Türk Sağlık-Sen: Tam gün ile ücret farkı açılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Haziran 2009 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN İstanbul

TBMM'ye gönderilen Tam Gün Yasa Tasarısı'yla ilgili bir rapor hazırlayan Türk Sağlık-Sen, tasarıyla birlikte hekimler ve hekim dışı personel arasındaki ücret farkının artacağına dikkat çekerek, bunun sağlıkta çalışma barışını bozacağını bildirdi.. Tam Gün Yasa Tasarısı ile ilgili bir eleştiri de Türk Sağlık-Sen'den geldi. Askeri hekimlere sağlık hizmetleri tazminatı ödenirken diğer sağlık personelinin kapsam dışında tutulmasının eleştirildiği raporda, ?Taslağın son halinde profesör, klinik şefleri, doçent ve şef muavini, uzman doktor ve uzman diş hekimlerinin döner sermayeleri artırılırken, pratisyen doktorlarınki sabit kaldı. Diğer personelin döner sermaye oranları azaltıldı? denildi.

Raporda, Sağlık Bakanlığı'nın ilk açıkladığı taslakta mağduriyetleri giderilen personelin, taslağın Meclis'e gönderilen son halinde tekrar mağdur edildiğinin görüldüğü, sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yapıldığı savunuldu.

1. basamak çalışanlarına nöbet ücreti yok

Yeni taslakta nöbet ücretleri konusunda da çalışanların mağdur edildiğinin savunulduğu raporda, şu noktalara dikkat çekildi:

- Daha önceki taslakta birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan personele de nöbet ücreti ödeneceği hükme bağlanmışken yeni taslakta söz konusu personele nöbet ücreti ödenmesi hükmüne yer verilmedi.

- Halen yürürlükte olan nöbet ücretlerinin ödenmesi için 8 saatten az olmaması koşulu, daha önceki taslakta 4 saate indirilirken son taslakta 6 saate çıkarıldı.

- Mevcut durumda ayda 80 saatten fazla nöbet ücreti ödenmiyordu. Bu sınırlama 130 saate çıkarıldı. Oysa bir önceki taslakta saat sınırlaması kaldırılmıştı.

- Tasarı, nöbet ücretleri konusunda büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki taslakta oldukça yükseltilerek makul bir seviyeye yaklaşan nöbet ücretleri oranı son taslakta aşağıya çekildi.

- Bir önceki taslakta belirlenen nöbet ücretlerinin yüzde 50'si tutarında icap nöbet ücreti ödenmesi getiriliyordu. TBMM'ye sunulan taslakta ise bu oran yüzde 40'a indirildi. Mevcut durumda icap nöbetinde ödenen normal nöbet ücretinin yüzde 30'u oranında ödeniyor. Bu oran tekrar yüzde 50'ye çıkarılmalıdır.

- Öncelikli olarak 1. basamakta görev yapan çalışanların nöbet ücretlerinden mahrum bırakılması kabul edilemez. Daha önce bakanlıktaki taslakta bu hak 1. basamakta görevli personele verilirken TBMM'ye sunulan taslakta bunun kaldırılması adaletsizliktir.

- Nöbet ücretlerindeki artış olumlu fakat yeterli değildir. Daha önceki tam gün taslaklarında nöbet ücretleri yüzde 300 oranında artırılarak makul bir seviye getirilmesi öngörülüyordu. Fakat tasarıda bu uygulamadan vazgeçildiği görülmektedir. Nöbet ücretleri yüzde 300 oranında artırılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber