Dakika, dakika 1 Mayıs... 114 gözaltı var ve 36 polis de yaralı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2009 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
16:22 - Ankara'daki kutlamalarda 15 polis yaralandı

- Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na girişlerdeki arama noktasında polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 15 polisin yaralandığı bildirildi.

Sıhhiye Meydanı'ndaki mitinge girmek üzere arama noktasına geldikleri sırada üzerlerini aratmak istemeyen halk evleri grubu ile polis arasında çıkan arbede sırasında 15 polis yaralandı. Yaralı polisler, ambulanslarla Numune Hastanesi'ne taşındı. Yaralanan polislerden 14'ünün ayakta tedavi edildiği, kafasına taş isabet eden bir polisin ise hayati tehlikesinin bulunduğu kaydedildi.

Olayların ardından göstericiler, polisin arama noktasını yıktılar. Konulan bariyerleri yerlerde sürükleyen göstericiler, yolu ikiye ayıran camların bir bölümünü de kırdılar.

Arama noktasının ortadan kalkması üzerine, mitinge katılanların yaklaşık 3'te birinin üst araması yapılamadı.

6 Gözaltı

Bu arada, mitinge katılmak isteyenlerin Gar'dan yürüyüşe geçtiği sırada Hacettepe Hastanesi istikametinden kendilerine "Kağıt İşçileri Platformu" adı veren bir grup, yanlarında kağıt topladıkları arabalarla birlikte Sıhhiye Meydanı'na doğru yürümek istedi.

Polisin ikazlarına rağmen yürüyüşte ısrar eden işçilerden 6'sı gözaltına alındı. "Polise mukavemet" iddiasıyla gözaltına alındıkları bildirilen 6 kişi, emniyete götürüldü.

15:49 - Güler: "108 gözaltı var ve 21 polis de yaralı"

AA - İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamaları sırasında şu ana kadar 108 kişinin gözaltına alındığını, 21 polisin yaralandığını belirterek, "Sivil vatandaşlarımızdan 20'ye yakın kişinin hastanelere ayakta tedavi edilmek üzere müracaatı olduğunu da biliyoruz" dedi.

Vali Güler, İstanbul Valiliği'nde yaptığı açıklamada, çeşitli yerlerde polise taş, molotofkokteyli, sapanla çelik bilye atarak ve kaldırım taşlarını sökerek saldırılar olduğunu söyledi.

İş yerlerine ve araçlara zarar veren, yasa dışı toplantı için zorlamak suretiyle alanlara gelmek isteyen gruplara, değişik noktalarda polisin zor kullanmak durumunda kaldığını ifade eden Güler, "Zor kullanmanın şartlarını polisimiz sabırla uyguladı. Çok az yerde gaz kullanılması söz konusu oldu ama gerekli olan kuvvetin de kullanılması zorunluluğu tabii ki doğdu" dedi.

Güler, "Şu ana kadar 108 gözaltı var ve maalesef 21 polisimiz de yaralı durumunda. Bunlardan bir tanesi gelen taş nedeniyle kolu kırılan bir polis memurumuz. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sivil vatandaşlarımızdan 20'ye yakın kişinin hastanelere ayakta tedavi edilmek üzere müracaatı olduğunu da biliyoruz. Çok sayıda sapan, molotofkokteyli, sprey, yasa dışı pankartlar gibi ele geçirilen malzemeler de var. Bunların kanuni gereğini yapacağız tabii ki"diye konuştu.

15:32 - Cerrah, Taksim'de görevli personele teşekkür etti

AA - İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Taksim Meydanı'ndaki etkinliklerin ardından burada incelemelerde bulunarak, görevli emniyet personeline teşekkür etti.

Cerrah, Taksim Meydanı'nda sona eren kutlama programının ardından alana geldi. Cumhuriyet Anıtı çevresinde incelemelerde bulunan Cerrah, daha sonra canlı yayın araçlarının arasında yer alan MOBESE aracına geçti.

Burada görevli personelden bilgi alan Cerrah, daha sonra tekrar Taksim Meydanı'na gelerek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeli ile çevre illerden gelen emniyet personeline teşekkür etti.

Cerrah'a, Taksim Meydanı'ndan ayrılırken yanına yaklaşan Kemal Işıktaş adlı bir kişi, 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybeden 34 kişi adına 34 adet kumaştan yapılmış gül armağan etti. Cerrah da, Kemal Işıktaş'a çikolata ikram etti.

15:14 - Kadıköy'deki 1 Mayıs kutlamaları sona erdi

(İHA) - Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamaları olaysız şekilde sona erdi.

Sabah saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan gruplar, Kadıköy meydanına kadar yürüdü. ''Yaşasın Türk-İş, Yaşasın 1 Mayıs'' pankartı ile yürüyen grup, Kadıköy İskele Meydanı'nda ellerinde Türk bayrakları ve müzik eşliğinde kutlama yaptı.

1 Mayıs'ın resmi bayram olarak ilan edilmesinin işçiler sayesinde gerçekleştiğini söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Demokrasimize zarar veren Taksim korkusu, 1 Mayısları gölgeleyen bu takıntı artık aşılsın. 1 Mayıs barış ve kardeşlik günüdür. Bugün burada insanlığı savaşa sürükleyenleri, paranın ve silahların gücüyle kendi çıkarları için çoluk çocuk demeden dünyayı kan gölüne çevirenleri lanetliyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından gruplar çalınan müzik eşliğinde eğlenen gruplar, daha sonra dağıldı. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, kutlamalar olaysız şekilde tamamlandı.

15:07 - Ankara'daki kutlamalarda polis havaya ateş açtı

Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na girişlerdeki arama noktasında polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.

''Her Yer Taksim, Her Yer 1 Mayıs'' sloganlarıyla arama noktasına gelen Halkevleri grubu ile emniyet güçleri arasında arama noktasında gerginlik yaşandı.

Göstericiler, gerginliğin büyümesi üzerine, ellerindeki sopalar ve söktükleri kaldırım taşlarıyla polislere saldırdı. Emniyet güçlerinin gruba müdahale etmesi üzerine yaşanan olaylar sırasında göstericiler, arama noktasındaki polis ekipmanlarını, otobüs duraklarını ve yol kenarındaki cam bariyerleri tahrip etti.

Göstericilere karşı gaz bombası ve cop kullanan emniyet güçlerinin havaya ateş açtıkları da görüldü. Polisin arama noktasından çekilmesinin ardından kortejdeki diğer katılımcılar aranmadan Sıhhiye Meydanı'na girdi.

Arbede sırasında yaralanan bir polis memuru ambulansla hastaneye kaldırıldı.

13:58 - Eylemcilerin ateşe verdiği otomobil kül oldu

Beyoğlu Piyalepaşa Bulvarı'nda polisten kaçan gruplar, Okmeydanı'nda ticari bir minibüse molotof kokteyli atarak ateşe verdi. Araç, itfaiye gelene kadar tamamen kül oldu.

Sol gruplar, Piyalepaşa Bulvarı'nda yol kapattıktan sonra Üst Baruthane Caddesi üzerinde 34 BB 0054 plakalı araca molotof kokteyli attı. Polisi gören gruplar, olay yerinden kaçarken, araç itfaiye ekipleri gelene kadar tamamen yandı. Yangın, çevredeki vatandaşlar ve itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Bu arada, Okmeydanı Fatma Girik Parkı'nın üst tarafındaki sokakta yola barikat kuran göstericiler, barikatı ateşe verdi. Yangın çelik kuvvet panzeri tarafından su sıkılarak söndürüldü. Ara sokaklarda gösterici kovalayan polis, biber gazı sıkarak göstericileri dağıttı.

Bu arada polisin attığı gaz bombası, Zaman Gazetesi Foto Muhabiri Mehmet Yaman'ın koluna isabet etti. Hafif şekilde yaralanan Yaman, gazeteci arkadaşları tarafından alandan uzaklaştırıldı.

13:54 - Taksim'deki 1 Mayıs kutlaması sona erdi

DİSK ve KESK ile birlikte birçok sendikanın organize ettiği Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sona erdi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı kutlamalarda Taksim Meydanı'nda herhangi bir olay yaşanmadı.

Pangaltı'nda Taksim Meydanı'na yürüyen sendikalılar, Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresinde toplandı. Anıta dev pankart ve afiş asan sendikalılar, halaylar çekerek 1 Mayıs'ı kutladı. Tahsis edilen otobüsün üzerinden işçilere seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sınırlı sayıda da olsa Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ekonomik kriz nedeniyle işsizlik oranın artmasından dert yakınan Çelebi, önümüzdeki 1 Mayıs'larda Taksim'de daha geniş katılımlı kutlamaların yapılması dileğinde bulundu.

Bir süre bayram havasında 1 Mayıs'ı kutlayan işçiler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın uyarısıyla kutlamalara son verdi. İşçiler, birçok noktadan Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

Bu arada, kutlama sonrası alanda inceleme yapan Celalettin Cerrah, küçük yaştaki bir göstericiye, "Kutlama bitti, şimdi evine gidiyorsun" diyerek çikolata verdi.

13:10 - Vali Güler: 10 yaralı 15 gözaltı var

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında şu ana kadar 1 polisin başından, 1 vatandaşın da yüzünden aldığı küçük darbelerle yaralandığını öğrendiklerini belirterek, ?10 yaralı 15 gözaltı var? dedi.

Vali Muammer Güler, İstanbul Valiliği'nde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutladığını anımsatarak, günün anlam ve önemine uygun şekilde kutlanması için hazırlıkların yapıldığını belirtti.

Vali Güler, Türk-iş ve Hak-iş'in makul sayıda gruplarla Taksim Meydanı'na çelenk bıraktığını, Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunarak mesajlarını verdiklerini kaydetti.

Güler, şöyle konuştu:

?Tabii bizim günlerden beri bazı yasa dışı grupların, provoke etmek isteyenlerin, işçilerin bu kalabalıklarından da istifade etmek üzere olay çıkarabileceklerini söylemiştik. Nitekim bunların yıllardan beri olduğu gibi tekrar edildiğini yine üzüntüyle görüyoruz. Bazı yerlerde iş yerlerinin tahrip edildiği, araçlara saldırıldığı, polise taş, molotofkokteyli, çelik bilye atan sapanlar ve sopalarla saldırıldığını görüyoruz. Polisimiz, son derece duyarlı, sonuna kadar sabırla sükunetle bekliyor ama tabii ki kanuni gereğini de yapmak görevimiz.

Şu ana kadar 1 polisimizin başından, 1 vatandaşın da yüzünden aldığı küçük darbelerle yaralandığını öğrendik. 10 yaralı 15 gözaltı var. Değişik yerlerde taşkınlık yapanlar ve yasa dışı slogan atanlar polise mukavemet edenler ile ilgili tespitler de sürdürülüyor. Ben her şeye rağmen bu olayın geçtiğimiz yıllara oranla daha sükunetle geçtiğini söyleyebilirim.?

Vali Güler, işçi ve işçi sendikalarının yöneticilerini farklı, bunların arkasına gizlenip de olay çıkarmak isteyenleri farklı gördüklerini ifade etti.

1 MAYIS'IN HASSASİYETİ

?Kutlamalar sırasında terör eylemlerine yönelik bir istihbaratın olup olmadığının? sorulması üzerine Vali Güler, 1 Mayıs'ın hassasiyetine dikkat çekti.

Kötü emel sahiplerinin bu tür toplantıları her zaman provoke edebileceklerini belirten Güler, geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonlarda ele geçirilen eylem hazırlığı planlarının, Türkiye'de şu anda çeşitli yerlerde oluşan bazı saldırıların bu tür toplantıları daha hassas hale getirdiğini, güvenlik önlemlerinin daha detaylı şekilde alınmasını gerekli kıldığını anlattı. Güler, bunun, kamu düzeni açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

İstanbul Valisi Güler, olaylar sırasında meydana gelen hasarın boyutu ile ilgili tespitler yapılacağını bildirdi.

12:49 - 3 bin işçi 32 yıl sonra Taksim'de

Yaklaşık 3 bin kişilik KESK ve DİSK'in korteji Taksim'e giriş yaptı. Gezi Parkı'nın Harbiye ucunda bekleyen DİSK ve KESK'in yanı sıra birçok küçük grubun bulunduğu yaklaşık 3 bin kişilik grup Taksim'e giriş yaptı.

Sloganlar eşliğinde ilerleyen ana korteje güvenlik güçleri de eşlik ediyor. Kontrollü olarak ilerleyen kortej için polis, Harbiye tarafındaki bir kısım bariyeri açtığı gözlemlendi. Buna karşın, ara sokaklara atılan gaz nedeniyle ana kortej etkilenmeye devam ediyor. Kortejdeki birçok kişi ağızlarını ve burunlarını kapatarak yürüyüşünü sürdürüyor. Çeşitli partilere mensup milletvekilleri de grubun ön tarafında yürüdüğü görülürken, katılımın diğer sendikaların gösterilene oranla kalabalık olduğu gözlemlendi. 1977 olaylarından bu yana en fazla kalabalık şu anda 1 Mayıs'ta Taksim'e girişin yapmış oldu.

12:33 - Göstericiler, Mecidiyeköy Meydanı'nda yolu trafiğe kapattı

DİSK, KESK ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik bir grup, Mecidiyeköy'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyince Dereyolu Caddesi trafiğe kapandı.

Mecidiyeköy Meydanı'nda aynı zamanda aralıklarla oturma eylemi de yapan göstericiler nedeniyle caddede araç ve yaya trafiği felç oldu. Yaklaşık 2,5 saat devam eden göstericilere polis müdahale etmedi. Polis, meydanda toplanan göstericileri sık sık uyararak dağılmalarını istedi. Göstericilerin meydandaki bekleyişleri sürerken sendika temsilcileri de yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi. Göstericiler arasında bulunan bazı kişiler polise su şişesi fırlatmaları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Göstericilerin meydandaki beklemesi devam ediyor.

12:30 - Göstericiler Tarlabaşı'nda polise molotof atarak saldırdı

Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamak için meydana çıkmaya çalışan gruba polis, Tarbaşı Bulvarı'nda müdahale etti. Eylemciler, polise motolof atarak karşılık verdi.

Edinilen bilgiye göre; Tarlabaşı Bulvarı'nda toplanan sol örgütler, Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. Grubun önü polis ekipleri tarafından kesildi. Polis gruba tazyikli su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara kaçan eylemciler de polise molotof kokteyli atarak karşılık verdi. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

12:29 - Tarlabaşı'ndan Taksim Meydanı'ı zorlayan gruplara kırmızı suyla müdahale

Tarlabaşı Bulvarı'ndan Taksim Meydanı'na girmek isteyen marjinal gruplara panzerden kırmızı renkli su sıkılarak müdahale edildi. Ara sokaklara kaçan göstericiler polisi taş yağmuruna tuttu. Yaşanan kovalamacalarda yakalanan göstericiler joplardan kurtulamadı.

Tarlabaşı Bulvarı'nda İngiltere Başkonsolosluğu binasının arkasından Taksim Meydanı'na geçmek isteyen yüzleri maskeli göstericilere, polis gaz bombası atarak müdahale etti. Grubun taşla karşılık vermesi üzerine çevik kuvvet panzeri üzerlerine doğru hareket etti. Panzerden sıkılan kırmızı tazyikli su ile grup dağıtıldı. Ara sokaklarda göstericileri kovalayan polis panzeri taş yağmuruna tutuldu. Takviye çevik kuvvet ekiplerinin gelmesinin ardından ara sokaklarda uzun süre kovalamacalar yaşandı. Çevredeki binaların bodrum katlarına sığınan göstericiler polisten kaçamadı. Saklandıkları yerlerden teker teker çıkarılan göstericler yerlere yatırılarak uzun süre joplandı. Polis daha sonra bunları gözaltına aldı. Çevik kuvvet ekipleri görüntü almak isteyen basın mensuplarını da tehdit ederek engellemeye çalıştı.

12:20 - Taksim'de güvenlik güçleriyle göstericilar arasındaki arbedede bir polis yaralandı

Taksim'de polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Bir gösterici gözaltına alındığı olaylarda bir polis de yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Taksim İlkyardım Hastanesi'nın yanında polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Gözlüğü kırılan bir gösterici, gözlüğünü kıranlara küfür ederek tapki gösterdiği görüldü. Olaylarda bir polis memuru da yaralandı. Yaralı polis Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

12:15 - Taksim'e çıkmak isteyen gruba polis müdahale etti

Taksim Meydanı'na 1 Mayıs'ı kutlamak için giden sendikalıların arasına katılmak için harekete geçen sol gruplara izin verilmedi. Polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

DİSK ve KESK üyelerinin yürüyüş yaptığı korteje girmeye çalışan bir gruba polis tazyikli su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericilerle polis arasında kovalamaca yaşandı. Eylemciler polise taş atarak karşılık verdi.

Bu arada, biber gazından etkilenen bir bayana sağlık görevlileri müdahale etti.

11:29 - Cerrah, önlemleri yerinde inceledi

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin Şişli'deki güvenlik önlemlerini sabah saatlerinden itibaren yerinde inceledi. Kırmızı beyaz kravatı dikkat çeken Cerrah, yoldan geçen bir çocuğa çikolata vererek sevdi.

Celalettin Cerrah, Şişli'de güvenlik önlemlerine ilişkin incelemelerde bulundu. Küçük çocuğu ile yoldan geçen bir vatandaşla sohbet eden Cerrah, çocuğun ateşi olduğu için hastaneye gittiğini öğrendiğinde kucağına alarak küçük kızı sevdi. Çocuğa çikolata ve bebek hediye eden Cerrah, anneye başka çocuğu olup olmadığını, eşinin ne iş yaptığını sordu. Türk bayrağının renklerini taşıyan kravatı dikkat çeken Emniyet Müdürü, basın mensuplarının sorularını cevapsız bıraktı.

11:15 - Cihangir'de 9 gösterici gözaltına alındı

Cihangir'in ara sokaklarında polise taş atan göstericilerden 9'u gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 18 yaşın altında olduğu öğrenildi.

Kabataş'tan gelerek Cihangir üzerinden Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara polis müdahale etti. Yanlarında getirdikleri ve kaldırımdan söktükleri taşları atan göstericilere polis biber gazı ile müdahale etti. Kaçışan grubu kovalayan polis 9 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların 18 yaşın altında oldukları öğrenildi. Gözaltına alınanlar Beyoğlu Çocuk Büro Amirliği'ne götürüldü.

11:05 - Sendikalılar, İstanbul'un birçok yerinden 1 Mayıs kutlamasına gitti

İstanbul'da iki noktada yapılan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak isteyen vatandaşlar, erken saatlerde yola çıktı. İşçilerin bir kısmı ortak hareket ederek özel otobüslerle toplanma alanlarına giderken, bazıları da toplu taşıma araçlarını kullandı.

Bahçelievler'den Kadıköy'deki 1 Mayıs kutlamalarına giden ÖDP'li ve EMEP'li bir grup ortak basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 50 kişilik grup pankart ve döviz açarak slogan attı. Polisin müdahale etmediği grup adına yapılan basın açıklamasında, işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi istendi.

Grup basın açıklamasının ardından özel otobüslerle Kadıköy'e hareket etti. Bu arada değişik noktalardan kutlama alanlarına giden vatandaşlar daha çok toplu taşıma araçlarını kullandı. Bazı bölgelerde ise üye oldukları sendika ve dernekler tarafından organize edilen işçiler otobüslerle toplanma alanlarına taşındı.

11:02 - Türk-İş'in 1 Mayıs kutlaması Kadıky'de başladı

Türk-İş'in düzenlediği 1 Mayıs kutlaması Kadıköy Meydanı'nda başladı. Sendika üyeleri, sabah saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı.

Edinilen bilgiye göre; 1 Mayıs'ı Kadıköy Meydanı'nda kutlayacağını açıklayan Türk-İş üyeleri, sabah saatlerinden itibaren alana gelmeye başladı. Arama noktalarından geçen sendikalılar, bayrak ve flama taşıyarak alanda bekleyeme başladı. Bu arada polis, miting alanında yoğun güvenlik önlemi aldı.

10:58 - Eylemciler polise molotofla saldırdı

Şişli'yi savaş alanına çeviren marjinal sol gruplar, polise molotof kokteyli ile saldırdı. Bir markete de molotof atan eylemciler, çevrede bulunan bütün bankaların camını kırdı. Bir gösterici yaralandı.

Edinilen bilgiye göre; DİSK ve KESK gruplarına katılmak için Pangaltı Meydanı'na inmeye çalışan sol gruplar, polise molotof kokteyli atarak saldırdı. Bir markete de molotof atan eylemciler, hızlarını alamayarak çevredeki tüm bankaların camını kırdı. Polisin attığı biber gazından etkilenen bazı kadınlar, sokakta yürümekte güçlük çekti. Polis de, gaz bulutunun arasından bazı yaşlıları kurtardı. Bu arada yaralanan bir gösterici, telefonla arkadaşlarını yanına çağırdı.

Bölgedeki gerginlik devam ediyor

10:45 - DİSK ve KESK Taksim Meydanı'na yürüyor

Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak için Pangaltı'nda toplanan DİSK ve KESK'e bağlı sendika üyeleri, Pangaltı'ndan Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçti.

Edinilen bilgiye göre; Pangaltı Meydanı'nda toplanan DİSK ve KESK üyeleri, genel başkanlar Süleyman Çelebi ve Sami Evren'in öncülüğünde Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Yürüyüş sırasında polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Bu arada bazı sol gruplar sendikaların arasına girmeye çalışıyor. Polis de grubu müdahale ederek dağıtmaya çalıştı.

10:20 - Türk-İş, Taksim Cumhuriyet anıtına çiçek bıraktı

Türk-İş'e bağlı yaklaşık 500 kişilik grup Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na "1 Mayıs" yazılı çelenk bıraktı. Görevli polislerin üzerinde, "1 Mayıs İşçi, emek ve dayanışma gününüz kutlu olsun" yazılı karanfillerle karşıladığı grup adına konuşan Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, "1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de şehit olan arkadaşlarımızı anmak ve haklarımızı savunmak için Taksim'deyiz" dedi.

1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Taksime ilk gelen sendika Türk-İş'e bağlı, yaklaşık 500 civarında topluluk oldu. Gümüşsuyu Caddesinden kortej eşliğinde Taksim meydanına yürüyen grup, yoğun güvenlik önlemleri altından Taksim'de önce 1 Mayıs 1977 yılındaki olaylarda hayatını kaybedenler için yapılan '1 Mayıs Anıtı' önünde toplanarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

09:50 - Taksim Meydanı'na doğru yürüyen marjinal gruplara polis müdahalesi

Şişli'den Taksim Meydanı'na doğru yürümek isteyen marjinal gruplar polis engeliyle karşılaştı. Geçemeyeceğini anlayan gruplar polise taşla saldırdı. Polis grubu tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttı.

Şişli Camii yakınlarında toplanarak yürüyüşe geçen aralarında Alınteri, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Halkevleri, SDP gibi gruplar polis müdahalesi ile karşılaştı. Kendilerine taş atan gruba polis TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ile müdahale etti. Polis dağılmamakta direnen gruba biber gazı bombası attı. Müdahale sonrası gruplar ara sokaklara doğru kaçmaya başladı. Bazı göstericiler bir belediye otobüse sığındı. Bazı göstericiler ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Atılan taşlar nedeniyle bazı polisler hafif şekilde yaralandı. "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atarak kaçan grup ile polis arasındaki gerginlik devam ediyor.

09:34 - Şişli'de polisin müdahalesi devam ediyor

1 Mayıs kutlaması için Pangaltı'na girmeye çalışan ve aralarında ESP'li grubun da bulunduğu yaklaşık 200 kişilik gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti.

Edinilen bilgiye göre, Ergenekon Caddesi'nde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Pangaltı meydanına girmeye çalıştı. Önlem alan polis, grubun alana girmesine izin vermedi. Grubun ısrarı üzerine polis, eylemcileri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler, polise taş atarak karşılık verdi. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

09:32 - Türk-İş Taksim Meydanı'nda

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(Türk-İş) üyeleri Taksim Meydanı'na ulaştı. Önlerinde beyaz ve kırmızı karanfillerle "1 Mayıs.Türk-İş" yazılı bir çelenk taşıyan grup slogan atarak Kazancı Yokuşu'na geldi.

1 Mayıs 1977'deki olaylarda özellikle Kazancı Yokuşu'nda hayatını kaybedenleri anmak için gelen Türk-İş heyeti buraya çelenk bıraktı. Kazancı Yokuşu girişindeki heykelin önüne gelen grup 1 Mayıs ile ilgili sloganlar attı. Türk-İş İstanbul Başkanı Faruk Büyükkucak burada kısa bir konuşma yaparak 1 Mayıs 1977'de ölenleri saygıyla andıklarını dile getirdi. Bu sırada gruptakiler, "Katiller bulunsun, hesap sorulsun. Katiller halka hesap verecek." şeklinde slogan attı. Ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu bir basın açıklaması yaptı. Kumlu, "Bugün dünya emekçilerinin meydanlarda kolkola gezdiği özgürlük, barış günü. Bugün nedeniyle Taksim'deyiz. Buraya karanfiller bıraktık. 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularla anıyoruz." dedi.

06:12 - Taksim civarında güvenlik önlemleri sıklaştırıldı

1 Mayıs nedeniyle Taksim civarında geniş güvenlik önlemleri alındı. Çok sayıda çevik kuvvet polisi Taksim ve civarında konuşlandırıldı. Taksim meydanı saat 04.00'ten itibaren araç ve yaya girişine kapatıldı. Meydan çevresi demir bariyerlerle çevrildi. Askeri birlikler gezi parkında konuşlandırıldı. Meydanda çok sayıda polis görev yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber