Tam gün önemüzdeki döneme kalabilir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Akdağ, Genel Kurul'da görüşülmesi için sıra alınamazsa Tam Gün Yasa Tasarısı'nın önümüzdeki döneme kalabileceğine işaret etti?Bu, halkçı bir yasa. Aslında solcular desteklemeli? diyen Akdağ, Tam Gün'ün bakanlığa yaklaşık 500 milyon TL mali yük getireceğini de söylediSağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasa Tasarısı'nın bu dönem yasalaşmasını arzu ettiklerini belirterek, ?Sıra alabilirsek Genel Kurul'da görüşülür. Sıraya giremezse önümüzdeki döneme kalabilir. Bu, sosyal adaleti sağlayan, halkçı bir yasa. Aslında solcular desteklemeli? dedi. Akdağ, tasarının bakanlığa yaklaşık 500 milyon TL mali yük getireceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise AKP grubunun 1 Temmuz'a kadar çıkarılmasını istediği yasalar arasında Tam Gün Yasa Tasarısı'nın bulunmadığını kaydetti. Akdağ, TBMM kulisinde tasarıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

EĞİTİM BOZULACAK: Diyorlar ki, ?iyi ama eğitim bozulacak'. Üniversite hastanesinde öğlen saat 12.00 oldu mu muayenehaneye gideceksiniz veya öğleden sonra özel muayene ve ameliyata başlayacaksınız. Para verenlere bu hizmeti vereceksiniz. Buna ?paralı muayenenin üniversiteye taşınması' diyorum. Bu eğitimi bozmayacak, ama sabah 8'den akşam 5'e kadar orada hizmet verdiğin zaman eğitim bozulacak. Bunun mantığı yok.

KADIN DOĞUMCULAR: Yasaya muhalefet, kadın doğum derneği ve üniversitelerde muayenehanesi olan birtakım hocaların öncülüğünde yürütülüyor. Bir muayenehanem varsa, orada çok daha büyük paralar kazanıyorsam tabii ki bu kanuna karşı çıkarım. Bunu saygıyla karşılıyorum. Ama ben halkın ve hekimin ihtiyaçlarını birlikte düşünmek zorundayım.

BIÇAK PARASI: Yasayla bıçak parası kalkacak. 7 sene önce 100 ameliyattan 90'ı için bıçak parası veriliyorsa, bugün 100 ameliyattan 20'si için bıçak parası veriliyor. Şimdi biz bu 20'sini de ortadan kaldırmak için Tam Gün Yasası'na geçeceğiz. O zaman 5'e, 3'e düşer. Sıfır olur mu? Bir gün sıfır da olabilir.

KAYITDIŞILIK VAR: (Tasarı kayıt dışılığa iter mi?) Şu anda bile kayıtdışılığa yol açan bir sistem var. Üniversite, devlet hastanesine veya sosyal güvenlikten hizmet alan özel hastaneye gittiniz. Size dediler ki, ?Ameliyatı 3 ay sonra yapabiliriz'. Nasıl olacak? Muayenehaneye gittiniz, orada sizden parayı aldılar, ameliyatı yaptılar. Şimdi bu kayıtdışı değil mi? Muayenehanecilik sisteminin kendisinin böyle sakat tarafı var. Hem muayenehane hem devlet hastanesi olmaz.

10 BİNİ GEÇMEZ: 10 binlerce insan nasıl işsiz kalacak? Muayenehanesi olup da kamuda çalışan 6 bin doktor var. 1200 kişi de üniversitelerde çalışıyor. Demek ki 7 binin üzerinde, muayenehanesinde iki kişi çalıştıran var, bir kişi çalıştıran var. Bu muayenehanelerin hepsi kapanmaz. Varsayalım ki yarısı, 4 bini kamuya döndü. 4 bin muayenehane kapandı demektir. Buralarda çalışan sayısı belli. İşini kaybeden 5-8 bin kişi olur, ama 10 binin üzerinde olmaz. 72 milyon insan daha rahat hizmet alsın diye mücadele verirken, bunlar tartışılmasın.

SOLCULAR DESTEKLEMELİ: Bu iş para meselesidir. Bunu ideolojik tarafa çekmek isteyenler, halka çok büyük haksızlık yapıyor. Türk Tabipler Birliği, sol jargonlarla, soldan da öte sosyalist jargonla konuşan bir birliktir. Tam Gün'e karşı çıkıyor. Ben sosyalizm demiyorum ama tam gün sosyal adaletin bir gereğidir. Elbette halkçı, vatandaşın yanında olan bir yasadır. Aslında solcular desteklemeli. Solcular derken, sosyal adalete inanan herkesin bu yasayı desteklemesi lazım.

500 MİLYON TL: Yasa nedeniyle üniversitelere 400 milyon TL aktarmak durumunda kalacağız. Kamu kesiminde bu yasadan dolayı yüzde 10'luk bir artış olacak. Bu da yaklaşık 100 milyon TL yapar. Yani 500 milyon TL'lik mali yük oluşturacak. Sosyal güvenliğin sağlığa ödediği para 35 milyarı buluyor. Vatandaşın cebinden para çıkmadan bu işi halledeceğiz. Ek ödenek talep etmeden kendi sağlık bütçemizden hallederiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber