KESK üyeleri gözaltıları protesto etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KESK üyeleri gözaltıları protesto etti

İzmir İl Jandarma Komutanlığı tarafından terör örgütü PKK'ya yönelik beş ilde eşzamanlı düzenlenen operasyon kapsamında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 ve 2 Nolu şubelerinde saat 10.00 sıralarında başlayan arama çalışmaları tamamlandı.


PKK operasyonunda memur yapılanması hedef alındı

5 İlde eş zamanlı PKK operasyonu... KESK Genel Sekreteri gözaltında

KESK ve Eğitim-Sen'de arama...


Konak ve Karşıyaka ilçelerinde bulunan Eğitim Sen şubelerinde aramalar devam ederken KESK üyesi bir grup, basın açıklaması yaparak operasyona tepki gösterdi.

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Rıza Özer de aranan sendika binasının kapısında yaptığı kısa açıklamada, gözaltıları, "Bu, siyasi iktidarın muhalif güçlere bir gözdağıdır." şeklinde değerlendirdi.

Tepki göstermek için aramanın yapıldığı Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi'ne yaklaşık 20 metre mesafede bulunan Konak eski Sümerbank önünde toplanan KESK üyeleri, sloganlar eşliğinde operasyonun bir an önce bitirilmesini istedi.

Grup adına açıklama yapan SES Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Ergün Demir, "Bir süredir konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızda yaşadığımız polis baskısı, genel merkez yöneticilerimize kadar ulaştı. Bugün sabah saatlerinde KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi sekreterimiz Songül Morsümbül, Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin İsbert, KESK eski Genel Sekreteri Elif Akgün ve çok sayıda arkadaşımız, jandarma tarafından gözaltına alındı." dedi.

Konfederasyonlarına yönelik polis baskısının tırmandırıldığını iddia eden Demir, "KESK'i yıldırmayı, emek ve demokrasi mücadelesinde yıpratmayı hedefleyen bu faşizan tutum, amacına ulaşamayacaktır." şeklinde konuştu.

Gözaltına alınan kişilerin toplum içinde tanınan, saygın, adresleri belli sendikacı ve kamu emekçileri olduğunu kaydeden Demir, baskınlar ve gözaltıların hiçbir makul açıklaması olmadığını öne sürdü.

Yaklaşık 250 bin üyeleri bulunduğunu hatırlatan Ergün Demir, "Bir demokratik kitle örgütü aranırken tek bir savcının bulunmaması kabul edilemez. Konfederasyonumuzun kadın çalışmalarına ilişkin belgelerine, örgüt içi yazışmalarına, Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla yaptığı yazışmalara, konfederasyonla yapılan ve çoğu kadın haklarıyla, kreşle ve doğum izniyle ilgili yazışmalara dahi el konulmuştur. Arayanlar, ne aradığını bile bilmemektedir." ifadelerini kullandı.

İzmir'de sabah saatlerinde, KESK'e bağlı sendikaların üye veya yöneticisi olan 19 kişinin gözaltına alındığı bilgisini de veren Demir, aramaların Konak'taki Eğitim Sen 1 ve Karşıyaka'daki Eğitim Sen 2 Nolu şubelerinde yapıldığını bildirdi.

Gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden Demir, Başbakan ve İçişleri Bakanı başta olmak üzere yetkililere seslenerek, "KESK'e yönelik bir adım atarken 40 kere düşünmelisiniz. KESK, bu tür baskılarla ve yıldırma operasyonlarıyla mücadele çizgisinden geri duracak bir konfederasyon değildir." dedi.

Ardından grup, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı eşliğinde arama yapılan sendika binasının önüne kadar yürüdü.

Gruptakiler, burada da bir müddet slogan attıktan sonra olaysız dağıldı.


Aramaları protesto eden KESK üyeleri oturma eylemi yaptı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi bir grup, KESK Genel Merkezi'nin sabah saatlerinde jandarma ve emniyet ekiplerince aranmasını tepki göstererek oturma eylemi yaptı.

Kızılay Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan KESK üyesi yaklaşık 150 kişi, jandarma ve polis ekipleri tarafından KESK Genel Merkezi'ne yönelik olarak yapılan aramalara tepki gösterdi.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin destek verdiği eylemde tonu ile ilgili bir açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, genel merkeze yapılan aramalarda KESK'in terör örgütü operasyonu ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını belirterek bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Kendilerinin emek ve demokrasi mücadelesi yürüten bir sivil toplum kuruluşu olduklarını ifade eden Şimşek, kendilerine yönelik olarak yapılan operasyonların biran önce sona erdirilmesini ve gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

Yapılan açıklamanın ardından KESK üyeleri aramaları protesto ederek topluca oturma eylemi yaptı. 5 dakika süren oturma eyleminin ardından eylemciler olaysız bir şekilde dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber