Balık, orta yaşlı erkekleri daha zeki yapıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mayıs 2009 14:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Güneş ışığı tarafından sentezlenen ve yağlı balık gibi bazı gıdalarda bulunan D vitamini seviyesinin artması, orta yaş grubundaki erkeklerin zihinsel fonksiyonlarını geliştiriyor.

Manchester Üniversitesi'nde görevli bilimadamları tarafından yapılan araştırmada 40-79 yaşları arasındaki 3 binden fazla erkeğin zihinsel performansını 8 test merkezinde karşılaştırıldı.

Nöroloji, Nöroşirurji ve Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar yüksek D vitamini seviyesine sahip olan erkeklerin sürekli olarak basit ve nöropsikolojik testte (bireylerin dikkatini ve bilgi işleme hızını ölçüyor) daha iyi performans gösterdiler.

Araştırmayı yapan doktorlar, "Önceki çalışmalar, yetişkinlerde D vitaminiyle zihinsel performans arasındaki ilişkiyi saptamada tutarsız bulgular ortaya çıkardı. Fakat biz daha yavaş bilgi işleme hızı ve D vitaminin daha düşük seviyesi arasında önemli, bağımsız bir bağ gözlemledik. Şaşırtıcı bir şekilde, bu ilişki 60 yaş üzeri erkeklerde daha önemli" şeklinde açıklama yaptılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber