Danıştay, MEB'in şef atamalarındaki 'bulunduğu görevde iki yıl' şartını durdurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay İkinci Dairesi şef kadrosuna atanabilmek için aranan ?bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak?, şartının yürürlüğünü durdurdu.

AÇILAN DAVALAR VE TALEPLER

Danıştay'ın kararında atıfta bulunulan dava ise E. 2009/13 sayılı ile Eğitim Sen tarafından açılmıştır. Eğitim Sen'in iptalini istediği hususlar şu şekildedir:

"1. Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Şef Kadroları İçin Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu 2008'in Başvuru Esasları başlığı altında ki Şef kadrolarına atanacaklarda aranacak özel şartlar alt başlığının ?c.Bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak,? biçimindeki bendinin;

2 . Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün yayımladığı ?Taşra Teşkilatı Görevde Yükselme Duyurusu? konulu 16.12.2008 gün ve 111957 sayılı Genelgenin Şef kadrolarına atanacaklarda aranacak özel şartlar başlığı altındaki ? c) Bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak? maddesinin ve

3 . bu düzenlemelerin dayanağı olan 12 Aralık 2008 gün ve 27078 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in, ?Bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak? biçimindeki 7/c-3 . maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemidir."

BULUNDUĞU GÖREV SORUNU

Dava konusu husus yönetmelikte yer alan "bulunduğu görev" ibaresidir. Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan genel çerçeve yönetmelikte "Bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartı aranır.? denilmekle, atamanın yapılacağı kurumda iki yıl çalışmış olma şartı yeterli görülmekte, ayrıca alt kademelerdeki görevlerde belirli bir süre çalışmış olma koşulu öngörülmemiştir.

Ancak MEB'in Aralık 2008'de yapmış olduğu düzenlemede ?Bulunduğu görevde en az iki yıl çalışmış olmak ? kuralı getirilmiştir.

Ayrıca Aralık 2008'de yapılan düzenleme 31.07.2007 tarihinde VHKİ kadrosuna atanan 4 bine yakın kişinin sınava başvurusunu da engellemiştir. Zira düzenlemeye göre bu kişiler ancak 31.07.2009 tarihinde başvuru yapabilecektir.

DEĞERLENDİRME

Mahkeme kararının gerekçeli kararı elimizde bulunmamakla birlikte yukarıdaki bağlamda bir karar verildiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Açılan davalarda önemli olan ne istendiğidir. Bu mahkeme kararına göre nasıl bir süreç takip edileceği, mahkeme kararının gerekçelerine ve MEB'in nasıl bir işlem takip edeceğine bağlıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber