Yetiştirme Yurdu'ndaki yangında ihmal iddiaları

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 12:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ADAPAZARI'ndaki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı 12-18 yaşındaki kızların barındığı Murat Soğancıoğlu Kız Yurdu'nda 2 öğrencinin ölümü, 5 öğrencinin zehirlenmesiyle sonuçlanan, çatı katındaki yatakhanede çıkan yangına, sigara izmarinin neden olduğu olasılığı üzerinde duruluyor. Yurttaki çatı kattaki yangın merdiveni girişinin kilitli olduğu ileri sürüldü.


Kız yetiştirme yurdunda yangın: 2 ölü


Yangını gece öğrenen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bugün saat 06.30'da kente gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Kavaf ölenlerden Fatma Karaoğlu'nun ailesine başsağlığı dilerken, yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemelerin sürdüğünü, ayrıca burada kalan çocukların yeni yuvaya nakledildiğini söyledi.

Olayı duyuncu bugün saat 06.30'da Adapazarı'na gelen Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Kavaf, yangın çıkan yurtta incelemede bulundu. Kavaf burada yetkililerden bilgi aldıktan sonra yurtta kalan çocukların nakledildiği Dostluk Çocukevi'ne gitti. Bakan Kavaf, yangını duyar duymaz Denizli'den yola çıktığını belirterek şunları söyledi:

?Savcılık soruşturması sürüyor. Henüz netice alınmadı. Soruşturmanın tamamlanması için binaya girip inceleme yapılması gerekiyor. Yanmış bina çok kötü görünüyor. Dışarıdan bakarak yangının neden çıktığı konusunda yorum yapmak doğru olmaz. Ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Bir aileye ulaşıldı. Birinin ailesi Kırklareli'de oturuyor. Sakarya'da oturana ulaşıldı. Anne babaları ayrı. Savcılık otopsi raporu sonrasında ailelerin görüşü alındıktan sonra defin yapılacak. Aileler isterse SHÇEK olarak yardım yaparız. Çocukları 60 kişilik yeni yuvaya alacağız.?

Kavaf, çocuklara psikolojik destek verilmesi konusunda psikologların görevlendirildiğini de söyledi. Bakan Kavaf daha sonra yangında ölen 17 yaşındaki Fatma Karaoğlu'nun Erenler İlçesi'nde oturan annesi Havva Karaoğlu'nun evine giderek ziyarette bulundu.

CESETLER İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

İtfaiye ekiplerinin 3 saatte söndürdüğü yangında, çatı katındaki yatakhane bölümünde önce 15 yaşındaki Mine Gün'ün, daha sonra 17 yaşındaki Fatma Karaoğlu'nun yanmış cesetlerine ulaşıldı. Cesetler Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

İHMAL İDDİALARI

Saat 22.35'te çıkan yangın ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine 4 dakika gibi kısa sürede geldiği belirtilirken, yangının buradaki yatakhanede başladığı, ayrıca burada boya ve strafor gibi birçok yanıcı maddenin tutulduğu anlaşıldı. Yetkililer bu maddelerin müdahaleyi zorlaştırdığına dikkat çekti. İlk tesbitlere göre yangın elektrik kontağından çıkmadı. İtfaiye yetkilileri elektrik kontağından çıkma olasılığının çok zayıf olduğu belirtildi.

Zemin kat hariç 3 katlı olan ve çatı katında da yatakhane bulunan yurdun yangın merdiveni girişinin de kilitli olduğu öne sürüldü. Gün içerisinde yurda giden gazeteciler de yangın merdiveni girişinin kilitli olduğunu görüntüledi. Binanın arka cephesinde bulunan yangın merdiveni kapısının zeminden de kilitli olduğu görüldü.

10 ÖĞRENCİ İZİNLİYDİ

Pazar gecesi 10 öğrencinin izinli olarak yakınlarının yanında bulunduğu, 36 öğrencinin 3'üncü kat ve çatı katındaki yatakhanelerde kaldığı anlaşıldı. 10 öğrencilerin ise ailelerinin Adapazarı çevresinde oturdukları, hafta sonu ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tatili nedeniyle ailelerinin izin alıp götürdükleri belirtildi.

Yangından yaralı olarak kurtarılan ve Sakarya Egitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 5 çocuğun tedavileri sürüyor. Yangınla ilgili olarak adli soruşturma devam ederken, SHÇEK Genel Müdürlüğü'nden de 2 müfettişin gün içerisinde Adapazarı'na gelerek inceleme yapacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber