50 bin korucuya ıslah yolu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin katliamındaki zanlıların korucu olması sistemin masaya yatırılmasına yol açtı. Başbakan Yardımcısı Çiçek, 'Koruculuk kaldırabilir veya ıslah edilebilir' dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ise geçici koruculuğun kalıcı hale geldiğini savundu

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Mardin'de yaşanan ve 44 kişinin yaşamını yitirdiği vahşet, koruculuk sistemini tartışmaya açtı. Zanlıların bir bölümünün korucu olması ve katliamda kullanılan silahların devletin envanterinde yer alması, AKP Hükümeti'ni harekete geçirdi.

Hükümet kanadından açıklamalar dün de sürdü. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'Koruculuk için geçici denirken, neredeyse kalıcıya dönüştü. Bunların süreç içerisinde tasfiye edilmesi düşünülmüştür' dedi.

Arınç, 'Devlet içerisinde görev yaparken daha sonra kişisel amaçlarla başka eylemlerin içine katılan bir takım kuruluşlardan bahsedildiği gibi, köy korucularının da ellerindeki silah gücünü başka amaçla kullanmaya başladıklarının veya böyle olayların içerisinde olduklarının söylenebileceğini' belirtti.

Arınç, korucuların emekli olmaları halinde yerlerine yenileri alınmayarak zaman içerisinde tasfiye edilmeleri konusunda devletin bir düşüncesinin bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Cemil Çiçek ise koruculuk sisteminin tamamen kaldırılabileceğini veya gözden geçirilerek ıslah edilebileceğini söyledi. Çiçek 'Tepkisel karar vermemek gerekiyor. Bütün köy korucuları zan altında bırakılmamalı. 50 bin korucu bölgede görev yapıyor.'

VEKİLLER BÖLÜNDÜ

Koruculuk sistemi konusunda görüşlerine başvurulacak AKP bölge milletvekilleri iki farklı görüşe sahip.

Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan şöyle dedi: 'Koruculuk sistemi tamamen kaldırılmalı. Şu anki güvenlik konseptimizin çerçevesini aşan miktarda korucu var. 60 bin kadroya karşı fiili olarak görev yapan 50 bin korucu var. Bunlar cahil kitle. Sınırsız yetki içeren gücü verdiğinizde, bunun yasalar içinde ve ölçülü olarak kullanılacağından emin olamazsınız. Zaten kuruluşundan bu yana 12 bin adil olaya karıştıkları ortada! Mardin son örneği oldu.'

Şanlıurfa Milletvekili Sabahattin Cevheri de Koruculuk sistemi kaldırılmalı. Eğitimsiz kişilere silah verilmesini doğru bulmuyorum. Şeyhanlı aşiretindenim. Bizde koruculuk yok, Allah'a şükür yok' dedi.

Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi 'Korucuların içinde iyiler de var kötüler de. Bence kaldırılması yanlış olur, ancak rehabilite edilebilir' görüşünü savundu.

Van Milletvekili İkram Dinçer 'Koruculuk, 80'li yıllardan beri uygulanan bir sistem. Ben kaldırılması yerine sistemin rehabilite edilmesinin gerekliliğine inanan biriyim' dedi.

İLERİ OTOKONTROL DÜZENİ SAĞLANABİLİR

Eskİ OHAL Valisi Ünal Erkan, bölgenin coğrafi ve iklim koşulları nedeniniyle güvenliği sağlamak için koruculuk sistemine gereklilik olduğunu, ancak korucuların eğitimi, özlük hakları, görev ve yetki sahası, nöbet düzeni gibi konuların yeniden düzenlenebileceğini ve daha ileri bir otokontrol düzeninin sağlanabileceğini söyledi. CHP Milletvekili Durdu Özbolat ise, terörle mücadele kapsamında oluşturulan koruculuk sisteminin, yarardan çok zarar getirdiğini savundu. Korucuların karıştığı adli olayların sayısının 12 bini bulduğunu belirten Özbolat, sistemi kaldırmanın sanıldığı kadar kolay olmayacağını belirtti. Özbolat, 'Korucular sahip oldukları sistemin devamı için yeni olaylara karışmayacaklarının garantisini kimse veremez' dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber