Elektrik faturası yüksek gelen okul ve kamu kurumları uyarılacak

Haber Giriş : 09 Haziran 2009 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, elektrik tasarrufu için otomatik faturalandırma uygulamasına geçiyor. 'SGB.Net' sistemi sayesinde bütün kamu kuruluşları on-line takip edilecek. Faturası yüksek çıkan bir okul, elektrik kullanımını gözden geçirmesi için uyarılacak.

Bütçe gelirleri azalan Maliye, her geçen gün yeni bir tasarrufa gidiyor. Son iki yıldır mal alımlarını azaltan, memurun telefon görüşmesini dahi kısan kamu şimdi de enerji tüketimine el atıyor. TEDAŞ ile anlaşarak otomatik faturalandırmaya geçen Maliye, tüm kamu kuruluşlarının elektrik sarfiyatını on-line olarak takip edecek. Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan 'SGB.Net' sistemi sayesinde Bitlis'in herhangi bir ilçesindeki okulun aylık elektrik tüketimi ile aynı büyüklükte başka bir şehirdeki okulun faturası karşılaştırılacak. Arada büyük farklılık olması halinde ise okul müdürüne, "Sizin okuldaki elektrik tüketimi muadiliniz olan okullardan çok fazla. Niçin enerji sarfiyatınız fazla? Lütfen elektrik kullanımınızı gözden geçirin." uyarısı yapılacak. Kamu binalarında enerji tüketiminde tasarruf konusuna dikkat edilmediğine vurgu yapan üst düzey bir yetkili, "Bütün illerde Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu binalarına ilişkin sistemi faaliyete geçirdik. Diğer tüm bakanlıklarla da yazışmamız devam ediyor. Birkaç ay içerisinde aşırı elektrik tüketimi olan kamu kuruluşlarını uyaracağız." dedi.

Yine 'SGB.Net' sistemi sayesinde Maliye kendi birimlerine ait tüketilen elektriğin faturasını Tedaş'tan otomatik olarak çekecek. Bu sayede faturanın geciktiği ya da başka adrese gittiği gibi bahaneler ortadan kalkacak. Ayrıca elektrik faturasını ödemek için parası olmayan Enerji Bakanlığı'na bağlı herhangi bir ildeki kuruluş için de bütçeden ilave ödenek çıkarılabilecek.

Maliye Bakanlığı'na bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından geliştirilen sistem sayesinde elektrik faturaları otomatik olarak tahakkuk edecek. Bu sayede faturanın gecikmesi, ödenmemesi veya yanlış miktarda ödenmesi gibi şikayetler sona erecek. Ödeneği olan tüm merkez ve taşradaki kamuya bağlı birimlerin faturası ödenirken, fazla harcama sebebiyle ödeneği kalmayan kuruluşlar ise uyarılacak. Bu birimlerden ilave ödenek talep etmesi istenecek.

ERCAN BAYSAL - Zaman


Devlet her kuruşun hesabını soracak

Maliye Bakanlığı, 'Yönetim Bilgi Sistemi' ile her kuruşun takibini yapacak. Artık hiçbir kurum ve memur, 'devlet malı' diye kaynakları har vurup harman savuramayacak

Maliye Bakanlığında devreye sokulan, diğer kamu kuruluşlarında da kurulum çalışmaları devam eden 'Yönetim Bilgi Sistemi' ile devlette keyfiyete son verilecek, her kuruşun takibi yapılacak, fahiş fiyatla, keyfi nitelikli mal hizmet alımlarına da sorgulama gelecek. Sistemin sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor:

Bütün harcamalar elektronik ortama aktarılıyor: Mal ve hizmet alımları, yolluklar, elektrik, su abonelik giderleri, tedavi ve eczane ödemeleri ve diğer her türlü ödeme elektronik ortama alınıyor. Bu şekilde Çukurca Mal Müdürlüğü'nün Mayıs ayı telefon faturası bile görülüyor.

Devletin bütün işlemleri, maliyet aşamasından ödeme aşamasına kadar sistem üzerinde gerçekleştiriliyor.

İhaleler de sistem üzerinden yönlendiriliyor.

Ödeneği olmayan harcama mı yapılıyor, sistem otomatik uyarı veriyor. Herhangi bir alım satımda kanuni limitler mi aşıldı, sistem yine uyarı veriyor. Böylece ilgili kuruluşa, "A kuruluşu, bunu 2 liradan alırken sen niye 5 liradan aldın?" diye sorulacak. Fahiş fiyatla ve keyfi alım yapanlar bunun hesabını verecek.

Kağıt fatura kalkıyor

Halen Telekom, TEDAŞ gibi kuruluşların vatandaş için uygulamaya koyduğu elektronik fatura, yeni sistem sayesinde kamuda da kullanılmaya başlandı. Maliye Bakanlığı da e-fatura kullanan ilk bakanlık oldu. Maliye Bakanlığı, Telekom, TEDAŞ ve ASKİ ile elektronik fatura ağını oluşturdu. Haziran'da İSKİ ve İZSU ile de elektronik fatura uygulamasına geçileceği kaydedildi. Böylece gereksiz kağıt kullanımının da önüne geçilmiş olacak.

TAKVİM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber