Erdoğan: Kayıt dışıyı ihbar edin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2009 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iş adamlarına seslenerek, "Bir şeyi rica ediyorum; ne olur bu ülkede yanınızda haksız rekabete vesile olan, haksız rekabeti teşvik eden, kayıt dışı emek varsa bunları da ilgili mercilere sizler de ihbar etmelisiniz" dedi.

TOBB'un genel kurulunda konuşan Erdoğan, dünyanın küresel bir krizden geçtiğini anımsatarak, alınan önlemlerle birlikte son dönemde dünya genelinde ekonomik aktivitenin daralma hızının yavaşladığına yönelik işaretlerin görüldüğünü, ancak kalıcı bir iyileşmenin başladığını söylemenin şu anda zor olduğunu belirtti.

Krizin sinyallerinin alınmaya başlandığı ilk günlerden itibaren Hükümet ve Merkez Bankası olarak gerekli tedbirleri aldıklarını, almaya da devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, "krizin Türkiye üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını, en az zarar görecek ülkenin Türkiye olacağını" daha önce söylediğini anımsattı ve ekonomik rakamların da bu tespitini doğruladığını savundu.

Erdoğan, Türkiye'nin küresel krizde farklı bir yerde olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Nereden, nasıl ve ne amaçla baktığınız son derece önemli. Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun toplantı özeti yayımlandı. Bazı gazeteler manşetten, iç sayfadan bütün özetten bir cümleyi cımbızla çekerek öne çıkardı. 2009 yılının ilk çeyreğinde büyüme hızındaki daralmanın çift haneli olacağı ifade ediliyor, ikinci çeyreğinde toparlanmanın olacağı söyleniyor. Aynı raporda, 'Nisan-Mayıs'tan itibaren özel tüketim harcamaları artacak, bu olumludur' diyor ama bunlar haberde görülmüyor. Bunun anlamı nedir? Bu bakış açısının, felaket tellallığının altında yatan dinamik, his duygu nedir? İnatla psikolojik noktada karamsarlık pompalamanın altındaki hedef nedir?

Bu sizleri de bütün piyasaları da etkiliyor. Vatandaşı, sizin üretim kabiliyetinizi olumsuz etkiliyor. Bankacılık sistemimiz global krizin en şiddetli günlerinin yaşandığı aylarda en küçük sarsıntı yaşamadı. 2001 krizinin bedeli 40 milyar dolar oldu. Krizin sinyalleri alınır alınmaz bankaların likiditeleri yükseltildi. Bankacılık sistemine şüpheli, zararlı ürünlerin girmesine izin verilmedi. ABD'de ve Avrupa'da dev bankalar, sigorta şirketleri ne hale geldi gördünüz. Hamdolsun Türkiye bunları yaşamadı."

Küresel krizin başlamasından bu güne kadar İMKB endeksinin yüzde 17 oranında düştüğünü ifade eden Erdoğan aynı dönemde, Rusya'da yüzde 39.5, ABD'de yüzde 28.8, Brezilya'da ise yüzde 10.9 oranında düşüş olduğunu, aynı dönemde Türk lirasının yüzde 28.9 oranında değer kaybederken, Polonya'da yüzde 42.2, Rusya'da yüzde 30 oranında para birimlerinde değer kaybı yaşandığını belirtti.

Erdoğan, iş adamlarının Türk ekonomisinin baş aktörü olduğunu belirterek, "Biz biliyoruz ki fabrikaların nabzını tutmazsak, çarşının, pazarın kalp atışlarını dinlemezsek, sanayicinin, iş adamının, esnafın söylediklerine kulak vermezsek bir arpa boyu bile yol alamayız. Bu yüzden hep yanınızda olduk ve olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber