Giresun ve Uludağ Üniversitesi Senatosu'ndan açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Giresun Üniversitesi Senatosu'nun oy çokluğuyla aldığı kararda, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna inancın zarar görmemesi için gözaltına alınan Rektör Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün bir an önce görevinin başına dönmesi isteğine vurgu yapıldı.

Prof. Dr. Öztürk'ün "Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından gelişen olaylar üzerine üniversite senatosu toplandı. Toplantıda alınan kararları Rektör Vekili Prof. Dr. Aygün Attar, gazetecilere duyurdu.

Attar, 2006 yılında kurulan üniversiteye 2 yıl önce atanan Rektör Öztürk'ün, göreve geldiği günden bu yana üniversitenin kuruluş çalışmalarını yürütmek ve geliştirmek üzere gece gündüz çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Göreve başladığı tarihten itibaren geçen kısa süre içerisinde toplam 11 olan fakülte ve yüksek okul sayısını 24'e çıkarmış, 55 olan ön lisans ve lisans programı sayısı 102 olmuş, ayrıca lisansüstü programlar başlamış, 182 olan akademik personel sayısı 268'e, 8 bin 500 olan öğrenci sayısı 12 bine ulaşmış, üniversitenin idari yapılanması tamamlanmış ve kurumsallaşma açısından yaşıt üniversitelerin çok ilerisine taşınmıştır."

Üniversite olarak Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerle işbirliği çalışmalarının başlatıldığını, iki uluslararası sempozyum düzenlendiğini belirten Attar, "Giresun Üniversitesi olarak Sayın Rektör'ümüzün yanında olduğumuzu, ilke ve prensiplerinin savunucusu olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz" dedi.

Prof. Dr. Attar, aldıkları bu karara, senato toplantısına katılan 17 üyeden 15'inin imza attığını sözlerine ekledi.


Uludağ Üniversitesi Senatosu'ndan bildiri

Bursa - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Senatosu tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde üniversite rektörlerimizin gözaltına alınmalarından büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz" denildi.

UÜ Senatosu'nca yayımlanan bildiride, senatonun bugün toplanarak, ülke gündemini ağırlıklı olarak meşgul eden bir yargılama süreciyle ilgili bildiriyi yayınlamayı uygun gördüğü belirtildi.

Bildiride, üniversitelerin Anayasal sınırlar içindeki özerkliğinin, ülkenin sorunları ile ilgili görüşlerini ortaya koymalarının en önemli güvencesini oluşturduğu belirtildi. Bildiride, şu ifadelere yer verdi:

"Senatomuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik ve laik ilkelerinin korunması ve kollanması hususunun tüm bireylere düşen bir görev olduğunu düşünmektedir. Hatta, ortaya çıkan sorunlarla ilgili üniversitelerin, Atatürk ilke ve devrimleri ekseninde taraf olması bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir. Son günlerde üniversite rektörlerimizin gözaltına alınmalarından büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Tüm rektörlerimizin en kısa zamanda görevlerine döneceğini ümit ediyor, yüce Türk yargısının hukuk devleti olmanın gereklerini eksiksiz ve titizlikle yerine getireceğine inanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber