MEB'den Hürriyet gazetesi yazarına 'çok sert' cevap

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Nisan 2009 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI 22/04/2009 Özel

Sayın Mehmet Yakup YILMAZ Hürriyet Gazetesi Köşe yazarı Bugün (22/04/2009) tarihli köşenizde ?Eğitim Her Engeli Aşarmış? başlıklı yazınızı peşin hükümlülük ve ideolojik karın ağrısı ile kaleme aldığınız anlaşılıyor. Bilgi sahibi olmadan yaptığınız yorumlar da hatalarla dolu. Yazınızda ?Bakanlık bir emirname yayınladı ve engelli çocukların bu yıldan itibaren yabancı dille eğitim yapan okulların sınavlarına bile giremeyeceğine karar verdi? şeklinde ortaya attığınız iddia baştan sona gerçek dışıdır.

1. Sözü edilen sınav Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Özel Yabancı Ortaöğretim Okulları Sınav Yürütme Kurulu arasında, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından sınav hizmeti verilmesi amacıyla 15.10.2008 tarihinde imzalanan protokole dayalı olarak gerçekleştirilmektedir. Sınavın şartları, sınava girecek öğrencilerin nitelikleri, hatta sınav merkezleri sınavı yaptıran kurum tarafından belirlenir.

2. Sınav yaptıran kuruluş, Sınav sonrası sınavı kazanan öğrencilerin eğitim görecekleri eğitim kurumlarının fizikî imkanlarının bazı özür gruplarına uygun olmadığı gerekçesi ile engellilerin bu sınavlara alınmayacağını açıklamıştır.

3. Protokolde yer almayan bu duyuru, başvuruların bitimine iki gün kala sınav yürütme kurulu tarafından yayınlanmıştır. Bu duyurunun amacı söz konusu okullarda eğitim görecek olan öğrencilere sunulacak hizmetin sınırlılığı ile ilgili olup bu durumun sınav uygulaması ile hiçbir ilişkisi söz konusu değildir. Nitekim Bakanlığımızın girişimi ile söz konusu okulların oluşturduğu sınav yürütme kurulu gerekli düzeltmeyi yapmış ve bu düzeltme Bakanlığımızın internet sayfasında yayınlanmıştır. Bu durum sebebiyle mağdur duruma düşeceklerin mağduriyetinin önlenmesi için Bakanlığımızca 8 gün ek süre verilerek hatanın telafi edilmesi sağlanmıştır.

4. Bakanlığım döneminde engelli öğrenci ve ?özel? eğitime muhtaç öğrencilerle ilgili yapmış olduğumuz düzenlemeleri ve hizmetleri konuyu yakından takip edenler bilmektedirler. Tarihimizde ilk defa bütün engellilerin ?özel? eğitim kapsamına alınması ve bunlara yönelik yüzlerce yeni eğitim kurumu açılmasından tutunuz, eğitim yapılarının her türden engelli öğrenciler dikkate alınarak tasarlanması, engellilere eğitim sunan okul ve kurumlarının modern araç gereçlerle donatılması, özrü sebebiyle okula gidemeyen öğrencilerimize evlerinde eğitim hizmeti verilmesi bu alanda yapılan hizmetlerden bazılarıdır.

Öte yandan merkezi sistem sınavlarda engelli öğrencilerimize yönelik sunulan hizmetler bu güne kadar bir çok ülkede hayal bile edilmeyecek ölçüde olup, çoğu ülkeler henüz hayal edemez iken Bakanlığımız tarafından sunulur hale gelmiştir. Son günlerde basının ve kamuoyunun ilgi ve takdirini çeken SBS'lerde tercihe bağlı olarak engelli adayın istediği yöntemle (Kabartma baskılı soru kitapçıkları, Sesli sınav, klasik test yöntemleri ile) sınava girecek olması bu konuda yaşanan ilklerdendir. Ayrıca engel türüne göre ilave süre verilmesi, evde veya hastanede sınava alınması, yardımcı personel desteği verilmesi bizim bütün engelli öğrencilerimizin bu dönemde alıştıkları sıradan uygulamalardan bazılarıdır. Yazınızda ?Utanma duygusuna sahip olmak bir erdemdir. Utanma duygunuz varsa yaptığınız hatalardan ders alırsınız. Ama belli ki Allah bu duyguyu eşit olarak dağıtmamış? diyorsunuz. Sanırız bu ifadeler en çok da sizin için geçerlidir.

?Millî Eğitim Bakanlığı bu yanlışlığı düzeltmek için kılını kıpırdatmadı? şeklinde devam eden yazınızı eğer utanma duygunuz hâlâ varsa düzeltmenizi bekliyoruz. Şahsımla ilgili olarak kullandığınız bazı sıfat ve yakıştırmaların da size daha çok yakıştığını belirtmek isterim. ?Kötü söz sahibine aittir? fetvasınca kullandığınız tüm kötü ifadelerinizi size aynen iade ediyorum.

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK Millî Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber