Kimliğini kaybeden 62 TL ceza ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Nisan 2009 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki sene önce çıkarılmasına rağmen yeni uygulamaya geçen Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesindeki mali cezalar vatandaşa yansımaya başladı. Oğlunun kimliği kaybolan Arif Turunç, geçen pazartesi günü yenisini çıkartmak için gittiği nüfus müdürlüğünde bir sürprizle karşılaştı. Kimlik ücreti olarak üç lirasını hazırlayan Turunç, memurun '62 TL ceza ödeyeceksin' sözü üzerine şaşkına döndü.

"Bu ceza nereden çıktı?" diye soran Turunç, memurdan 'Yasa iki yıl önce çıktı, bugün uygulamaya girdi.' cevabını aldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İl müdürlüklerine gönderilen genelgeyle Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde belirlenen ceza uygulamaları başladı. Yasaya göre, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar 646 TL, adres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenler 322 TL para cezası ödeyecek. Ayrıca nüfus cüzdanını kaybeden ya da geçerlilik süresini aşan 60 gün içinde başvuru yapmayanlar 62 TL para cezasına çarptırılacak.

Yasa, nüfus kayıtlarının düzgün tutulması, bütün adres bilgilerinin kaydedileceği bir adres veri tabanının kurulması, ikamet adreslerinin nüfus kütüklerine elektronik ortamda kaydedilmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Buna göre her çocuğun, doğumdan itibaren yurtiçinde 30, yurtdışında ise 60 gün içinde ilgili mercilere kaydının yaptırılması gerekiyor.

İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mehmet Güngör, "Bu cezalar sadece vatandaşa uygulanmıyor. Ölüm veya buna benzer vakalarda kanuni süre içinde bildirimlerini yapmayan görevli kamu kurumlarına da bu cezai uygulamalar yapılmaya başlandı. Herkes görevini zamanında yerine getirmek zorunda." dedi.

MÜKREMİN ALBAYRAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber