Borç ödemekten yatırıma yönelemeyen belediyeler tasarrufa gidiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MESUT MERCAN

ISPARTA- Isparta'da yerel seçimlerin ardından koltuğa yeni oturan belediye başkanları yatırım yerine personelin maaşı ile birlikte devlete olan borçlarını ödeyebilmenin derdine düştü. Giderlerini önemli ölçüde azaltmayı hedefleyen belediyeler personel, araç gibi konularda tasarrufa gidiyor.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, belediyenin borçlarını ilginç bir yöntemle halka duyurdu. Göreve gelir gelmez bir komisyon kurarak belediyenin mali incelemesini yaptıran Başkan Günaydın, belediyenin 125 milyon TL'lik borç listesinin yer aldığı pankartı belediye binasına astı. Tasarrufa giderek personel sayısını düşürdüklerini, firmalardan kiralanan araçların sözleşmesini de iptal eden Günaydın, "Örneğin biz göreve geldiğimizde sadece Basın Yayın ve Halkla İlişkiler biriminde 36 personel çalışıyordu, biz bu sayıyı 5'e indirdik. Belediyede hiç çalışmadığı halde 5 bin TL maaş alanlar olduğunu tespit ettik. Sadece SSK'ya borç 50 milyonun üzerinde. Tasarrufa gitmek zorundayız." dedi. Günaydın, bir yandan da yeni yatırımlar için kaynak arayışına girdiklerini belirtti.

Eğirdir ilçesinde Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral da 25 milyon TL borç ve 3 aylık personel maaşı alacağını kapıda bulduklarını söyledi. Belediyenin 700'ün üzerinde gayrimenkul ve arazisinin hacizli olduğunu belirten Özmeral, "Bir metrekarelik yeri dahi satamıyoruz. İller bankası ödeneğinin tamamı, daha önce alınan krediye kesiliyor. Bir kuruş dahi para gelmiyor. Belediye araçlarında ve personelinde indirime gidiyoruz." dedi. Belediyenin kaynaklarını en verimli bir şekilde kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Özmeral, fidan tüpü üretimi, elma suyu üretimi gibi projeleri olduğunu anlattı.

Kaynak yetersizliğinden dolayı personel maaşlarını ödeyemediklerini dile getiren Aydoğmuş Belde Belediye Başkanı Ramazan Zülüflü, normal gelirle çalışanlarının alacaklarını ödemelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Personel alacaklarının bir kısmını su ve emlak geliri ile ödemeye çalıştıklarını belirten Zülüflü, "Her ay işçi maaşlarını öderken 10 bin TL borç bulmak zorunda kalıyoruz. İller Bankası'ndan 8 bin TL ödenek aktarılıyor. Belediyenin kasasında bir kuruş para yok. Bu şartlar altında yatırım düşünmek imkansız. 700 bin TL'ye yakın borç var. Belediyenin araçlarını ve diğer kaynaklarını zorunlu olmadıkça kullanmama kararı aldık." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber