Flaş! Bilkent Üniversitesi'nde eski bakana bombalı saldırı girişimi

Haber Giriş : 29 Nisan 2009 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hürriyet - Bilkent Üniversitesi'ne bir intihar saldırısı düzenlendi.

Bilkent Üniversitesi'nde eski Adalet Bakanı Profesör Dr. Hikmet Sami Türk'e yönelik bir saldırı girişiminde bulunuldu. Derse gireceği sırada Bilkent öğrencisi olmayan bir kişinin, Türk'e yaklaştığı görüldü. Bir anda ortalık karıştı, peş peşe patlamalar meydana geldi.


İkinci canlı bomba yakalandı


Türk, patlamanın 1 metre gerisinde meydana geldiği söyledi.

Gelen ilk bilgilere göre, korumaların araya girmesinin ardından paniğe kapılan ve kadın olduğu öğrenilen saldırgan üzerindeki bombayı patlattı.

Bakan saldırıdan yara almadan kurtuldu. Sami Türk olaydan sonra hemen telefonla eşini aradı. ?Canlı bombadan kurtuldum, merak edilecek bir şeyim yok? dedi. Eşi hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada eşinin ders için okula gittiğini belirtti: ?Canlı bomba saldırısıyla karşılaştığını söyledi. Kendisinin eve gelmesini bekliyorum. Çok heyecanlandım. Hikmet bey birçok örgütün hedefi olan birisi? diye konuştu.

Hikmet Sami Türk'e bombalı saldırı girişimi

AA - Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde saldırı girişiminde bulunan bir kişi etkisiz hale getirildi.

Üniversitenin merkez kampüsündeki Hukuk Fakültesi'ndeki olay saat 10.45 sıralarında meydana geldi. "Anayasa Hukuku" dersi için B-113 sınıfına giren Hikmet Sami Türk'ün ardından gelen ve kendisini öğrenci gibi gösteren bir kız üzerindeki "bombalı düzeneği" patlatmak istedi.

Küçük çapta bir patlamanın yaşandığı olayda, Türk'ün korumaları, saldırgana derhal müdahale ederek etkisiz hale getirdi. Fakülte binasındakiler dışarı çıkarıldı ve üniversitenin güvenlik görevlileri ve jandarma ekipleri bölgeye geldi.

Yetkililer, Hikmet Sami Türk ile sınıftakilerin saldırı girişiminden sağ salim atlattığını bildirdiler.

Bu arada, "canlı bomba" olduğu öne sürülen saldırganın üzerinde bulunan iki ayrı fünye sisteminin etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Hikmet Sami Türk: "Bana herhangi bir şey olmadı"

Ankara - Bombalı saldırı girişiminden kurtulan, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk, olayı değerlendirirken, "Derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast girişimi" dedi.

Türk, tam derse girerken arkasından yaklaşan bir kişinin bombanın fünyesini çektiğini ve bir patlama olduğunu söyledi. Olaya önce korumalarının müdahale ettiğini, sonra da olay yerine jandarma ve polis ekiplerinin geldiğini kaydeden Türk, "Sanıyorum kendisi hafif yaralı. Ambulans da burada bekliyor" diye konuştu.

Hikmet Sami Türk, saldırganı görüp görmediği konusunda şunları kaydetti:

"Ben görmedim, arkamdaymış. Ben döndüğüm zaman yüzükoyun yerde yatıyordu. Bir metre arkamdaydı. Ben salona girdim, arkadan bomba patladı. Anladığım kadarıyla derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast.

Vaktiyle buna benzer bir şeyi ben bakanlığım döneminde, Kartal Cezaevi'ni basın mensuplarına gezdireceğim sırasında yaşamıştım. Orada da gazeteci kılığında bir bayan üzerinde yine bomba düzenekleri ve canlı bomba olarak üzerime atlayacaktı. Ama o zaman polis son anda fark etti ve etkisiz hale getirdi. Yani patlatamamıştı. Şimdi ise bir düzenek patladı ama bana herhangi bir şey olmadı. Ben salona girdikten sonra, tam kapı girişinde patlamış oldu. Teknik bakımdan tam bilemiyorum. Polisler inceliyor."

Türk, saldırganın öğrenci olup olmadığı konusunda, "Ne olduğunu bilmiyorum. Bir bayan. Benim öğrencilerime benzemiyor. Arkamı döndüğümde yüzükoyun yatıyordu. Yüzünü görmedim ama şişmanca bir bayan. Öğrencilerim arasında öyle birini hatırlamıyorum" dedi.

Saldırganın yaralı olduğunun söylendiğini bildiren Türk, patlama sırasında çevrede hasar meydana gelmediğini, yaralanan da bulunmadığını kaydetti. Türk, olaydan kısa süre sonra fakülte binasının güvenlik gerekçesiyle fakültenin boşaltıldığını ifade etti.

Türk, saldırının neden yapılmış olabileceği konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biliyorsunuz, bana karşı Hayata Dönüş operasyonundan sonra sürekli bir tehdit var. Daha önce de benzeri girişimler oldu ama sonuçsuz kaldı. Bu, en yakına gelip bir düzenek patlattı. Şimdiye kadarkiler o mesafeye yaklaşmadı, yakalanmışlardı. Ama şu anda bende herhangi bir şey yok. Ben iyiyim."

Vali Önal: Türk'e saldıran bayanın üzerinde 1 kilo patlayıcı vardı

(CİHAN)- Ankara Valisi Kemal Önal, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e saldırı girişiminin derse girdiği sırada düzenlendiğini açıkladı. Önal, saldırganın üzerinden bir kiloya yakın patlayıcı çıktığını söyledi.

Esenboğa Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Çek Cumhuriyeti'ne uğurlayan Önal, Bilkent Üniversitesi'nde Türk'e yönelik saldırı konusunda açıklama yaptı. Saldırı girişiminin Türk'ün derse girdiği sırada arkasından öğrenci kılığında bir bayanın hareket ettiğini ve bu kişinin kendisini fark eden görevli tarafından etkisiz hale getirildiğini söyleyen Vali Önal, bayanın üzerindeki fünyenin çekilmiş olduğunu, ancak patlayıcı düzeneğinin ateşleme olmadığı için harekete geçirilemediğini bildirdi. Bayanın üzerinden 1 kiloya yakın patlayıcı çıktığını söyleyen Vali Önal, etkisiz hale getirilen bayan eylemcinin yaralı olarak Atatürk Hastanesi'ne kaldırıldığını aktardı. Bu arada saldırı düzenleyen bayanın Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi D.A olduğu iddia edildi.

Saldırgan DHKP-C üyesi

İzmir - Eski Bakanlardan Hikmet Sami Türk'e bombalı saldırı girişiminde bulunan D.A'nın, geçen yıl DHKP-C terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandığı ve 8 ay cezaevinde kaldığı öğrenildi.

Ailesi İzmir'de yaşayan ve 1986 doğumlu olan D.A, ilk kez 2005 yılında gözaltına alındı.

Toplam 3 kez gözaltına alınan ve geçen yıl Ankara Emniyet Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda yakalanan D.A, DHKP-C terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı ve 8 ay cezaevinde kaldı.

Hakkında yakalama emri bulunan D.A'nın, yurt dışındaki bir terör kampında eğitim aldığı kaydedildi.

AA - CİHAN - Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber