NTV ve Vatan'a... Biraz geç kalmadınız mı?

4/B'li olarak çalışan personele ilişkin düzenlemeler 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Memurlar.net konuya ilişkin haber dosyalarını aynı gün yayımlamıştı. Ancak, NTV ve Vatan gazetesi tam 10 gün sonra yapılan haber yaptılar. Ancak her iki ayın organının haberinde de yanlışlıklar bulunmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B esaslarında değişiklik yapan Bakanlar Kurulu Kararı 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. O gün itibariyle yayımladığımız haberler şu şekildedir:

4/B'nin Özlük Haklarında Yapılan Değişiklikler (1)

İlk Defa 4/B'li Personel Alımında Yeni Uygulamalar (2)

4/B'li Personelin Nakli (3)

Vatan ve NTV ise, sözkonusu değişikliğe ilişkin haberlere bugün itibariyle yer vermeye başlamıştır.

Ancak yayımlanan haberlerdeki özensizlik gözden kaçmamaktadır. Tespit edebildiğimiz özensizlikler şu şekildedir:

1- Haberlerde 4/B'li personele doğum izni (8+8) verilmiş denmektedir. Oysaki doğum izni zaten vardı. Sadece ücretli hale getirilmiştir.

2- Haberde, 4/B'li doğum yaptığında işinden olmaktaydı denmektedir. Bir yıllık ücretsiz izin hakkı sanki yokmuş gibi haber yapılmıştır. Oysaki düzenlemeden önce dahi doğumdan dolayı 1 yıl ücretsiz izin hakkı vardı ve izne ayrılan personel geri dönebilmekteydi. Bu konuda, sadece idarenin takdir hakkı kaldırılmıştır.

VATAN GAZETESİNİN HABERİ

130 sözleşmeli personele müjde

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun dördüncü maddesinin B bendinde tarif edilen sözleşmeli personelin haklarına ekstra yeni haklar katıldı.

Türkiye'de yaklaşık 130 bin kişi kamuda sözleşmeli personel olarak çalışıyor. Bu personelin hakları devlet memuru statüsündeki çalışanlardan oldukça gerideydi. Kadın sözleşmelilere doğum esnasında 30 günden fazla izin verilmiyordu. Askere giden sözleşmelilerin ise anlaşması feshediliyordu. Artık kadınlar 16 hafta doğum izni alabilecek, asker olanlar ise askerlik bittiğinde işe geri dönebilecek.

Yeni haklar kazandılar

Türkiye'de yaklaşık 2 milyona yakın kamu çalışanı bulunuyor. Bu çalışanların 1 milyon 818 bini memur statüsünde, 129 bin 300 kişisi de sözleşmeli personel olarak görev yapıyor. Bu iki farklı kategoride çalışanların hakları bugüne kadar aynı değildi. Ancak Bakanlar Kurulu kararıyla 4/B'li olarak tarif edilen sözleşmeli personelin çalışma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun dördüncü maddesinin B bendinde tarif edilen sözleşmeli personelin haklarına ekstra yeni haklar katıldı.

1 yıl sonra dönebilirler

Yapılan yeni düzenleme ile sözleşmeli kadın çalışanlar artık doğum yaptıklarında işlerinden olmayacaklar, sözleşmeliler iller arasında yer değiştirebilecek ve askerden döndüklerinde eski kadrolarında göreve başlayabilecek.

Kadın sözleşmelilerin doğumdan önce ve sonra alabilecekleri ücretli izin süreleri 8'er haftaya çıkarılırken, doğumdan 8 hafta sonra da işe başlamayıp 1 yılı para almadan boş geçirme hakkı da getirildi. Kadın sözleşmeliler 1 yıl içinde gelip müracaat ederlerse aynı kadrolarına dönebilecekler. Bu hak daha önce yoktu ve sözleşmeliler istifa etmiş sayılıyorlardı.

Artık onlara ?çakılı kadro' denmeyecek

SözleŞmelİ personel yasa gereği nakil de yapamıyordu. Bu özelliklerinden dolayı sözleşmelilere çakılı kadro yakıştırması bile yapılmıştı. Sözleşmeli hangi ilde hangi ilçede göreve başlamışsa başka bir yere tayinini isteyemiyordu. Ancak getirilen değişiklikle bu kural gevşetildi. Sözleşmeliler 1 yıl aynı kadroda çalıştıktan sonra diledikleri yere, şayet boş kadro varsa nakil isteyebilecekler. Becayiş adı verilen karşılıklı pozisyon değiştirme istekleri de yine 1 yıl çalışma şartını yerine getirme koşulu ile kabul edilebilecek.

Hamile kalmak adeta yasaktı

Yenİlenen kanun öncesi kadın sözleşmelilerin doğum yapmak için 30 günden fazla rapor alma hakları yoktu. Şayet rapor süreleri 30 günü geçerse hizmet akitleri feshediliyor, işsiz kalıyorlardı. Yani bir anlamda sözleşmeli personelin hamile kalması yasaktı.

Yeni düzenleme ile sözleşmeli kadın çalışanlara şimdi, memur ve işçilere verildiği gibi ?Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir? hükmü getirildi.

Ayrıca, bu süre boyunca kendisine ücreti de ödenmeye devam edilecek. ?Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür? hükmü de getirildi.

Öte yandan, eski yıllarda doğum yaptığı için sözleşmesi feshedilen kadınlara da yeniden göreve dönebilme hakkı getirildi. Doğum yapan kadın, doğumdan sonra bir yıl içerisinde müracaat ederse aynı kadroları yeniden kendilerine açılacak.

NTV'NİN HABERİ

Sözleşmelilerin yeni hakları neler?

Kamuda çalışan binlerce sözleşmeliyi ilgilendiren değişiklikleri Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel, NTVMSNBC'ye değerlendirdi

29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla 4/B'lilerin çalışma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. Değişiklik, kamuda, devlet dairelerinde çalışıp işçi veya memur sayılmayan sözleşmelileri ilgilendiriyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel'in deyimiyle, "ne deve ne kuş; devekuşu" statüsünde çalışanları ilgilendiren değişiklikler bunlar. Söz konusu statü, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin (B) bendine göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre çalıştırılanlardan oluşuyor.

Yapılan yeni düzenleme ile sözleşmeli kadın çalışanlar artık doğum yaptıklarında işlerinden olmayacaklar, sözleşmeliler iller arasında yer değiştirilebilecek ve askerden döndüklerinde eski kadrolarında göreve başlayabilecekler.

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel, binlerce çalışanı ilgilendiren değişikliklerin neler olduğunu NTVMSNBC'ye değerlendirdi:

HAMİLE KALMAK NEREDEYSE YASAKTI

Kadın sözleşmelilerin doğum yapmak için 30 günden fazla rapor alma hakları yoktu. Şayet rapor süreleri 30 günü geçerse hizmet akitleri feshediliyordu, işsiz kalıyorlardı. Yani bir nevi hamile kalmaları yasaktı. Şimdiye kadar bir gün bile doğum izni verilmeyen sözleşmeli kadın çalışanlara şimdi, memur ve işçilere verildiği gibi ?Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir? hükmü getirildi.

Ayrıca, bu süre boyunca kendisine ücreti de ödenmeye devam edilecek. ?Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür? hükmü de getirildi.

Öte yandan, eski yıllarda doğum yaptığı için sözleşmesi feshedilen kadınlara da yeniden göreve dönebilme hakkı da getirildi. Doğum yapan kadın, doğumdan sonra bir yıl içerisinde müracat ederse aynı kadroları yeniden kendilerine açılacak. Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta paralarını alacaklar. 8 hafta sonra işe başlayabilirler. Ama doğumdan sonra 8 hafta işe başlamayıp 1 yıl para almadan boş geçirme hakları da var. Bir yıl içinde gelip müracat ederlerse aynı kadrolarına başlayabilirler. Bu hak daha önce yoktu; istifa etmiş sayılıyorlardı.

ASKERE GİDENLER DE GÖREVLERİNE DÖNEBİLECEK

Askere giden sözleşmelilerin sözleşmesi feshediliyordu. Sanki kendileri isteyerek oraya gitmişler, vatan hizmetine değil de başka bir ülke hizmetine gidiyormuş gibi, "siz askere gittiniz" deyip sözleşmeleri feshediliyor, yeniden işe başlayamıyorlardı. Onlarla ilgili olarak da tıpkı devlet memurlarına paralel bir düzenleme getirildi. Askerlik terhis tarihinden itibaren bir ay içerisinde müracat ederlerse eski kadrolarına devam etme hakları tanındı.

NAKİL HAKLARI OLACAK

Son olarak bunların nakil hakları yoktu. Halk arasında bunlara ?çakılı kadro? deniyordu. Yani hangi ilde, hangi ilçede göreve başlamışlarsa artık oradan bir yere ayrılamazlardı. Şimdi yeni durumda bu biraz gevşetilmiş. Tam devlet memurları gibi olmamış. Çünkü devlet memurlarınının -bazı istisnalar hariç olmak üzere- diledikleri zaman diledikleri yere nakil isteme hakları vardır. Fakat bunlarda ise o yerde 1 yıl çalışmak ve karşı kadroların açık bulunması şartıyla karşılıklı olarak yer değiştirme hakkı -buna becayiş hakkı diyoruz ? tanınmış. Kadroları varsa valilikler emriyle atanmaları yolu açılmış. Ama onun nasıl olacağı net değil. Nasıl olacağı ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde sanırım Başbakanlık bir genelge ya da tamim yayınlar.

Yeni düzenlemeye göre;

Yeniden hizmete alınma:

Ek Madde 1 ? Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır. Ancak yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personelin;

a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,

b) Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,

gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.

Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.

Birinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar.?

Kurum içi yer değişikliği:

Ek Madde 3 ? Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.

Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.

a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.

b) Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir.

c) Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır.

ç) Aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getirilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber