SPK'da ?üstat' sözünü yasakladım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, borsadaki en büyük sıkıntının güven kaybı olduğunu belirterek, ?Hatta Borsa oynamak tabiri meşhur olmuş? dedi

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılan Akgiray alkış alan konuşmasında şunları söyledi: ?Sizlerden bir ricam olacak, şu andaki en büyük sıkıntı borsaya olan güven kaybı. Hatta borsa oynamak tabiri meşhur olmuş. Ben SPK'da ?üstat' kelimesini yasakladım. Çünkü, üstat piyasanın kendisidir. Siz de ?borsada oynamak' cümlesini sözlükten çıkarma yolunda adım atarsanız çok memnun olurum.

?Heyecan kaybedilmiş'

Borsada kötü paraya yer bırakmayalım. Bizim gözümüz kulağımız siz olun, bize yol gösteren siz olun. SPK'ya destek olun, SPK'dan korkmayın, SPK kimseyi korkutmayacak. Zaten böyle bir görevi de yok. Söz veriyorum size.?

Bazı sektör temsilcilerinin ?bu işe nereden girdik ya bir yolunu bulup çıksak' diye umutsuzluğa kapıldıklarını duyduğunu söyleyen Akgiray şöyle devam etti:

?Umuyorum ki, önümüzdeki dönemde kalanlar iyi ki kaldık çıkanlar için de tüh be acele ettik diye üzülecekler. Dolayısıyla, hisse senedi piyasasına bakarsak ilk 5-10 yıldaki büyümeyi heyecanı kaybetmişiz galiba onu görüyorum. Dünya biraz dibe doğru vurduktan sonra o rüzgâr tekrar esecek gibi görünüyor esmeye de mecbur. Dolayısıyla, biz sermaye tabanımızı kuvvetlendirmek, büyütmek, çeşitlendirmek için her şeyi yapmak zorundayız.

Sektörün kârlılığını artırmak, rekabete açık hale getirmek, vergi yanlışlıklarını düzeltmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Asıl problem, yatırımcının piyasaya gelmemesi. Bunu yapmak da düzenlemeyle, kuralla, konferansla olmaz, hepimizin işi. Dolayısıyla hem ülke içinde hem ilk etapta bölgesel platformda pazarı büyütmek için her şeyi yapacağız.?

Oynayanlar oyun dışı kalacak

Üstat'larla ?borsada oynayanları' işin dışında bırakmak lazım diyen Akgiray, ?Şirketlerimizi, finansman kaynağı olarak sırf bankalara bırakmayalım. Çünkü üretilen 1 lira sermaye 10 lira krediden daha verimli olur. Türkiye kalkınacaksa bu hızla bu anlayışla emrinizdeyiz? dedi.

Nevzat Öztangut ikinci kez başkan

Garanti Yatırım İcra Kurulu Üyesi Nevzat Öztangut, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) 9. Olağan Genel Kurulu'nda ikinci kez başkanlığa getirildi.

Kurulda yaptığı konuşmada, birlik olarak bir eğitim merkezi kurarak sektörel eğitim ihtiyacının karşılanmasına talip olduklarını söyleyen Öztangut, ?Sektör mensuplarının tabi olduğu sınavları da biz yapmak istiyoruz. Lisans belgesini zaten birlik veriyor. 2008 sonu itibariyle 29 bin sektör çalışanının sicilini tutar durumdayız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber