırsa davacı komiserler AİHM'deki davaları geri çekmeye hazırlar."