Yetiştirilmek üzere veya sürekli görevle yurt dışına gönderilen personel kanunlarına tâbi kamu personelinin, TSK'da görevli subay, astsubay ve devlet memuru eşlerine aylıksız izin verilecek
Bursla gidenler de dahil, yetiştirilmek üzere veya sürekli görevle yurt dışına gönderilen personel kanunlarına (657, 2914, 2802, 3466) tâbi kamu personelinin, TSK'da görevli subay, astsubay ve devlet memuru eşlerine dört yıla kadar aylıksız izin verilebilecek
Bugünkü Resmi Gazetede (18.6.2003 tarih ve 25142) Türk Silahlı Kuvvetleri Kanununda değişiklik yapılmıştır.
Yapılan değişiklik ile, "Bursla gidenler de dahil, yetiştirilmek üzere veya sürekli görevle yurt dışına gönderilen personel kanunlarına tâbi kamu personelinin; Türk Silâhlı Kuvvetlerinde subay, astsubay veya Devlet memuru olarak görevli eşlerine, hizmet safahatları süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir."
Bu düzenlemede yer alan personel kanunlarına tabi ibaresi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu hükümlerine tabi personeli kapsamaktadır.
Tasarının gerekçesinde aşağıdaki açıklamalar yer almıştır.
"657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aynı maksatla düzenleme öngören
108 inci maddesi de; bursla gidenler de dahil olmak üzere yetiştirilmek amacıyla
yurt dışına gönderilen öğrenci ve memurlara, yurt içinde ve yurt dışında sürekli
göreve atanan memurların eşlerine, memuriyetleri süresince en çok dört yıla
kadar aylıksız izin verilebilmesi hüküm altına alınmıştır.
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, yurt dışına gönderilenlerin diğer kurumlarda memur olan eşlerine verilecek izne yetkili makamı, kendi kapsamı içinde değerlendirmiş iken; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, ?Yurt dışına gönderilenlerin eşleri? şeklindeki genel bir ifade ile hangi kurum ve kuruluşta görevli olursa olsun yurt dışına gönderilenlerin, diğer kurumlardaki eşlerine izin verilebilmesini öngörmüştür.
Her iki düzenleme birlikte değerlendirildiğinde, yurt dışı görevlendirmelerde aile birliğinin muhafaza edilerek, Ülkemizin yurt dışında en iyi şekilde temsil edilmesinin amaçlandığı düşünülmektedir.
Yapılan değişiklikle; sürekli görevle yurt dışına atanan kamu personelinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay veya Devlet memuru olarak görevli eşine dört yıla kadar aylıksız izin verilebilmesi amaçlanmakta ve bu durumda olan personelin, aile birliğinin muhafaza edilmesi ve görev motivasyonunun artırılması yanında kamu hizmetlerinde de bütünlük sağlanması öngörülmektedir.
Tasarı bu amaçlarla hazırlanmıştır."
TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 4891
Kabul Tarihi : 12.6.2003
MADDE 1. - 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 3.7.1975 tarihli ve 1923 sayılı Kanun ile değişik 199 uncu maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, maddeye birinci fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiş ve sonraki fıkralar teselsül ettirilmiştir.
V - Madalya ve nişanların geri alınması ve mirasçılara intikali:
Devlet aleyhine işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlar nedeniyle mahkûm olup, bu cezaları kesinleşen kişilerin madalya ve nişanları geri alınır.
MADDE 2. - 926 sayılı Kanunun 29.7.1998 tarihli ve 4376 sayılı Kanun ile değişik ek 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Bursla gidenler de dahil, yetiştirilmek üzere veya sürekli görevle yurt dışına gönderilen personel kanunlarına tâbi kamu personelinin; Türk Silâhlı Kuvvetlerinde subay, astsubay veya Devlet memuru olarak görevli eşlerine, hizmet safahatları süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
MADDE 3. ? Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4. ? Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.